Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

A Kúria szerint a TV2 hibázott, mert leadta a rezsicsökkentős reklámot

A Kúria kedden hozott végzésében megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát és megállapította: a TV2 a kormány "Magyarország jobban teljesít" jelmondatú, 50 másodpercnyi, jelölőszervezeteket népszerűsítő műsorszáma közzétételével megsértette a választási eljárási törvényt.
Braun Róbert, az MSZP országos választmányi tagja és Szigetvári Viktor, az Együtt-PM szövetség társelnöke fordult az NVB-hez, mert a TV2 március 9-én kilenc időpontban tette közzé a kormánynak a "Magyarország jobban teljesít" szlogenű, 50 másodperc hosszúságú műsorszámait.

A beadványozók álláspontja szerint a műsorszám jelmondata azonos, illetve vizuális megjelenésében nagy hasonlóságot mutat a Fidesz és a KDNP által kiadott politikai hirdetésekkel.

Az NVB a kifogást elutasította.

Az NVB határozata ellen bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be az Együtt - A Korszakváltók Pártja és kérte az NVB határozatának megváltoztatását és a jogsértés megállapítását.

A Kúria eltiltotta a szolgáltatót a további jogsértéstől.

Íme a kifogásolt reklám.

A TV2 állásfoglalása a Kúria mai döntésével kapcsolatban

A Kúria mai döntésével megváltoztatva a Nemzeti Választási Bizottság határozatát megállapította, hogy a TV2-n a kormány megrendelésére közzétett társadalmi célú reklám sérti a választási törvényben írt előírásokat. A TV2 – ahogy ezt a Kúriához benyújtott nyilatkozatában is kifejtette – nem ért egyet a döntéssel, leginkább azért, mert a társadalmi célú reklámokat tartalmi szempontból nem ellenőrzi, erre nincs kötelezettsége.

A szóban forgó kampány tartalmáról a TV2-nek nem volt tudomása, de nem is dolga ilyen szempontból a kereskedelmi közlemények vizsgálata.

A TV2 a fentieket figyelembe véve azonos módon járt el, csak úgy, mint több más médium, így televíziók (köztük az ATV, Info Radio), amikor befogadta a TCR-t és sugározta. Ezzel együtt a kérelmező a fenti médiaszolgáltatók közül kizárólag a TV2 ellen indított eljárást.  

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerünk a moziba be: 12. heti filmpremierek

Csütörtökön 5 új filmet kezdenek játszani a hazai mozik. Van közte vígjáték és dráma is. Jó… Tovább olvasom