Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

A Discovery utolsó útja a nemzetközi űrállomásra

Megérkezett a Nemzetközi űrállomáshoz (ISS) és összekapcsolódott vele szombaton a Discovery amerikai űrrepülőgép, amely három évtizedes pályafutásának utolsó, 39. küldetését teljesíti.

A floridai Cape Canaveralból csütörtökön felbocsátott Discovery tíz tonna rakományt és hatfős személyzetet vitt magával, hogy 11 napos ottlétük alatt elkezdjék a Föld körüli pályán keringő űrállomás felkészítését az űrsiklóflotta nyugállományba küldése utáni időszakra. A NASA tervei szerint a flotta két másik gépe, az Endeavour és az Atlantis szintén utolsó útjára indul majd az elkövetkező hat hónapban.

A csatlakozás előtti percekben Steven Lindsey parancsnok a tengelye körüli teljes fordulatot tett a Discoveryvel, hogy az űrállomás Scott Kelly által vezetett legénysége fotókat készíthessen a gép hővédő pajzsának állapotáról. A képeket a NASA rutinszerűen ellenőrzi a Columbia 2003-ban bekövetkezett katasztrófája óta.

Scott Kelly azzal a tréfálkozó kérdéssel üdvözölte a Discovery legénységét, hogy "Fiúk, mi tartott ilyen sokáig?"

Az űrsikló indulását ugyanis eredetileg novemberre tervezték, de a fellövést a külső üzemanyag-tartályon észlelt meghibásodások miatt el kellett halasztani, s csütörtökön is az indításra kínálkozó "időablak" utolsó másodperceiben vett startot az űrsikló.

Az ISS mostantól 12 fős legénysége már vasárnap megkezdi az űrsikló rakományának robotkar segítségével történő kirakodását, és rögzíti az űrállomás külsején az ISS újabb napelemeit tartalmazó konténert.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VV 4 - Alekosz maradt a Villában, lemosta Gombit

Szombat este az okostojás és a szépfiú csapott össze. Alekosz maradt, Gombi mehet haza. Tovább olvasom