Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

A kamera mindkét oldalán: Marjai Judit

Sokéves modellkedés után került át a kamera túloldalára Marjai Judit, ám nem lett belőle divatfotós.

Képeivel üzenni akar, témái között szerepelnek a női lét nehézségei. Olyan állandó modellekkel dolgozik, mint Réz András vagy Karafiáth Orsolya. Két gyermeket nevel.


– Hogyan kezdődött a modellkarrier?

– 14 éves koromtól kezdve modellkedtem, mai szemmel is nagyon fiatal voltam. Édesanyám küldte be a képemet az Ifjúsági Magazin pályázatára 1981-ben. Édesapám öngyilkos lett, édesanyámmal egy szoba-konyhás lakásban éltünk, nagyon szegények voltunk. A szakközépiskola mellett folyamatosan fotózásokra jártam. Többet kerestem néhány nap munkával, mint édesanyám egész hónapban. Mellette statisztáltam is, színésznőnek készültem. Az Éljen anyád! című filmben főszerepet kaptam Bery Ary mellett – ekkor derült ki számomra, hogy elég tehetségtelen vagyok, és nem biztos, hogy más karakter bőrébe tudok bújni, így maradtam a sajátomban.– Miért tért át a fotózásra?

– Mindenkivel dolgoztam, aki ekkor menő fotósnak számított, aktfotózást is vállaltam. Ezeket nem úgy kell elképzelni, mint a mai aktfotókat: olyan képekről van szó, amelyeken lobogó hajjal futok egy mezőn... 21 éves koromban, egy Playboy-fotózás kellős közepén, Rómában éreztem úgy, hogy kiégtem. Túl alacsony voltam a szakmához – 167 centiméter –, olyan munkát vállalni pedig nem akartam, és nem is vállaltam soha, ami az erkölcseimbe ütközik. Fotózni azért kezdtem el, mert elégedetlen voltam a képekkel, amelyeket készítettek rólam. Mindenbe beledumáltam a fotózásokon. Máig imádom a kamera mindkét oldalát.


– Mégsem lett divatfotós. Egyéni, művészi, olykor meghökkentő képeket készít.

– Olyan képeket szeretek készíteni, amelyeknek üzenetük van. A Halál a konyhában sorozattal arra hívtam fel a figyelmet, hogy szinte minden, ami az asztalunkra kerül, meg van mérgezve. Tavaly, a filmszemle 40. évfordulójára kísérleteztem plakát jellegű dolgokkal, ezt szeretném folytatni. 1968-ban a feministák egy szépségkirálynő-választás előtt megkoronáztak egy birkát, ami azt jelképezte, hogy a média kizsákmányolja, vágóhídra viszi ezeket a lányokat. Így született meg a plakát, amelyen a megkoronázott birka mellett Bódis Kriszta szerepel mint szépségkirálynő. Az üzenet: Ne hagyd magad megcsinálni!


– Ma profi stáb veszi kezelésbe a modelleket, címlaplányokat. Önök hogyan dolgoztak annak idején? És kit tart ma igazán tehetségesnek a szakmában?

– Rengeteg munkánk volt, de magunk sminkeltünk, a saját ruháinkat, cipőinket viseltük a fotózásokon. Akit ma igazán tehetségesnek tartok Magyarországon, az Ebergényi Réka és Mihalik Enikő. Ők és a nagy topmodellek érzelmeket is ki tudnak fejezni az arcukkal.


– Ha már itt tartunk: hogyan tudja összeegyeztetni a fotózást és a gyereknevelést?

– Gyesen vagyok a kisebbik gyerekemmel, imádom a családomat, de kevés időm van rá, hogy megvalósítsam az ötleteimet. Egy alkalommal Lévai Katalint, a korábbi esélyegyenlőségi minisztert fotóztam a Városligetben. Felküldtem a miniszter asszonyt egy fára, erre jön a telefon, hogy el kell menni a gyerekért az óvodába, mert mindenkinek rettentő fontos dolga akadt, aki elhozhatta volna. Elmentem érte, mondtam a miniszternek: le a fáról, első a család! Akkor tudok dolgozni, ha alaposan megszervezem, és akkor is folyamatosan telefonálgatnak, mikor érek már haza.

A Tanú 2. című fotót néhány nappal Bacsó Péter halála előtt készítette Marjai Judit.
A Tanú 2. című fotót néhány nappal Bacsó Péter halála előtt készítette Marjai Judit.


– Meg lehet élni a művészi fotózásból?

– Nem. Otthon mindenki fogja a fejét, ha valami újra készülök: mennyibe fog ez nekünk kerülni? Igyekszem nullszaldóssá tenni, hiszen az ismerőseim is ingyen segítenek, mert tudják, hogy folyamatosan próbálok valamit tenni. A nehézségek dacára nagyon sokan ismernek, a kiállításaim nézőinek is tetszenek a képeim. Olyan rendszeres modelljeim vannak, mint Réz András, Karafiáth Orsolya vagy Wahorn András. Az emberek pedig olykor megállítanak az utcán: ő az, aki egy kád húslevesbe tette Karafiáth Orsit!


– Mi a következő terve?

– Bacsó Péterről készítettem egy sorozatot, néhány nappal a halála előtt – ő maga mondta közben: ˝Siessen, mindjárt meghalok!˝ Ezután döntöttem el, hogy szeretnék készíteni egy sorozatot a ˝nagy öregekről˝, a nagy magyar színészekről, rendezőkről. Hetek óta készülök, hogy felhívjam Törőcsik Marit. Remélem, nem utasít vissza...


A nők kétszer annyit teljesítenek

Marjai Judit képein gyakran foglalkozik nőket érintő témákkal, és nem éppen konzervatív a felfogása. Rákérdeztünk: feministának tartja magát? – Nem vagyok feminista, de tény, hogy egy mai nőnek kétszer annyit kell teljesíteni, mint egy férfinak. A karrier után vár minket a gyereknevelés, a házimunka, és közben legyünk tökéletes, vágykeltő nők is. Nekem van két gyerekem, főzni kell, takarítani, míg egy férfi fotós elmélkedhet este tízig a műteremben, van egy felesége, barátnője, aki megsimogatja a kis fejét. Erről szól a KitűNő – Jelenetek egy dologházból című sorozatom, amelyen a modelljeimet az általuk rühellt házimunka közben örökítettem meg. Nem a férfiak nyakába akarom varrni ezeket a munkákat, hanem azt szeretném elérni: beszéljük meg! Össztársadalmi megbeszélés kellene, hogy könnyebb legyen a nőknek.

Olvasóink írták

  • 3. kisnyanya 2010. május 19. 19:57
    „Imádni való NŐ!!!”
  • 2. Mankapunka 2010. május 19. 12:03
    „Árpád utca 89 előtt most kátyúznak!!!!!!!!!!!!”
  • 1. Mankapunka 2010. május 19. 12:02
    „Ki ez a vadorzó!!!!!!!!!!!!!!!!!!??????????????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véget ér az Esküdt ellenségek

Leveszi műsoráról az NBC televíziós csatorna az Esküdt ellenségek (Law Ú Order) című, húsz éve futó… Tovább olvasom