Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A család kutyája az ekcémától is védheti a gyereket

Kisebb eséllyel alakult ki ekcéma azoknál - az egyébként allergiára hajlamos családi előtörténettel bíró - gyerekeknél, akik környezetében egyéves koruk előtt kutya is élt - állapították meg amerikai kutatók.
A macskákkal való együttélés ebben az életkorban azonban növelheti az ekcéma kifejlődésének kockázatát, legalábbis a macska vizeletében, ürülékében, nyálában található allergénekre érzékeny gyerekeknél.

A helyzet összetettségére való tekintettel nehéz konkrét tanácsot adni a szülőknek a háziállatokkal kapcsolatban - mondta Tolly Epstein kutatásvezető, az ohiói Cincinnati Egyetem orvosi fakultásának munkatársa. Mint hozzátette, az ekcémát illetően viszont következetes összefüggés van a kutyák családi jelenléte és az alacsonyabb kockázat között.A hosszú távú követéses vizsgálatba 636 gyereket vontak be, akik szülei közül legalább az egyiknek asztmás, allergiás vagy ekcémás tünetei voltak. A kutatók a gyerekek egyéves kora előtt pormintát vettek otthonaikból, majd évente orvosi ellenőrzésen vettek részt a kicsik, melynek része volt egy allergiás (intradermális) bőrteszt is.

Négyéves korára átlagosan a gyerekek 14 százalékánál alakult ki ekcéma, ám azok körében, akiknek volt kutyájuk (184 gyerek), ez az arány csak 9 százalék volt. A kifejezetten a kutya allergén vegyületeire érzékeny gyerekeknél 14 százalék volt az ekcéma előfordulásának mértéke, ha egyéves koruk előtt kutya élt az otthonukban, és 57 százalék azoknál a gyerekeknél, akik kutya nélküli háztartásban éltek a korai életszakaszukban.Macskákkal azonban bonyolultabb volt a helyzet. Nem találtak egyértelmű bizonyítékot arra, hogy általánosságban növelné az ekcéma megjelenésének kockázatát a gyerekeknél, ha egyéves kor előtt macska van a háztartásban. Azoknál a gyerekeknél azonban, akik éppen a macska allergén vegyületeire érzékenyek, 54 százalékos arányban alakult ki ekcéma négyéves korukra, míg csak 33 százalékban azok körében, akik otthonában nem élt macska.

A tanulmány a Journal of Pediatrics című szakfolyóiratban jelent meg.

Olvasóink írták

 • 3. Mankapunka 2010. október 16. 16:37
  „Én a panellakásba nem engedném a kutyákat tartatni.

  Szegény csórikkal,amit műveltetnek páran,addig húzzák az agyát,hogy a végén már a liftbe is beszarik,bepisil,meg néha nyüszít egész nap.

  Lakásba csak ezek a pi..anyaló kutyák valók,amik már 15 fokban is remegnek,emrt fáznak”
 • 2. bojtár 2010. október 15. 20:45
  „érdekes ezelőtt 10 évvel nem győzték meggyőzni a népet micsoda veszélyforrás a háziaállat a pici baba közelébe.ez a cionista média roszabb mint a malária”
 • 1. marianna1211 2010. október 15. 12:00
  „Annyira édesek ezek a képek! Tündéri gyerekek, meg két mord kinézetű/de pont ettől szép/ kutya.
  Bizony a kutya kitűnő terápia lelki betegségekre is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrültek! Képtelenségekkel átfúrt arcúak phuketi vegetáriánus fesztiválon

A phuketi vegetáriánus fesztivál résztvevői a hústalan ételek fogyasztásával és az isteneknek felajánlott önsanyargatással testüket és lelküket akarják megtisztítani. Tovább olvasom