Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

A dalfesztiváltól a megvilágosodásig

Bayer Friderika, az 1994-es táncdalfesztivál nyertes dalának énekese – eurovíziós megmérettetést követően – jelenleg gospellemezét mutatja be a nagyközönségnek.

Néhány éve a Hit Gyülekezetében énekével dicséri az Urat. Mint mondta megtalálta azt a helyet, ahol nincs egyedül és már van kinek elmesélni vétkeit.


– Mit jelent tizenkilenc évesen, ismeretlenül megnyerni egy táncdalfesztivált?

– Az 1994-es táncdalfesztivált Jenei Szilveszter ˝Kinek mondjam el vétkeimet˝ című szerzeményével nyertem meg, ahol az esélytelenek nyugalmával indultam. Szilveszter ezen szerzeményét nem is nekem írta, csak az eredetileg kiszemelt, akkor már nevesebb énekesnőnek nem tetszett ez a szám. Zenész kollégáimmal együtt mi lepődtünk meg legjobban a szerzemény sikerén, majd ezt követően indultunk – elsőként képviselve Magyarországot – az Eurovíziós Dalfesztiválon. A ˝Kinek mondjam el vétkeimet˝ számomra vállalható zene volt, hiszen fiatalként korosztályom letargiáját, önkeresését mutatja be. A hírnév természetesen jólesett, főleg egy hetedik kerületi, körfolyosós bérházból indulva. Kezdőként nem tudtam, kiben bízhatok, melyik kolléga segít, melyik tapos esetleg a földbe. Míg külföldön támogatják a fiatal tehetségeket – akikből itthon nagyon sok van –, Magyarországon előbb az agyagba döngölik, aztán ha onnan kimászik, talán kezdenek vele valamit. Nem vagyok rámenős típus és a sztárvilág játékszabályai nem is tetszettek.


– Sokadik lemeze után, a jogosan megszerzett hírnevet követően mégis a Hit Gyülekezetében kötött ki. Mi okozta ezt a külvilág számára hirtelen váltást?

– Hiába a hírnév, a hazai szórakoztatóipar szereplői falakat húznak maguk köré, belterjessé válik az egész szakma, akár azt is mondhatnám, káosz az egész. Nagyon sok kérdés merült fel bennem életem során, melyekre évekig nem kaptam feleletet. Mit kezdjek az életemmel, mire való a család, mire való a hűség (sikeres énekesként nem okozott volna problémát a kapcsolatépítés), egyáltalán mi végre vagyunk a földön? Szinte katartikus élményt adott a ˝Jézus Krisztus Szupersztár˝ rockopera megtekintése, mind zeneileg, mind mondanivalójában. A Hit Gyülekezetében beszélt hozzám a Biblia és beszélt hozzám az Úr. Válaszokat kaptam a kérdéseimre, értelmet nyert maga az élet és a házastársi hűség fogalma is. Úgy vélem, ezek után van igazán értelme a zenémnek is.


– Mennyiben változtatta meg énekesi pályáját a hit?

– Második lemezem kiadását követően országos turnén vettünk részt, szponzorokkal, médiumokkal megtámogatva. Alig végeztünk a lemez munkáival, a kiadó már azt kérdezte, mikor, milyen lesz a következő album. Ezt a sodródást, folyamatos stílusváltást nem bírtam volna elviselni. Nem akartam azt, hogy az úgynevezett ˝sztárvilág˝ bedaráljon. Az istentiszteleteken zenével és énekkel dicsérjük az Urat, ez belőlünk jön, ehhez nem kell szerepet játszani. Kiváló kollégákkal lépek fel hétről hétre, olyanokkal, akiket hitem nélkül csak messziről figyelhettem volna. Éppen az ünnepek előtt járunk, amikor a nehéz gazdasági helyzetben az emberek élete csupa stressz. Ebből hitem segítségével ki tudok szakadni, fentről figyel valaki engem, már nem érzem magam egyedül semmilyen helyzetben sem. Ha stílusosan akarnám kifejezni magam, ˝már van kinek elmondjam vétkeimet˝.

Olvasóink írták

  • 2. Truder 2009. december 14. 21:41
    „:) ajjaj
    Captain...”
  • 1. Captain 2009. december 12. 17:45
    „Szerencsétlen...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lendületben Jamie Winchester

Két dalt írt Demjénnek, Gary Moore előtt lépett fel, s a Hrutka Róberttel való sikerek után most… Tovább olvasom