Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

A demokrácia ellensége a Google keresője?

Ezt állítja ugyanis egy amerikai kutató. A Google szerint azonban a keresési eredmények azt tükrözik, ami az interneten van, a cég pedig szigorúan védi algoritmusainak sértetlenségét.
Rob Epstein viselkedés- és technológiakutatással foglalkozó intézetében (AIBRT) végzett erre vonatkozó kutatásokat a legutóbbi, 2014 tavaszi indiai általános választások alkalmával, 2150 bizonytalan szavazó közreműködésével.

Az eredmények szerint a vizsgált választók preferenciáját átlagosan 20 százalékkal - egyes csoportokban 60 százalékkal - tolta el valamelyik jelölt javára az, hogy az adott politikus előkelő helyen állt a keresőprogram által kidobott találatok között. Epstein szerint ráadásul 99 százalékuknak fogalma sem volt arról, hogy manipulálták őket.

A kutató az eredmények fényében a politikai választásokkal összefüggő internetes keresés szigorú szabályozását és felügyeletét követelte a hannoveri CeBIT nemzetközi számítógépes vásáron tartott keddi előadásában.

Rob Epstein emlékeztetett arra is, hogy az észak-amerikai vállalatok évente már több mint 20 milliárd dollárt fordítanak arra, hogy optimalizálják termékeik pozícióját a keresőmotorok által kiadott találati listában. A helyezésnek drámai hatása van a keresletre - hangsúlyozta.

Mit mond a Google?

"A kezdetektől fogva az a Google alapelve a keresésekkel kapcsolatban, hogy releváns válaszokat nyújtson az embereknek. A keresési eredmények azt tükrözik, ami az interneten van. A Google szigorúan védi algoritmusainak sértetlenségét. Az, ha a cég változtatna ezen a hozzáállásán, aláásná a keresési eredményekbe, és a cégbe vetett bizalmat" - reagált a kutatás eredményére a Google szóvivője.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bosszúból reszelte véresre vendége körmét a manikűrös

A fiatal modell kritizálta a manikűrös munkáját, aki bosszúból véresre reszelte több körmét is. A… Tovább olvasom