Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

A Google-nak törölnie kell a brit személyes adatokat

Meg kell semmisítenie a Google-nak minden olyan személyes adatot, amelyet a Street View nevű szolgáltatásához Nagy-Britanniában készített felvételek során "véletlenül" begyűjtött.
A brit információs kormánybiztos hivatala többhavi vizsgálat után pénteken meghozott rendelkezésében 35 napot adott az internetes óriáscégnek az így gyűjtött elektronikus adatok törlésére. Ha a vállalat ennek nem tesz eleget, az a törvényalkalmazó hatóság megsértésének minősülne, ami az angol-walesi törvények alapján súlyos bűncselekmény, és büntetőeljárást vonna maga után - áll a kormánybiztosi hivatal kemény hangvételű rendelkezésében.

A Google Street View - amely digitális fotókból összeállított valós utcaképeket mutat interaktív térképén - 2009 márciusában vált hozzáférhetővé Nagy-Britanniában, és azonnal komoly botrányokat okozott. Sokan ugyanis felismerni vélték magukat vagy közeli ismerőseiket, annak ellenére, hogy a szolgáltatás elvileg felismerhetetlenné teszi a fotókon megjelenő személyek arcvonásait.

A brit sajtó nagy terjedelemben tárgyalta akkoriban például annak a férfinak az esetét, aki éppen a londoni Soho egyik szexboltjából lépett ki, amikor a Street View brit változatát készítő fényképezőautó a környéken járt, és le is kapta az illetőt.

Londoni utcakép.
Londoni utcakép.

    Később azonban kiderült az is - és a pénteki végzés elsősorban ezzel kapcsolatos -, hogy a fotókat készítő járművek elektronikus érzékelő rendszerei az éppen fényképezett negyedek pontos helymeghatározásához a helyi wifi-hálózatokat használták, és ezekről letöltöttek személyes jellegű adatokat is. Ezek törlését már korábban elrendelték a brit hatóságok, és a Google be is jelentette, hogy eleget tesz az utasításnak, ám ennek hatósági ellenőrzése során találtak olyan adathordozókat, amelyeken még rajta voltak a letöltött információk.

Ezek törlését rendelte el pénteken az információs kormánybiztosi hivatal, most már szűk határidővel és büntetőjogi eljárás kilátásba helyezésével nyomatékosítva.

Olvasóink írták

  • 1. Filtec 2013. június 22. 19:11
    „"a helyi wifi-hálózatokat használták, és ezekről letöltöttek személyes jellegű adatokat is."

    Ennyit az izraeli gyökerekkel rendelkező google-ről.
    Nekem se itt Magyarországról, se távolról ne dumáljanak bele az itteni demokráciába, mert ha egy országban nincs demokrácia, az pont náluk van, és ott, ahova beteszik a lábukat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roadshow-ra indul az Árvízvédelmi Rádió

A dunai árvíz levonultával jövő hétfőn kéthetes roadshow-ra indul az Árvízvédelmi Rádió -… Tovább olvasom