Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

A kézmosás életeket menthet!

Clean Care is Safer Care - azaz „Tiszta betegellátás, biztonságosabb betegellátás" program részeként hirdette meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a „Kézhigiénés világnapot" 2010-ben - derül ki az ÁNTSZ közleményéből.
A - magyarul - „Ments életeket: moss kezet" szlogenű hazai kampány is a kézhigiéne fejlesztését tűzte ki célul.

Tavaly jelent meg az a WHO irányelv, mely ajánlásokat tartalmaz az egészségügyi szolgáltatásban szükséges kézhigiéne gyakorlatához.
Az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ (OEK) ennek keretében rendezte meg a kézhigiénés világnaphoz kapcsolódó programját 2010. május 5-én. A szakmai előadásokon kívül a IX. ker. óvodások részére aszfaltrajz versenyt is szerveztek a kézhigiéne, kézfertőtlenítés témájában, ezzel is erősítve, hogy a kézmosásra való nevelést már gyermekkorban el kell kezdeni.

A külső környezettel közvetlenül érintkező bőrfelszín közül a kéz tekinthető a legszennyezettebbnek, ezért a kézhigiéne az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének egyik legfontosabb eszköze. Az egészségügyi ellátásban a fertőzések jelentős része a beteget ellátó személyzet kezéről kerül át egyik páciensről a másikra. A minél gyakoribb szappanos, vagy fertőtlenítőszeres kézmosás, valamint a higiénés kézfertőtlenítés, illetve ennek speciális formája, a műtéti (sebészi) bemosakodás a fertőzésátvitel megelőzésének egyik leghatásosabb, legegyszerűbb módja. S, bár a kézmosás a fertőzések megelőzésének módszere - Semmelweis munkásságának következtében - a XIX. század óta ismert, az egészségügyi dolgozók mindössze 40-60 százaléka végzi megfelelő mennyiségben és minőségben.

Figyelembe véve azt a tényt, hogy a fertőzések a szociális ellátó rendszer körülményei között is kialakulhatnak, fontos, hogy a kézmosási, kézfertőtlenítési módszereket és gyakorlatokat a szociális intézményben dolgozók is ismerjék és alkalmazzák. A kézhigiéne példamutató végzése, jelentőségének állandó hangsúlyozása és a végrehajtás szigorú, folyamatos ellenőrzése – az egyéb higiénés rendszabályok betartásának figyelemmel kisérése mellett – minden egészségügyi szolgáltatást végző személy fontos kötelessége.

Ezt felismerve 2010-ben immár második alkalommal rendezték meg a Kézhigiénés Világnapot hazánkban is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egyéniség mindig divat

Lakatos Márk nem tudatosan vált divatszakemberré, véletlenek sorozata alakította így. Gondolatban… Tovább olvasom