Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

A klímaváltozásról szóló tudósításai miatt kritizálják a BBC-t

A parlamenti képviselők szerint a brit közmédia hibát követett el, amikor például egyforma fontosságot tulajdonított az éghajlatváltozásról szóló véleményeknek és tudományos tényeknek.
Mivel a közönség nagy hitelt ad annak, amit a BBC mond, csalódást kelt, amikor a műsorszolgáltató nem biztosítja, hogy minden programja és műsorvezetője tükrözze a klímatudomány aktuális állapotát - olvasható a brit parlament tudományos és technológiai bizottságának jelentésében.

A jelentés aláírójaként a bizottság elnöke, a munkáspárti Andrew Miller hangsúlyozta: egyes szerkesztők különösen rosszul ítélik meg a vitákban résztvevő felek tudományos szakértelmét, például lobbistákat állítanak szembe vezető tudósokkal, mintha érveik azonos súlyúak lennének.

A képviselők utaltak arra, hogy a közvélemény nagyobb része nem érti pontosan a klímaváltozást, nem ismeri az azt kiváltó okokat, és sokan szeretnének többet tudni a témáról.

Felszólították a BBC-t, hogy alakítson ki "világos szerkesztési elveket" a kommentátorok és a műsorvezetők számára, bátorítsa őket arra, hogy kérdőjelezzék meg a klímapolitikai vita mindkét oldalán elhangzó, az elfogadott tudományos tényektől túl távol eső állításokat.

A BBC szóvivője elmondta: megtesznek mindent minden tőlük telhetőt, hogy erről az összetett témáról a lehető legérthetőbben tudósítsanak. Nagyszámú interjút készítettek klímakutató tudósokkal, a pártatlanság iránti elkötelezettségük miatt azonban az is fontos, hogy a velük egyet nem értők is szót kapjanak - tette hozzá.

A BBC gondot fordított arra, hogy a vitában minden nézőpont tükröződjék és kapjon "megfelelő súlyt" - hangsúlyozta a szóvivő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy torinói munkás konyhájában lógott az ellopott Gauguin- és Bonnard-kép

gauguin csendéletéből valószínűleg levágtak a rablók. A képek eredeti londoni tulajdonosai időközben… Tovább olvasom