Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

A kínaiaknak nagyon bejön a Halálos iramban 7

A kínai mozikban csaknem minden eddigi rekordot felülmúlt a Halálos iramban 7, amelynek nézői két hét során 1,17 milliárd jüan (52,6 milliárd forint) bevételhez juttatták a vetítőket.
Az amerikai sikerfilmé a nyitónapi 401 millió jüanos (18 millió forint) bevételi rekord és a legnagyobb forgalmat hozó éjféli vetítés (50 millió jüan) is hozzá kötődik. Ahogyan eddig a Halálos iramban teljesítette a legrövidebb időn belül a 300 millió, illetve 700 millió jüan bevételt is, és hozta a legtöbb - 10 millión felüli - egy napi nézőszámot. Az előrejelzések komolyabb kockázat nélkül vetítik előre a Transformers 4 trónfosztását az összbevétel kategóriájában.

Az akciófilm magabiztosan tartja elsőségét - állapította meg a helyi szaksajtó, amely egyben igyekszik a siker titkát is elemezni. Megjegyzik, a Transformers: A kihalás korával szemben a legújabb sikerfilmben nincsenek kínai helyszínek, nem vonultatnak át rajta kínai filmsztárt, ráadásul a kínai mozinézők csak a sorozat negyedik részétől kapcsolódhattak be.

A szakemberek szerint a kínai közönség érdeklődéssel várta a vásznon a forgatás időszakában, 2013 novemberében tragikus körülmények között elhunyt Paul Walkert és a Universal Pictures megoldását, hogy helyenként élethű számítógépes grafika alkalmazásával jelenítik meg a színészt. Ám - teszik hozzá - meggyőződésük, hogy mégsem emiatt özönlötték el a vetítőket az emberek.

Jin Hung, a Hszinhua hírügynökség által megszólaltatott szakértő szerint a magyarázat kézenfekvő: a kínai nézők millióinak immár kielégíthetetlen "kiéhezettsége" a jó filmekre. Mint mondta, a kínaiaknak jóval kevesebb jut belőlük, mint a külföldön élőknek. Ezzel arra utalt, hogy a kelet-ázsiai országban éves kvótával szabályozzák a mozikban vetíthető külföldi filmek számát. 2012-ig évente 20 importfilmet engedélyeztek, azóta 34-et. 2017-től állítólag a hatóságok további engedékenységére lehet számítani.

Kínában az elmúlt években egyre nagyobb a kultusza a mozinak, már 25 ezer körül van a vetítőtermek, mozivásznak száma; az idén csaknem 2700-zal bővült. 2007-ben mindössze 3527 volt nyilvántartásban. A filmszínházakban országosan naponta átlagosan 100 millió jüanért (4,5 milliárd forint) váltanak jegyet, április közepéig például az idén 11,8 milliárd jüant (530,6 milliárd forint) fizettek ki a nézők a mozik jegypénztárainál vagy az interneten.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden forgatási nap végén megsemmisítették az új Bosszúállók forgatókönyvét

Azért, hogy megakadályozzák a film részleteinek kiszivárgását. Tovább olvasom