Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

A kicsinyesség gúzsba köt

A hazai média egyik legismertebb emberikapcsolat-elemzőjét, Joshi Bharatot kértük meg arra, hogy hétről hétre válaszoljon olvasóink kérdéseire.

Kedves Joshi!

Családunkra a széthúzás, a konfliktusok, az állandó veszekedés jellemző. Nehéz így élni, és most ezért fordulok Önhöz, tudom, a férjem és a nagy fiam is olvassa ezt a rovatot, aminek nagyon örültünk. Tud valamit tanácsolni? – jött az első kérdés Joshi Bharathoz olvasónktól, aki névtelenségének megőrzését kérte. Az ismert emberikapcsolat-elemző egy példával válaszolt.


Aki nem törődött a fiával

Egy anya, aki 27 éven keresztül nem törődött a fiával, soha nem volt mellette, gyakorlatilag az első pillanatban magára hagyta, most szeretne kibékülni vele. Őszintén bevallom, eleinte bennem is volt előítélet: ha eddig nem volt fontos, most már miért nem hagyja a gyermekét, aki sikeresen felépítette a saját életét? Aztán beszélgetni kezdtünk, figyeltem őt, a szemébe néztem, és kezdett egyfajta remény kialakulni. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy magam is a beszélgetés végén fedeztem fel, hol volt a fordulópont; és kiderült, hogy az én megváltozott hozzáállásom mögött egy dolog állt, az őszinteség.


Az őszinte vallomás

Ha valaki tiszta szívből felismeri a saját hibáit, akkor bármekkora bűnt is követett el, jár neki egy újabb esély, hiszen az őszinte megbánáshoz hozzátartozik a megbocsátás.
Az anya őszinte vallomásával nemcsak a fiának, hanem önmagának is tartozott. A lelkem mélyén drukkolni kezdtem, hogy sikerüljön visszaszereznie fiát, a múltat. Az ember számára a legrosszabb az elszalasztott lehetőség, és én hiszek abban, ha valaki tiszta szívből felismeri a saját hibáit, akkor bármekkora bűnt is követett el, jár neki egy újabb esély, hiszen az őszinte megbánáshoz hozzátartozik a megbocsátás. A megbocsátás nem biztos, hogy látványos lesz, de a lelki közelség mindenképp létrejön.

Joshi Bharat
Joshi Bharat

A megbocsátás

Amikor az anya felnőtt fia belépett hozzám és kezet fogtam vele, az összes gondolati erőmmel azt sugalltam neki, hogy legyen nyitott az anyja irányába és a többit bízza az életre. Érdekes módon, bár hosszú idő óta nem találkoztak, lehet, hogy soha nem látták egymást, láttam a szemükben, hogy tudják, ki a másik. Tudtam, kezdésnek ez nem rossz. Az anya átölelte a fiát, és azt láttam, a fia nem tiltakozik, sőt, pár másodperc múlva ő is ugyanúgy átölelte. A formális beszélgetés után, amikor az anya megkérdezte: „Meg tudsz bocsátani, van esélyem?", pontosan emlékszem a fiú minden egyes szavára. Azt mondta: „Borítsunk fátylat a múltra, kezdjük újra."


A pillanat varázsa

Aznap mindenki egy kicsit alkalmasabbá vált, hogy igazából meg tudjon bocsátani. A kicsinyesség gúzsba köt minket. Amikor szellemi fejlettségről beszélünk, ez a fiú példát mutatott mindenkinek arra, milyen egy fejlett lelkületű ember.


Joshi Bharat segít az olvasóknak

Ha segítségre van szüksége, kérdezze Joshi Bharatot a TV 2 elérhetőségein vagy közvetlenül a bizalmasan@lapcom.hu címen.

A lélekbúvár műsora: augusztus 31-től újra a TV 2-n.

Olvasóink írták

  • 1. asher11 2009. július 16. 15:40
    „-es majd pont ez a Kuruzslo Guru mond velemenyt masokrol??
    pont ez akinek az orszagaban,orokke csak a hajciho megy,????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyáva szakítások

Mobil és szerelem - Használjuk a telefont flörtölésre és szakításra is, derült ki egy… Tovább olvasom