Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

A Dal: megvan az első hat középdöntős

Agárdi Szilvi és Pál Dénes duettje, Keresztes Ildikó, Rácz Gergő, a tévénézők szavazatai alapján Baricz Gergő, Gyurcsík Tibor, valamint Palcsó Tamás jutott tovább.
A zsűri döntése alapján Agárdi Szilvi és Pál Dénes duettje, Keresztes Ildikó, Rácz Gergő, a tévénézők szavazatai alapján Baricz Gergő, Gyurcsík Tibor, valamint Palcsó Tamás jutott tovább a szombati első elődöntőből a középdöntőkbe az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatóversenyén, A Dal című showműsorban.

A két fiatal tehetség, Agárdi Szilvi és Pál Dénes előadásában a Szíveddel láss (szerzők: Szabó Zé és Molnár Tamás) című érzelmes és megható dal 48 pontot kapott az öttagú zsűritől, csak eggyel kevesebb jutott az egyik legnépszerűbb magyar énekesnőnek, Keresztes Ildikónak, aki a Nem akarok többé játszani című dalt, Köteles Leander, Deutsch Gábor és Tisza Gergely szerzeményét énekelte. Szintén a zsűri juttatta tovább (45 ponttal) Rácz Gergőt és a Csak állj mellém című dalt, amelyet az előadó és Geszti Péter jegyez; Rácz Gergő a V.I.P. együttes tagjaként 1997-ben a 12. helyen végzett a dublini Eurovíziós Dalfesztiválon.

A Magyar Televízió A Dal című műsorának első elődöntője

Az M1 és a Duna World csatornán élőben közvetített első elődöntő további hét dalából a tévénézők sms-szavazataival Baricz Gergő és a Húz című dal (a szerző előadásában), a tavalyi magyar versenyen döntőbe került Gyurcsík Tibortól az Örök harc (szerzők: Vödrös Márton, Molnár Tamás, Horváth György és Geszti Péter), illetve a Palcsó Tamástól elhangzott Ezt látnod kell (Palcsó Tamás, Tabár István) jutott tovább a középdöntőkbe, amelyet február 23-24-én rendeznek. Ide kerül a február 9-i második, illetve a február 16-i harmadik elődöntőből is hat-hat dal. A Dal március 2-i döntőjébe nyolc produkció jut, a győztes képviseli Magyarországot az idei, 58. Eurovíziós Dalfesztiválon május 14. és 18. között a svédországi Malmőben.

A Dal zsűrijében Rúzsa Magdi énekesnő, Rákay Philip, az M1-M2 intendánsa, Rakonczai Viktor zeneszerző, Walkó Csaba, a tavalyi bakui versenyen indult Compact Disco frontembere, valamint Csiszár Jenő rádiós műsorvezető tevékenykedik.

Az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatójába 244 dalt neveztek, közülük előbb 75-öt választott ki a zsűri, amely 30-asra szűkítette a mezőnyt.

Korábban:

Az a március 2-i döntőben derül ki, melyik dal képviseli Magyarországot a májusi malmői nemzetközi megmérettetésen.

Az 58. Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyének végső szakaszába jutott harminc dal előadói közül a szombati első elődöntőben tíz lesz látható-hallható.

A műsorban Agárdi Szilvi és Pál Dénes Szíveddel láss (szerző: Szabó Zé és Molnár Tamás), a Background Neonzöld (Berkó Gábor), Baricz Gergő Húz (saját szerzemény), Bogi Tükörkép (Kovacsics Ádám, Bata Adrienn), Fehér Zoltán Nincs baj (Fehér Zoltán, Burai Krisztián, Geszti Péter), Gyurcsík Tibor Örök harc (Vödrös Márton, Molnár Tamás, Geszti Péter), Keresztes Ildikó Nem akarok többé játszani (Köteles Leander), a Mrs. Columbo Játszd újra! (Galambos Dorina, Hudák Zsófi, Sárközy Fanni, Kovács Norbert, Fecske András István), Palcsó Tamás Ezt látnod kell (Tabár István, Palcsó Tamás) és Rácz Gergő Csak állj mellém (Rácz Gergő, Geszti Péter) című dala hangzik el.

A február 2-i elődöntőben két extra produkciót is láthatnak a nézők, mindkettő egy korábbi nemzetközi eurovíziós előadó dalának feldolgozása. Hujber Ferenc színész és Mészáros Árpád Zsolt, a Budapesti Operettszínház művésze együtt lép színpadra. Szintén látható-hallható lesz az egyik televíziós tehetségkutató versenyen feltűnt vietnámi származású énekesnő-zeneszerző, Hien, akárcsak a cappella előadásával a Fool Moon vokálegyüttes.

