Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

A cukrozott élelmiszerek növelik a szívbetegségek kockázatát

A cukrozott élelmiszerek, a sok édesség nemcsak az elhízás valószínűségét növelik, hanem fokozzák a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is, miután "közreműködésükkel" megszaporodnak a vérben a trigliceridek, és csökken a "jó koleszterin", a HDL (magas sűrűségű lipoprotein) szintje - derült ki egy amerikai kutatásból.

A vizsgálat eredményeit az Amerikai Orvosi Szövetség folyóiratában, a JAMA (Journal of the American Medical Association) legfrissebb számában publikálták.

A tanulmány révén fokozódhat az amerikai élelmiszeriparra nehezedő nyomás annak érdekében, hogy egészségesebb termékeket állítsanak elő. A tekintélyes amerikai Orvostudományi Intézet (Institute of Medicine) keddi állásfoglalásában már fel is szólította a Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságot (FDA), hogy szabályozza a feldolgozott élelmiszerek sótartalmát.

Mint a tanulmány egyik szerzője, Miriam Vos, az Emory School of Medicine kutatója rámutat, az utóbbi évtizedekben a feldolgozott élelmiszereknek és az üdítőitaloknak "köszönhetően" jelentős mértékben megnőtt az amerikaiak napi cukorbevitele és étrendjük kalóriaértéke. Ugyanakkor még egyetlen nagyszabású vizsgálat sem készült annak elemzésére, hogy miként hat a túlzott cukorfogyasztás a vérzsírok szintjére.

Miriam Vos kollégáival 6000 felnőtt amerikait faggatott ki étrendjéről. A vizsgálat részvevőit cukorfogyasztásuk és koleszterinszintjük szerint csoportosították.

Mint kiderült, a napi kalória-bevitel csaknem 16 százaléka származott a hozzáadott cukorból. A legtöbbet fogyasztók csoportja naponta 46 teáskanálnyi hozzáadott cukorral terhelte a szervezetét, míg a legmértékletesebbek csupán hárommal.

"A hosszú távú egészségügyi hatásokat figyelembe véve az embereknek oda kellene figyelniük, hogy mennyi hozzáadott cukrot tartalmaz ételük és italuk, mi több, lehetőség szerint csökkenteniük kellene a fogyasztást" - hangsúlyozta Vos.

Az Amerikai Szív Szövetség (AHA/American Heart Association) szerint a túlzott cukorfogyasztás nemcsak az elhízást "segíti elő", hanem hozzájárul a diabétesz, a magas vérnyomás, a szívbetegségek és a stroke (agyi érkatasztrófa) kialakulásához is.

Ennek jegyében a szervezet felhívta a figyelmet a cukorfogyasztás mérséklésének szükségességére: az AHA ajánlásai szerint a nők naponta legfeljebb 25 gramm - vagy 6 teáskanálnyi - cukrot fogyaszthatnak élelmiszerekben és italokban, a férfiak esetében a megengedett határ napi 9 teáskanál vagy 37,5 gramm cukor.

Kelly Brownell, a Yale Egyetem professzora a cukrozott üdítőitalok megadóztatását javasolja. Számításai alapján 28 grammonkénti 1 centes adó révén az amerikai lakosság egy főre számított átlagos üdítőital-fogyasztása az évi 189 literről 146 literre apadna. A professzor szerint az adóztatással 10 év alatt az egészségügyi költségek 50 milliárd dollárral (9880 milliárd forinttal) csökkennének, ezzel párhuzamosan az intézkedés 150 milliárd dollár (29 647 milliárd forint) pótlólagos adóbevételt eredményezne.

Az Amerikai Italgyártók Szövetsége álláspontja szerint a cukrozott üdítők nem jelentenek semmiféle specifikus egészségkockázatot, és nem minősülnek az egyedüli rizikófaktornak az elhízás és a szívbetegségek szempontjából.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Urnáját árulja reklámfelületnek

Urnáját árulja reklámfelületnek egy halálosan beteg férfi az Egyesült Államokban, hogy feleségének… Tovább olvasom