Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

A kettes vágányra, vonat érkezik, vigyázat

Rábai Balázs és Szalóczy Pál már hosszú idők óta a MÁV hangjai. Hangorgánumuk miatt választották őket. Felmondják a menetrendet, és figyelmeztetik az utasokat az állomásokon.

Szalóczy a metróban is szól hozzánk mély, dallamos hangon: ˝Kérem, vigyázzanak, az ajtók záródnak!˝

˝A kettes vágány mellett kérjük, vigyázzanak!˝ – kapja fel a fejét az ember a hangosbemondóra, már ha éppen a vasútállomáson sétálgat.

Általában a felszólításra figyelünk oda, és nem arra, hogy ki mondja.

Sokan nem is sejtik, hogy ugyanaz a hang szól hozzánk, mint reggelente az MR1 Kossuth rádióban. Rábai Balázs, a 180 perc műsorvezetője a MÁV hangja. Már ő sem emlékszik pontosan, talán hét-nyolc éve kérték fel a feladatra, amely alkalmanként igen sok munkával jár.

– Előfordult, hogy öt oldalt kellett elolvasnom, de arra is volt példa, hogy délután kettőkor kezdtük a felmondást, és hajnali kettőkor végeztünk a kiszabott 105 oldallal – emlékezett Rábai Balázs. A vasúttársaság dallamos, de egyáltalán nem mély hangorgánuma miatt választotta a feladatra. Soprontól Záhonyig, a kisebb vidéki állomásoktól a Nyugatiig számos megállónál az ő hangján hallhatjuk a menetrendet.

Rábai Balázs
Rábai Balázs

– Az órák óta tartó monoton, sokszor igen unalmas mondatok olvasása után ért már meglepetés. Mulatságos, amikor az utolsó oldalon az utolsó mondat: ˝Kedves utasainknak kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!˝ – mindezt szeptemberben – mesélte a rádiós. Elárulta: bár nem tudja, miért jó az ő orgánuma, mindenesetre a gyengébbik nem képviselői is dicsérték már. Számára nagyon fontos, hogy szép kiejtéssel és normális magyar hangsúllyal beszéljen. Akkor is jár beszédórákra, ha éppen nincs nagy szükség rá, mindig lehet találni hibát. – Ha nagyon belejövök a mondanivalómba, hajlamos vagyok a hadarásra. A sípoló hang sokunknál visszatérő hiba – árulta el Rábai Balázs, aki nem szokott vonattal utazni. Talán pont azért, mert ő a MÁV hangja? Tévézés, rádiózás ide vagy oda, sokunkhoz hasonlóan ő sem szereti önmagát hallgatni.

Szalóczy Pál
Szalóczy Pál

Az összetéveszthetetlenül mély, bársonyos hangú Szalóczy Pál is számos vasútállomáson szól hozzánk, és ő figyelmeztet a metróban:

˝Kérem, vigyázzanak, az ajtók záródnak! A Moszkva tér következik.˝ Húsz évvel ezelőtt teljesen véletlenül választották ki a munkára: kísérleti jelleggel indult a számítógép-vezérlésű menetrend közvetítése, a MÁV-nak profi rádiósra volt szüksége. Ő vette fel a telefont az ügyeleti fülkében. Szalóczy jelenleg a Keleti és a Déli pályaudvaron tájékoztatja az utasokat. Amióta Rábai Balázs váltotta a Nyugatiban, azóta datálja a közvélemény: a fiatal rádiós az utódja.

– ˝Férfias, vonzó és szimpatikus˝– mondták mindig is a nők. Istenadta tulajdonság, ha valakinek szépen csengő, akusztikus a hangja. Persze ezt tovább kell képezni. Sokat utaztam annak idején. Megfigyeltem, hogy a nyugat-európai repülőtereken már 20–30 éve is ügyeltek arra, hogy a gondosan kiválasztott női hangoktól elolvadjon az ember, vagy legalábbis beindítsa a fantáziát: milyen szép nő lehet a mikrofon végén – mesélt tapasztalatairól a 64 esztendős Szalóczy Pál, aki után sokszor szóltak az utcán, a boltban: ˝Valahonnan olyan ismerős a hangja.˝


Ki van a hang mögött?

A legtöbb nő a mélyen zengő férfihangot látatlanban is szőrös mellkasú, erős, idősebb és vonzó férfival azonosítja – derült ki egy holland kutatásból. A kutatók szerint a mély orgánum iránti vonzalom egyik oka az lehet, hogy a nők a magukétól teljesen eltérő hangokat részesítenek előnyben, de az is előfordulhat, hogy a társadalmi hatások miatt alakult így. A Csillagok háborúja című filmben például a Darth Vadert alakító kétméteres filmszínész, David Prowse hangját az utószinkron során mélyebbre cserélték, jobban illik a férfias személyiséghez. A kutatások szerint egyébként a férfiak tesztoszteronszintje és fizikai adottságai nincsenek összefüggésben a hangjuk mélységével.

