Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

A Google Föld térképe segíti a régészeti kutatásokat

A Google Föld térképe segíti az elérhetetlen helyek régészeti feltárásait - bizonyítja ezt a Nyugat-ausztráliai Egyetem (UWA) professzora, aki csaknem kétezer ásatásra érdemes helyszínt fedezett fel a Szaúd-Arábiáról készült nagyfelbontású felvételeken.

David Kennedy őstörténész foteljában ülve csupán a műholdas fényképek tanulmányozásával figyelt fel az ásatásra érdemes 1977 helyszínre, beleértve 1082 darab könnycsepp formájú kőből készült sírhalmot.

"Sohasem jártam még Szaúd-Arábiában" - magyarázta a kutató, hozzátéve, hogy a közel-keleti ország nem az a hely, ahol könnyen lehetne ásatási engedélyhez jutni.

A New Scientist című folyóiratban megjelent beszámoló szerint Kennedy a Google felvételein megfigyelt potenciális helyekről a királyságban élő barátaitól kért helyszíni fényképeket.

A kutatók a világ számos országában használnak műholdas és egyéb légi felvételeket a feltárásra alkalmasnak vélt területek előzetes feltérképezésére.

Magyarországon például a szántóföldeken található egykori épületek körvonalait, vaskori sáncokat és római erődöket is légi régészeti eszközökkel kutatnak fel a szakemberek.

Szaúd-Arábiában azonban csak kevesen kapnak engedélyt arra, hogy az ország területén személyesen folytassanak régészeti kutatásokat.

Olvasóink írták

  • 2. CsabaKiraly 2011. február 06. 22:02
    „Nem Regi-Legeszet? :DD”
  • 1. pirosász 2011. február 05. 13:30
    „Igen van már ilyen,úgy hívják hogy légirégészet!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Damu Roland végre elmondja az igazságot - videó

A színész őszintén mesélt az elmúlt hónapok botrányairól és azokról a lépésekről, amelyeket… Tovább olvasom