A Dal második elődöntőjét február 9-én, a harmadikat 16-án rendezik. A három elődöntőből hat-hat dal, összesen 18 kerül a február 23-24-i középdöntőkbe, ahonnan négy-négy jut a március 2-i döntőbe. A középdöntőbe, majd a fináléba kerülő produkciók egyik felét a szakmai zsűri választja ki, a másik 50 százalékot a tévénézők telefonos szavazása határozza meg. A döntőben majdan elhangzó nyolc dal közül négyet juttat a zsűri a végső fázisba, közülük ismét a nézők döntik el, ki képviselje Magyarországot az idei Eurovíziós Dalfesztiválon május 14. és 18. között a svédországi Malmőben.

Az öttagú zsűriben Rúzsa Magdi énekesnő, Rákay Filip, az M1-M2 intendánsa, Rakonczai Viktor zeneszerző, Walkó Csaba, a Compact Disco frontembere és Csiszár Jenő rádiós műsorvezető szerepel. A Dal három műsorvezető közreműködésével zajlik a köztelevízióban: Gundel Takács Gábor mellé Novodomszky Éva és Buda Márton csatlakozott.

"A Magyar Televízió minden esztendőben olyan tehetségeket akar találni, akikre mindannyian büszkék lehetünk, és akik mögé fel tud sorakozni egy egész ország. Így volt ez 2011-ben Wolf Kati, tavaly pedig a Compact Disco esetében is" - hangsúlyozta korábban Rákay Philip. Az intendáns kiemelte, hogy az Eurovíziós Dalfesztiválnak évről-évre százmilliós nézettsége van, az ott elhangzó magyar dal országimázs-formáló három perc. "Emiatt érdemes elindulni, még akkor is, ha az ottani döntőben talán többnyire geopolitikai döntéseknek köszönhető egy-egy helyezés" - vélekedett Rákay Philip.

A Dal című show nem licenszműsor, hanem saját fejlesztésű produkció, amely kreatív alkotói folyamat eredményeként, közmédiás szerkesztők ötlete alapján valósul meg, immár második éve. A produkció képi és látványvilága, a hatalmas ledfalak és 13 kamera gondoskodik arról, hogy A Dal igen magas színvonalú képi megvalósítással biztosítsa a kellemes szórakozást nézőinek - mondta Szilágyi Adrienne, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szórakoztató műsorainak főszerkesztője.

Az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatójába 244 dalt neveztek, közülük először 75-öt választottak ki az előválogatás során, majd 30-asra szűkítették a mezőnyt.

Az idei, sorrendben 58. Eurovíziós Dalfesztivált májusban azért rendezheti Svédország, mert tavaly a bakui versenyen Loreen svéd énekesnő győzött Euphoria című dalával. A Compact Disco 2012-ben a 24. helyen végzett a Sound of Our Hearts című dallal. A fesztivált az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) 1956 óta rendezi meg, a Magyar Televízió kisebb-nagyobb megszakításokkal 1991 óta közvetíti a fesztivált.

Az Eurovíziós Dalfesztivál korábbi indulói közül sokan világsztárrá váltak, köztük a svéd ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John vagy a Shadows, az izraeli Ofra Haza vagy az egykor svájci színekben induló kanadai Céline Dion.

Olvasóink írták

 • 20. Túrabakancs 2013. február 04. 17:30
  „Baricz Gergő és Palcsó Tamás... Énekelni úgy ahogy tudnak, de ezekkel a dalokkal nem
  szabadna indulni a dalfesztiválon. Egyébként érdekes volt a zsűri pontozása, lényegében
  a 7-es és a 8-es számokat ismerték csupán, ez nagy hiba. A mostani indulók közül mindegyik
  felejtős, talán Gyurcsik Tibor dalválasztása ütötte meg a mércét. Gigi és majd Cserpes Laura
  esélyes lehet a dalaikkal, hangjukkal. Valamilyen Neon ( ? )nevű együttes is fellépett szombaton.
  Hát a leányzónak olyan hangja volt, hogy azzal szó szerint vallatni lehetne! :) Hamis és
  szörnyű volt. Erre mi történt? Megdicsérte a zsűri. Pff...”
 • 19. zeta62 2013. február 04. 12:44
  „Igen.”
 • 18. drKotász 2013. február 03. 23:37
  „15. zeta62
  Honnan tudod talán éltél ott?”
 • 17. gte325 2013. február 03. 19:44
  „14. ATX, engem is csak ott érdekelne...”
 • 16. Hyppolit 2013. február 03. 19:20
  „Nem néztem, nem is fogom, a fellépők névsora már mindent elárult. Helyette meghallgattam egy Marcus Miller lemezt.. Annyi valószínű, hogy aki ebben a mezőnyben már az elején kiesik, az Selejt-Apóval cimborál...”
 • 15. zeta62 2013. február 03. 18:18
  „9. sorok_közt 2013.02.03. 13:29

