Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

A földrengések által leginkább veszélyeztetett térségek a világban

A Karib-tenger térsége a földrengések által leginkább veszélyeztetett régiók közé tartozik, együtt a Csendes-óceán partvidékeivel, a Földközi-tenger medencéjével és a Közel-Kelettől Indiáig húzódó övezettel.
A Föld felszíne kéreglemezekre (kőzetlemezekre, pajzsokra) oszlik, amelyek elmozdulnak egymáshoz képest. A nagy földrengések általában ott alakulnak ki, ahol ezek a lemezek egymásnak ütköznek vagy súrlódnak egymással.

Az ütközések esetében az egyik kőzetlemez a másik alá bukik, a mélybe süllyed, s közben felfelé nyomja a másikat. Ilyen terület a Csendes-óceán partvidéke Chilétől Alaszkáig, majd tovább Japán, a Fülöp-szigetek és Indonézia felé.

Súrlódáskor a lemezek egymással párhuzamosan, de ellentétes irányban mozognak, közben el-elakadnak. Haiti esetében az észak-amerikai és a karibi lemez találkozik ilyen módon. Az egymásnak ütköző, vagy egymással súrlódó kőzetlemezek bizonyos fokig rugalmasak, de előbb-utóbb eltörnek, megpattannak, és ekkor a bennük felhalmozódott energia felszabadul, és földrengést idéz elő.

A szeizmikus - földrengésekkel kapcsolatos - energia több mint 95 százaléka ilyen esetekben szabadul fel, de óriási károkat tud előidézni a maradék is, amely a kőzetlemezek határától távol történik, mert ott az energia évszázadokon át csak gyűlik. Erre volt példa 2008-ban, Szecsuánban (Sichuan). A csapás halálos áldozatainak száma 68 712, az eltűnteké 17 921 volt, s 15 millió ember vált földönfutóvá.

A XX. század legsúlyosabb rengése is ilyen típusú volt Kínában. A Pekingtől 150 kilométerre délkeletre fekvő Tangsanban (Tangshan) 1976-ban a hivatalos adatok szerint 242 ezer ember, más becslés szerint viszont ennek a háromszorosa veszthette életét.

A földfelszín rendszeresen megmozdul az eurázsiai és a Dekkán-pajzs évente pár centiméteres sebességgel folyó ütközése miatt is. Ez okozta a Himalája felgyűrődését. Ugyanilyen rengéses terület az afrikai és az eurázsiai, illetve az arábiai és eurázsiai lemez ütközési vonala, ahol az Alpoktól a Himalájáig húzódó fiatal hegységláncok alakultak ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harminc százalékkal többen neteznek Kínában

Kínában közel 30 százalékkal 384 millióra nőtt tavaly az internethasználók száma, a növekedés… Tovább olvasom