Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

A hastánc a nőiességet sugározza

A hastánc szó hallatán az emberek többségének a hullámzó női testek, kígyózó karok, szálló muszlinok, fátylak, csörgő övek jutnak eszébe. A győrieknek biztosan a 20 éves Korognai Csilla (művésznevén Meira), aki már hat éve ennek a táncnak a „szerelmese”.


A győri egyetemistával egy fellépésen futottuk össze, aki kivételes mozgásával és bájával lenyűgözte a likócsi közönséget.
– Alapvető mozdulatok: a csípőforgások, csípőszitálások, kígyózó karaokés hasi hullám mozgások. Mindegyiket kombinálhatjuk a másikkal, ami egyfajta stílust ad – kezdte beszélgetésünket Csilla, s vallja, hogy a rendszeres hastánc rendkívül nőiessé formálja a testet.

Fotó: Szük Ödön
Fotó: Szük Ödön


A hastánc az európai táncokkal ellentétben a belső izmok mozgatásából épül fel. A hangsúly a csípőtájékon van, azonban az érzelmeket, a tánc lelkét a finom kézmozdulatok mesélik el. Jellegét egyrészt az egymásba átfolyó, lágy, hullámzó, érzéki csípőmozdulatok adják, amelyek kígyózó, hipnotikus hatásúak, másrészt az energikus, hirtelen és pontos csípőlökések és ejtések, a rázások és rezegtetések.

Fotó: Szük Ödön
Fotó: Szük Ödön


– Nehézségét az adja, ami szépségét is: a legtöbb mozdulatnál a felsőtest és a csípő teljesen más, gyakran ellentétes irányú mozgást végez. Ebben a táncban teljesen elkülönül a csípő, a derék, a mell, a váll, fej mozgása, minden mozdulatnak nőiességet, érettséget kell árasztania. A tánc így egyszerre légies, misztikus, kecsesen áramló és határozott, földi, szenvedélyes. Mindezt elősegíti a lírai, de különböző ritmusvilágú arab zene is – magyarázza Csilla, majd hozzátette: – Az egész test mozog, beleértve a nagyon tipikus fej, váll és mellmozdulatokat, amelyeket lágy karmozdulatok kísérnek. A marokkóiak, libanoniak képviselik a „népies" vonalat, az egyiptomiak a művészibbet, kecsesebbet. A különbözőségük ellenére egyben hasonlítanak is a táncok, a mozdulatok, a kézmozdulatok bárhol a világban, a maguk módján a nőiességet sugározzák.

Fotó: Szük Ödön
Fotó: Szük ÖdönA hastáncról számos monda kering. Talán a rabnők így hívták fel magukra és termékenységükre öreg vevők figyelmét? A láncok, csörgők használatának eredete nem más, mint a rabláncok csörgetése? Bizonyos, hogy ez a fajta mozgás, a keleti nők vonzerejének egyik titka, amely több ezer évvel ezelőtt Észak-Afrikában alakult ki.

Fotó: Szük Ödön
Fotó: Szük Ödön


– Eszköztára rendkívül gazdag, számos népi rítust hordoz magában, más tájak táncaival összemosódva. A hastánc nagyszerű önbizalom növelő, oldja a gátlásokat, segít, hogy fölfedezzük és jobban megismerjük saját testünket, valamint azt, hogy mozgásunk egyre tudatosabbá váljon. A nőiesség tánca, mozdulatai felszabadítják a bennünk rejlő energiákat – mondja Csilla.

Fotó: Szük Ödön
Fotó: Szük Ödön


A fiatal tehetségtől többek között azt is megtudtuk, hogy a mozgásformának nincs alsó korhatára, akár már egészen kicsi korban, 4-5 évesen is megismertethetjük a gyerekekkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cozma gyilkosai késekkel, kardokkal vonultak nyáron Siófokon

Magyarország - Az az enyingi banda, melynek tagja a továbbra is bújkáló Sz. Iván, tavaly nyáron… Tovább olvasom