  Mutass nekem olyan szlávot, románt, aki ránk szavazna! :)
  Lehet itt bármit hadoválni, a szomszédaink gyűlölnek bennünket évszázadok óta, a rokonaik szolidaritásból nem szavaznának ránk, az idegeneknek meg vagy 8-szor jobb teljesítmény kellene, mint az átlag, hogy szóba kerüljünk. ENNYI.”
 • 14. ATX 2013. február 03. 18:14
  „11: "egyedül Novodomszky Éva ér valamit" Mint műsorvezető egyenlő egy nagy nullával. Színtelen hangon és abszolút életuntan konferált. Az ágyban persze ki lehetne próbálni...”
 • 13. ATX 2013. február 03. 18:12
  „Indítsák a vak lányos párost. A szám egy nulla, de empátiából biztos sokan szavaznának rájuk. Ennyi. A többi elődöntő már felesleges is lenne...”
 • 12. drKotász 2013. február 03. 17:40
  „10. kohnvektor
  Akkor Izraelt nagyon nem szeretik Európában.”
 • 11. gte325 2013. február 03. 17:11
  „ebben az egész idétlenkedésben egyedül Novodomszky Éva ér valamit, de őt valamelyik piros karikás csatornán látnám szívesebben...”
 • 10. kohnvektor 2013. február 03. 13:49
  „Mi lenne, ha csak egyszer nem kevernétek mindenbe politikát! Tudja mindenki, hogy az Eurovisiós szavazás nem a dalokról fog szólni, hanem, mint minden évben a NEMZETEK egymás iránti /a szóközt nem én tettem/ szimpátiájáról, vagy utálatáról. Mi még ebben itthon sem tudunk összefogni, ahogy a kommenteket elnézem. Legyünk büszkék arra, hogy VALAKI képviselni fogja ezt a maréknyi magyarságot a szláv, német, angol, francia népek tengerében!!”
 • 9. sorok_közt 2013. február 03. 13:29
  „filipkém! Elsősorban nem a geopolitika, inkább a politika , de még inkább a politikusaink az okai, hogy az ilyen szimpátia szavazásokon az esélytelenek nyugalmával indulhatnak a magyarok bármilyen dallal, bármilyen előadóval Európában . Ezen gondolkodhatnál el öcsém...”
 • 8. Baxx 2013. február 03. 13:28
  „A zsűri tagjai meghallgatják egymás szavazatát és azután adnak pontot... Remek szervezés! A szereplők színvonalához pont megfelelt ez a zsűri: semmit mondó demagóg általánosságok vagy egyszerűen meg sem szólaltak...
  De legjobban az az egy sor néző tetszett,akik a zsűri és a színpad között ültek...
  Ezeknél már csak jobb jöhet! Szegény Ildikó lenne a jó, de neki meg olyan világfájdalma van, hogy az már másnak is fáj.”
 • 7. xverax 2013. február 03. 12:25
  „normális ember ilyet nem néz +, nagy élmény lehetett krisztina.... :D”
 • 6. drKotász 2013. február 03. 12:23
  „Büntetni lehet ezzel a műsorral.”
 • 5. BudaiKr 2013. február 03. 11:32
  „parádés müsor volt gratula a összes elő adónak bármeik megnyerhetné a fessztivált.”
 • 4. thermoline 2013. február 03. 10:23
  „Nem lehetne ezt népszavazásra kiírni?:)”
 • 3. Emeletesvakondlak 2013. február 03. 09:42
  „Katasztrófa volt az egész......”
 • 2. bert102 2013. február 03. 08:12
  „Ja.”
 • 1. Hyppolit 2013. február 02. 20:06
  „Rákay Philip:" geopolitikai döntés"...érdekes megfogalmazás. Szerintem inkább a bizonyítvány megmagyarázása arról, hogy évek óta a gagyiparádé szintjére redukált magyar pop-"színvonal" egy-egy megmérettetés után ennyit kóstál. A nevetség tárgyává válunk ismét. Magam részéről Keresztesben látnék esélyt egy másik dallal, ha nem lenne közel az 50 évével a hatodik x -hez, sajnos ő cca 30 évet elkésett, a többi no comment...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jóga segíthet a szívritmuszavar egy fajtájával küzdőknek

Szakemberek szerint ahhoz, hogy a módszer valóban hatékony legyen, a jógát be kell iktatni a… Tovább olvasom