Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

A fű menthette meg a Földet eljegesedéstől

A növények óvhatták meg a Földet az utóbbi huszonötmillió évben a teljes eljegesedéstől - erre a következtetésre jutottak amerikai kutatók kísérletek és számítások alapján, amelyek szerint a füvek állandó szinten tartották a levegő szén-dioxid szintjét.

A Földön uralkodó hőmérsékletet döntően befolyásolja a légkör szén-dioxid szintje. A New Haven-i Yale Egyetem Mark Pagani vezette kutatócsapatának feltevése szerint a növények termelte szén-dioxid nélkül a Föld az évmilliók során vissza-visszatérő hideg időszakok következtében teljesen eljegesedett volna. A légkör szén-dioxid szintjét nagyrészt a kőzetek mállása határozza meg. Az eközben lezajló kémiai reakciók ugyanis a levegőből szén-dioxidot vonnak el, amely végül vízben oldott karbonát formájában az óceánok mélyére kerül.

Az utóbbi negyvenmillió évben keletkezett óriási hegyvonulatok különösen nagy felületet kínáltak a mállásra, egyben hozzájárultak a szén-dioxid szint csökkenéséhez. A Föld ennek következtében lehűlt. Pagani feltevése szerint a legnagyobb hegyláncoknak elméletileg szinte az összes szén-dioxidot el kellett volna nyelniük akkoriban, fagyasztóládává változtatva ezzel a Földet. Az, hogy ez nem következett be, valószínűleg a növényeknek köszönhető, amelyek szinten tartották a szén-dioxidot - írta a Der Spiegel című német lap online kiadása (www.spiegel.de ) a Nature címú szaklapban megjelent beszámoló alapján.

A vegetáció változása minden bizonnyal megakadályozta a kőzetek mállását. A növények ugyanis jócskán hozzájárulnak ehhez a folyamathoz azzal, hogy gyökereik savakat bocsátanak ki, amelyek lebontják a kőzetet alkotó ásványokat, bár e hatás növényenként változó. Minél kevesebb szén-dioxid van a légkörben, annál kevésbé nőnek a növények - és minél kevésbé nőnek, annál kisebb mértékben segítik elő a mállást, ennek eredményeként pedig egyre kevesebb szén-dioxid vonódik el a légkörből. A kutatók kísérletekkel támasztották alá elméletüket: a kísérleti növények alacsonyabb szén-dioxid szint esetén tényleg kevésbé tudták "megtámadni" a kőzetet.

Pagani és kollégái úgy vélik, hogy a csökkenő szén-dioxid szint az erdők fogyatkozásához és a füves területek térnyeréséhez vezetett. A füvek inkább mérséklik a mállást, mint a fák, ennek köszönhetően kevesebb szén-dioxid került ki a levegőből, és a Föld megúszta a szélsőséges lehűlést.

A kutatók szerint a vegetáció változása lehet a hiányzó láncszem, amely magyarázatot ad arra, miért maradhatott többnyire állandó a szén-dioxid szintje a földtörténet nagyfokú geológiai változásai során. +++ ksb/kf/krp

Olvasóink írták

  • 1. Szalek 2009. július 12. 00:12
    „Szerintem az óceánoknak is nagy szerep jutott.
    Globálisan a holdon innen szinte minden szerepet játszott.
    Az egész nagyon összetett sok kis rész bonyolult összessége.
    Ez csak az én véleményem. (Ami előzőekhez hasonlóan egy kollektív tudat része.)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csótányok is elhízhatnak a rossz étrendtől

A csótányok sok szempontból ügyesebbek az embernél, ám az egészségtelen étrendtől ezek a kártevők is… Tovább olvasom