Kisalföld logö

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 13°C Még több cikk.

A hosszú mobilbeszélgetések növelhetik a rák kialakulásának kockázatát

Egy évtizeden át készítették azt a tanulmányt, amely szerint kimutatható az agydaganat és egyes rákbetegségek kialakulásának kockázata azoknál, akik naponta több mint fél órán át használnak mobiltelefont.

A kutatók a mérföldkőnek számító tanulmányt a WHO(Egészségügyi Világszervezet ) megbízásából készítették el. S bár egyesek úgy vélik, eredményeik nem meggyőzőek, a tudósok szerint az összefüggés igenis létezik, eredményeik megalapozottak.

Ugyanakkor a tanulmány szerzői is elismerik: további kutatásokra van szükség a mobiltelefonok egészségre gyakorolt hatásáról, mielőtt végleges szakvéleményt mondanának a témában.

A kutatók azt állítják, hogy azok harmadánál, akik legalább tíz éve naponta legalább 30 percen át beszélnek mobiltelefonon, kimutatható az agydaganat.

Az Interphone név alatt futó kutatás a témában az eddigi legátfogóbb volt: 10 éven át 13 országban vizsgálódtak a kutatók.Köztudott ugyan, hogy a mobiltelefonok által kibocsátott sugárzás elkerüli a szerveztet, a kutatók mégis úgy gondolják, hogy aki hosszú ideig tartja a füléhez a készüléket, az egészségkárosodást szenved.

A kutatók 2000 és 2004 között közel 13 000 embert kérdeztek meg mobiltelefon-használati szokásaikról, közöttük egészséges illetve daganatos betegségekben szenvedőket is.

Egyes esetekben úgy vélték, a glioma - vagyis a leggyakoribb agydaganat - kialakulása összefüggésben áll azzal, hogy a beteg naponta több mint 30 percig beszélt mobilon egy évtizeden át. A kutatók szerint az is bizonyítja állításukat, hogy a glioma minden esetben a fej azon oldalán alakult ki, ahová a mobilozó tartotta a telefont beszélgetés közben.

A kutatók jelentésükben arra mutattak rá: a skandináv országokban és az Egyesült Királyságban jelentősen megnövekedett a glioma kialakulásának aránya, főként azok körében, akik 10 éve használnak mobilt és sokat beszélnek.

Bár a vizsgálat több sebből vérzik, a kutatók azt szeretnék, hogy minden ország kormánya tegye közzé a kutatás eredményeit, és figyelmeztesse a lakosságot, főként a faitalokat a mobiltelefon esetleges veszélyeire.

Olvasóink írták

  • 3. Euréka 2010. június 01. 13:36
    „Dédapáinknak igaz, hogy nem volt mobilja, de szivaroztak, füstőltek, mint a gyárkémény, megitták a magukét, zsíros szalonnát, zsíiros kenyeret hagymával, disznótorosféléket ettek, mégis eléltek 90 évig. Ma már a levegő is rákkeltő, azért figyeljünk oda, mit eszünk és mi vesz bennünket körül.”
  • 2. Euréka 2010. június 01. 13:33
    „Amit megeszünk és tele van azzal a sok "E"-vel, az nem káros á az egészségre. Már azt találhatnák fel, hogy az ételekbe ne lennének ezek a csodálatos "E"-k.”
  • 1. Mankapunka 2010. május 27. 00:23
    „Kevés meg gyógyít.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A porszívózó férfiak nem válnak el

A jó házasság titka a házimunka közös elvégzése, mutattak rá kutatók. Tovább olvasom