Olvasóink írták

 • 14. henrik19-98 2012. június 24. 16:01
  „Szegény Pali bácsiról nem találtak jobb képet? :P”
 • 13. gina 2009. október 26. 14:32
  „Ez a Rábai Balázs nagyon édi !”
 • 12. graciela 2009. október 15. 03:59
  „Bocsánat, közben eszembe jutott, hogy Hegyi Barbara mondta és nem Für Anikó. :)”
 • 11. graciela 2009. október 15. 03:58
  „Ritkán járok Budapesten, de a héten voltam ott, és volt szerencsém a 4-6-os villamossal utazni. Teljesen meglepődtem, amikor Rudolf Péter hangját hallottam a villamoson a köv. megállót bemondani, utána ha jól emlékszem, de ebben nem vagyok biztos, Für Anikóét és végül Szerednyey Béláét. Kb. 6 megállót utaztam és mindenhol más mondta be az állomást! Nagyon jó volt!! Amúgy is nagyon kellemes azon a vonalon utazni ezekkel a villamosokkal, de ez még kellemesebbé tette az utazást.
  A MÁV-nál viszont tényleg jó Szalóczy Pál hangja, nagyon kellemes hallgatni. Az ember pont akkor veszi észre, hogy mennyire megszokta és milyen jó, hogy ők mondják be, amikor pl. az Intercityre felszállva, egy hadaró, kicsit sem férfias hang eldarálja érthetetlenül, hogy "köszönjük, hogy velünk utaznak, itt és itt állunk meg", amiből jó esetben csak a felét nem értem.”
 • 10. miracle 2009. október 14. 20:04
  „Hát kettes vágányt biztos nem mondanak, jó hülyén is hangzik. Második lesz az.”
 • 9. Túrabakancs 2009. október 13. 22:46
  „Looser! /lúzer/
  Te veled meg az a baj, hogy nem érted a poént, mindent
  mellre szívsz! A politikai csipkelődésedet nem tartom sértőnek,
  hiszen aki Orbán V.-ra azt mondja hogy roma, annak komoly gondok vannak az agyi tevékenységével.”
 • 8. RickCartman 2009. október 13. 22:07
  „7.bubuka, nocsak, nocsak..kóros pasihiány?.-)egyébként van ízlésed, szó se róla...:)”
 • 7. bubuka01 2009. október 13. 16:26
  „Rábai Balázs esténként itthon is beszélhetne hozzám....:))”
 • 6. Túrabakancs 2009. október 13. 15:25
  „Zsolt!
  "<moderálva> kellemesutázást kívánunk!" Így van, és aztán szép lassan azt vennénk észre, hogy
  a vasúti szárnyvonalakat a liberális faj és deviáns védők vennék birtokba, köztük a szivárványosok.
  Ekkor kellene jönnie Uri Gellernek, aki a "múkodj" varázsszóval egyszeriben megoldaná az áldatlan
  állapotokat. :} Ha viszont Kolompár Orbán lenne a bemondó, akkor pedig a Fekete vonat nevű roma
  zenekar hívei özönlönék el a peronokat, de ez már egy másik /rém/történet... :o”
 • 5. Szilágyi_Zsolt 2009. október 13. 13:40
  „Hali, Túrabakancs! Érdekes felvetés. Aztán a tájékoztatások (pl. "Lehár Ferenc EuroCity vonat érkezik Wien-Westbahnhof felől..." stb.) végén a "Hulye kocsogeinknek kellemesutázást kívánunk!" jókívánság hangzana el, mi? :D”
 • 4. Túrabakancs 2009. október 13. 13:31
  „Esther!
  Csak nem az eseted Szalóczy Pál? :)”
 • 3. Esther 2009. október 13. 12:55
  „Nagyon jo vegre tudni hogy kik szolnak hozzank a vasutallomason es a metroba:)hihi. en egy nagydarad szörös fickot kepzeltem el, de igy sokkal jobb:):P”
 • 2. Túrabakancs 2009. október 13. 12:19
  „Üdv Zsolt!
  Poénból fekete Pákó hangját és hanghordozását kellene alkalmazni a MÁV-nak,
  bizony lenne káosz! Nem kicsit, nagyon... :) Igaz ennek lennének veszélyei is,
  hiszen az utasok egyébként is pszichopaták, Pákó hangja egyből kihozná az
  utasokból az állatot. Szerintem így ki lehetne kirobbantani egy forradalmat, ezek
  az emberek mindenre képesek lennének, a legelső sorban küzdenének a roham-
  rendőrökkel.”
 • 1. Szilágyi_Zsolt 2009. október 13. 11:51
  „Ez végre egy értelmes cikk. Mindig is érdekelt, ki a MÁV bemondója, én is nagyon szeretem azt a hangot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ősz: Van ahol már havazott - Fotókkal

Ausztriában és Szentpéterváron már havazott, de voltak, akiket ez nem zavart. Tovább olvasom