Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

A konyhában, fürdőszobában tartott vitamin gyorsan hatástalanná válik

A lakás nedves levegőjű helyiségeiben tárolt vitaminok és táplálék-kiegészítők rövid idő alatt tönkremehetnek, és akkor hiába szedjük őket: a remélt gyógyhatás nem érvényesül.

A figyelmeztető tájékoztatást a Journal of Agricultural and Food Chemistry szakfolyóirat legújabb száma közölte. A vitaminok és a táplálék-kiegészítők vásárlása, rendszeres bevétele általános szokássá vált.

A médiában nem kis hányadot töltenek ki a készítmények reklámjai. Nem sok szó esik viszont az ilyen szerek megfelelő tárolásáról, és arról, hogy a gyógyszerekhez hasonlóan ezek lejárati idejére is figyelni kell. Lisa Mauer kétféle C-vitamin készítmény eltarthatóságát vizsgálta különböző hőmérsékleti viszonyok között és a levegő változó páratartalma esetén.

A táplálkozástudomány elismert szakértője már korábban is sokat foglalkozott az élelmiszerek raktározásának kérdéseivel, mostani tanulmánya a gyógyszeripar vitaminokat gyártó cégeinek körében is feltűnést keltett. Nyáron a liszt vagy a cukor a párás melegben összetapad. Ez különösen akkor fordul elő, ha a hőfok és a páratartalom erősen ingadozik. Az ilyen változások nehezebbé teszik felhasználásukat a konyhában, és kémiai eltéréseket is előidézhetnek.

A vitaminok, gyógyhatású készítmények esetén a hullámzó környezeti körülmények már a hatást is ronthatják. "Ha az anyag átnedvesedik, a hatóanyag részben feloldódik, a minőség csökken és a készítmény eltarthatósága is megrövidül" - írta Mauer. Véleménye szerint a C-vitamin esetén akár egy hét elég ahhoz, hogy a várt gyógyító hatás elmaradjon.

Ez függ attól is, hogy milyen formában készült a patikaszer: a jól záró fémdobozban lévő tabletta nagyobb biztonságban van, mint a műanyag edényben vagy zacskóban tárolt por. A fürdőszoba és a konyha a legrosszabb hely gyógyszerek tartására, mert mind a páratartalom, mind a hőmérséklet erősen ingadozik.

Amikor a vitamint tartalmazó edényt ezeken a helyeken kinyitjuk, minden egyes alkalommal megváltozik a páratartalom. Fürdőszobában, hosszú zuhanyozás után a levegő páratartalma elérheti a 98 százalékot is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esküvőt ült a 103 éves egyiptomi aggastyán

Harmadszor nősült egy 103 éves, az egyiptomi Sohag tartományban élő földműves. Tovább olvasom