Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

A házasság is eldobható?

Az újságok lapjairól időről időre ránk mosolyog egy házaspár, amely aranylakodalmát ünnepli. Ugyanakkor azt is halljuk, hogy manapság minden három házasságból kettő válással végződik.

A hosszú házasság titkát már sokan szerették volna megfejteni. Vajon mitől függ, hogy az eskü tényleg holtomiglan-holtodiglan tart, vagy csak az első tányértörésig?

Már a lánykéréskor eldőlhet, hogy egy házasság tényleg egy életre szól vagy sem. Nem túl jó ómen, ha valaki úgy indul neki: ˝ha nem sikerül, legfeljebb elválok˝. Bár nem lehet sablont húzni az emberekre, ez a látásmód és az élettársi viszony preferálása azt mutathatja: az illető egyfajta kiskaput hagy magának, hogy könnyebben kiléphessen a kapcsolatból.Szülői minták

Harasztiné Soós Márta klinikai szakpszichológus, párterapeuta szerint az, hogy két ember együtt éli-e le az életét, attól is függ, hogy milyen mintát kaptak szüleiktől, környezetüktől. A statisztikák kimutatták, hogy az elvált szülők gyermekei gyakrabban válnak el, mint azok, akik ép családban nőttek fel. – A mai kor kultúráját sajnos az eldobhatóság jellemzi. Beépült a tudatunkba, hogy ha valami elromlott, azt kidobjuk, és nem fektetünk energiát a megjavítására. Pedig nagyon sok házasságot meg lehetne még menteni – hangsúlyozta. Szerinte egészen addig van remény a kapcsolat megújítására, míg az egyik félben meg nem erősödik a válás gondolata. Néha még innen is visszafordítható a folyamat. – Ma divat azt mondani: a házasság intézménye válságban van. Szerintem inkább az általános emberi értékek, erkölcsi szabályok vannak válságban. Nincs meg az egymással szembeni alázat, egymás felvállalása, az odafigyelés, az alkalmazkodás szándéka.A felek nem értik egymást

A leggyakoribb probléma, hogy a felek nem tudnak kommunikálni egymással, vagy rosszul teszik azt. Mindketten mondják a magukét, gyakran egy időben, és így csak hallják, de nem értik egymást. Ne ítélkezzünk egymás felett: te ilyen vagy, te meg amolyan, inkább a tettet minősítsük: például ˝olyan szemét vagy˝ helyett mondjuk: ˝fájdalmat okozol nekem, mikor ezt és ezt teszed˝. A problémák szőnyeg alá söprése növeli az elégedetlenséget és feszültséget, és hamar ott terem egy harmadik, aki vigaszt nyújt – figyelmeztetett.


Terápia

Sokan csak egy terápia során döbbennek rá, hogy milyen tudattalan elvárásaik vannak a párjuk felé, amit még önmaguknak sem fogalmaztak meg. Például egy önmagát modern gondolkodásúnak tartó férfi feleségétől a hagyományos női szerepet várja el. Ha ˝elakad a lemez˝, azaz nem tudnak túljutni egy problémán, érdemes szakemberhez fordulni. – A jó kapcsolat megőrizhető, ha odafigyelünk a másikra, ha meg tudunk bocsátani, és ha megvan a kellő tisztelet a másik felé – foglalt állást a terapeuta.


Nem szégyen segítséget kérni

Aki úgy gondolja, hogy terapeuta segítségét szeretné igénybe venni, a megfelelő képzettséggel rendelkező szakemberek listáját megtalálja a Magyar Családterápiás Egyesület honlapján: a www.csaladterapia.hu oldalon.Keresztes Ildikó a nehezebb utat választotta

Az énekesnő szerint törvényszerű, hogy az a fajta szerelem, amit az első évben érzünk, elmúlik. – Az a lényeg, mi marad utána, szerintem ez értékesebb. Mi szerencsések vagyunk, hiszen egy mélységes szeretet és megbecsülés maradt kettőnk között. De senki ne gondolja, hogy nem voltak hullámvölgyek a kapcsolatunkban. Az ember folyamatosan változik, már mi sem vagyunk olyanok, mint 20 évesen, amikor egymásba szerettünk.


A szüleimtől mindig azt hallottam, hogy egy okos nő pontosan tudja, mit kell elnézni a másiknak, és szerintem ezzel így van egy okos férj is. Én mindent megtennék, hogy megmentsem ezt a kapcsolatot, mert láttam azokat, akik a könnyebbik utat választották. Az első adandó problémánál felrúgták a kapcsolatukat, mert azt hitték, egy másik kevesebb energiabefektetéssel, magától is működik majd. Később 90 százalékuk verte a fejét a falba, és megpróbált visszatérni az első kapcsolatába, de akkor már késő volt – mondta. Szerinte az is nagyon fontos, hogy a felek meghagyják egymás szabadságát, és ne telepedjenek rá a másikra. – Nem szabad elfelejteni, hogy miért szerettünk bele a másikba. Ha az alapvető értékek egyeznek, szerintem nincs megoldhatatlan probléma. Folyton-folyvást kompromisszumot kell kötni, de ez akkor jó, ha észre sem vesszük – fogalmazott az énekesnő.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan lépj ki a rossz kapcsolatból?

Kapcsolatot kezdeni valakivel - könnyű. Amikor azonban egyik probléma a másik után merül fel, és már… Tovább olvasom