Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

A csiripelő csengőhangok ártanak a madaraknak

A mobilalkalmazások madárdalai eltéríthetik az állatokat olyan fontos feladatok ellátásától, mint a fiókák etetése.
A mobilalkalmazások madárdalai eltéríthetik az állatokat olyan fontos feladatok ellátásától, mint a fiókák etetése.

A Brownsea-szigetre látogató turisták telefonjukon játsszák le a kecskefejő madár hangját, hogy magukhoz csalogassák és lefényképezzék az állatokat - mondta a Dorset Wildlife Trust természetvédelmi hatóság munkatársa a BBC hírszolgálatának.

A Brit Madárvédelmi Társaság (RSPB) szerint az embereket lesújtaná, ha tudnák, a kis állatokat életbevágó tevékenységükben zavarják meg.

"Az efféle alkalmazások nem valók természetvédelmi területre, mivel ártalmasak lehetnek az érzékenyebb fajokra" - mondta Chris Thain, a sziget tájvédelmi körzetének vezetője.

"Ha madárdal- vagy hívóhang-felvételeket többször is lejátszanak azért, hogy a madár válaszoljon rá, és lefotózhassák őt, akkor az állat esetleg otthagyja területét, fészkét, elfelejtkezik kicsinyeinek táplálásáról" - magyarázta Tony Whitehead, az RSPB szóvivője. - "Önző dolog, és semmi tiszteletet nem mutat az állatok iránt. A párzás és az utódnevelés időszakában nem lenne szabad megzavarni őket."

Ezek az alkalmazások nagyszerűek és igen népszerűek, ám úgy érzem, használatukhoz útmutatóra lenne szükség - vélte Thain.

Nagy óvatosságra kérjük a felhasználókat. A madárdal az emberi fülnek egyszerűen kellemes, az állat számára azonban erőteljes kommunikációs eszköz. Nem bonyolult, amit kérünk: tiszteljék a madarakat és a többi madármegfigyelőt, és halkítsák le a készülékeket - mondta Wilson, az iSpiny fejlesztő cég Chirp!, azaz Csiripelj! nevű alkalmazásáért felelős munkatársa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három tehenet loptak egy kombival

Egy dél-afrikai lopás filmbe illő autós üldözésbe torkollott, majd a rendőrök igencsak meglepő… Tovább olvasom