Kisalföld logö

2018. 09. 22. szombat - Móric 14°C | 25°C Még több cikk.

A Facebookon jeleskedő magyar politikusok a Twitteren sereghajtók

A Facebookon jeleskedő magyar politikusok a Twitteren sereghajtók - állapítja meg a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) politológiai tanszék kutatócsoportjának tanulmánya. A vizsgált magyar képviselők kétharmada ír rendszeresen hozzászólásokat a Facebookon, a női politikusok gyakrabban, mint férfi kollégáik - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény csütörtökön az MTI-t.

Egyetlen kérdést tettek fel a szegedi politológia szakos  hallgatók még 2011-ben 386 képviselőnek: „Mi a kedvenc tévéműsora?"  A politikusoknak alig több mint 20 százaléka válaszolt az  egyetemisták e-mailjére. E kutatás folytatásaként a 2013-ban  indított nemzetközi projektjükbe Kanadától Új-Zélandig tíz országot  vontak be. 

„Feltételeztük, hogy ha nem e-mailen, akkor a közösségi  oldalakon, vagyis a Facebookon és a Twitteren tartják a kapcsolatot  a politikusok a választóikkal. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mit és  hogyan beszélnek a közösségi média-felületeken a politikusok" –  mondta Merkovity Norbert, a SZTE politológiai tanszék tudományos  munkatársa az általa irányított, 2015 júniusában zárult kutatásról.  A munkába több mint félszáz szegedi egyetemi hallgató is  bekapcsolódott. 

A kutatásban tíz ország parlamenti képviselőinek kommentelési  szokásait vizsgálták – tíz százalékukat követték nyomon. A vizsgált  tíz százalékban a twitterező magyar politikusok 100 százaléka benne  van, ugyanis közülük csak nagyon kevesen használják ezt a közösségi  médiumot. A tömör üzenetek közzétételére alkalmas Twitter-aktivitás  66 százalék feletti az angolszász országokban. A twitterezők fő  jellemzője a pozitív tartalmú hozzászólás. A negatív, vitát  gerjesztő kommenteket hanyagolják. 

„Tartani a kapcsolatot a választókkal! Ez a politikusi szándék  érvényesül, ám nem interaktív a kapcsolat, hanem egyirányú. Közli a  képviselő, hogy hol járt, kivel találkozott, mikor adott interjút" –  állapította meg Merkovity Norbert, hozzátéve: ez átláthatóságot ad,  de nem valós, vagyis nem kétirányú a kommunikáció. 

A Facebookon profillal rendelkező és a vizsgálatba bevont magyar  politikusok kétharmada használja a „csevejt", vagyis beszélget  követőivel. Az ellenzékiek aktívabbak, a kormánypárti honatyák  visszafogottabbak az SZTE ÁJTK fiatal kutatóinak tanulmánya szerint. 

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorúan büntetik a római szökőkutak rongálóit

Ötszáz euróra emelték Róma városában azt a bírságot, amelyet azokra vetnek ki, akik megrongálják a szökőkutakat vagy szemetet dobnak beléjük. Tovább olvasom