Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

A Google keresője bünteti a jogsértő oldalakat

A találatok rangsorolásánál hátrább kerülnek azok a szájtok, melyekre sok szerzői jogi panasz érkezik.
A zene- és filmipar régóta vádolja azzal a Google-t, hogy nem tesz eleget a jogvédett tartalmak illegális terjesztése ellen. A Google maga is jelentős szereplő szeretne lenni az internetes médiaforgalmazásban (például a Google Play film-, zene- és e-könyv áruházon keresztül). A vállalat a napokban bejelentette, hogy mostantól a keresője hátrább sorolja a találati listában azokat a weboldalakat, amelyekkel kapcsolatban szerzői jogsértést jelző bejelentések érkeznek - írja az itcafe.hu.

A kereső által eddig figyelembe vett több mint 200 rangsorolási szempontot most a jogsértésekre vonatkozó, megalapozott bejelentések számával bővítik - írja az oldal a Google egyik munkatársának blogposztjára hivatkozva. Azok az oldalak, melyekre a Google Search erre szolgáló felületén sok panasz érkezik, lejjebb kerülnek a találati rangsorban. „A rangsorolás e módosítása megkönnyíti a törvényes, minőségi tartalomforrások keresését" – írták.

A cég két évvel ezelőtt dolgozta át a kereső jogsértések bejelentésére szolgáló rendszerét, azóta nagyságrendekkel nőtt a beérkező panaszok száma. „A helyzet az, hogy ma több szerzői jogsértésre vonatkozó bejelentést kapunk és dolgozunk fel naponta, mint amennyi 2009-ben összesen érkezett, csak az elmúlt 30 napban több mint 4,3 milliót kaptunk. Mostantól ezt az adatot is felhasználjuk a találatok rangsorolásnál" – áll a bejegyzésben.


A médiavállalatok ernyőszervezetei által üdvözölt lépés ugyanakkor számos kérdést felvet. Felmerült például, hogy mi történik az olyan oldalak esetében, mint a Google által üzemeltetett YouTube, melynek esetében a jogsértéseket javarészt nem a keresőben, hanem magán az oldalon jelentik be. Az új rangsorolási módszertan részleteit firtató megkeresésekre a vállalat közölte: a videómegosztónál a két forrásból érkező bejelentéseket összesítik majd. Ugyanakkor – pontosították a blogban megjelenteket – nem csupán a panaszok számát veszi majd figyelembe a motor, hanem számos más tényezőt is mérlegel. Mindezt azért, hogy ne büntesse az esetenként jogsértő tartalmakat is megjelenítő, de alapvetően legitim oldalakat, mint amilyen például a YouTube, a Facebook, a Tumblr vagy a Twitter.

A bejelentés kapcsán az Electronic Frontier Foundation (EFF) arra figyelmeztetett, hogy az ördög a részletekben rejlik: amíg nem ismerjük a rangsorolás módszertanát, nagy a veszélye a „hamis pozitív" eseteknek, azaz annak, hogy például rosszakarók, konkurensek fals bejelentései miatt tévesen kerülnek hátrább egyes oldalak a találati listában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meztelen idomoktól hemzseg Celia új videoklipje - fotók

Igazi művészi csodának ígérkezik a híres román énekesnő, Celia készülőben lévő videoklipje, a Love 2… Tovább olvasom