Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 19°C Még több cikk.

A cigi miatt vette le műsoráról a Carment a perthi operaház

Az operában megjelenő dohányzás miatt két évre leveszi műsoráról a Carment a perthi operaház.
A dalszínház rezidens társulata, a West Australian Opera az állami egészségmegőrzési intézet 400 ezer ausztrál dollár (85 millió forint) értékű támogatásáért cserébe mondott le az operaklasszikusról, amelynek címszereplője egy dohánygyárban dolgozik.

Az operaházat széleskörű kritika érte lépéséért, mások viszont dicsérték a döntés pozitív üzenetét. A Healthway nevű egészségügyi intézet elnöke, Rosanna Capolingua mindenesetre nem győzte leszögezni: a társulat saját döntéséről van szó, tehát "cenzúráról" szó sincs.

Még Tony Abbott ausztrál miniszterelnök is felszólalt az ügyben, a politikai korrektség vadhajtásának nevezve azt. "A Macbethet sem vesszük le a színházak műsoráról azon az alapon, hogy királyok megölésére buzdít" - kelt ki a kormányfő egy perthi rádiónak adott interjújában.

Az egészséges életmódot népszerűsítő Healthway elnöke megjegyezte: nem gondolja, hogy az operaház valóban színpadra akarta állítani jövőre a Carment, valószínűbb magyarázatnak tűnik az, hogy a kiszemelt főszereplő végül az Aidában énekel a sydneyi operaházban. A Carmen műsorról való levételét "okos húzásnak" nevezte, amellyel "néhány évre meg lehet kaparintani a Healthway dollárjait".

Carolyn Chard, a perthi operaház intendánsa szerint egyszerű döntést hoztak. "Fontosnak tartjuk munkatársaink, előadóművészeink és Nyugat-Ausztrália összes operarajongója egészségét és jóllétét. Ennek jegyében támogatjuk az egészséges életre buzdító üzeneteket, és nem ábrázolunk olyan tevékenységeket, amelyek esetleg egészségtelen szokásokat népszerűsítenének" - magyarázkodott a dalszínház vezetője a The West Australian című lapnak.

Lynne Burfordnak, az operaház sajtóreferensének közlése szerint 2017-ben - az egészségügyi intézettel való megállapodás lejárta után - várhatóan újra műsorra tűzik a Carment.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elpusztult Loukanikosz, az athéni tüntetések kutya sztárja

Elpusztult a megszorítás elleni athéni tüntetések emblematikus alakja, a Loukanikosz, kóbor kutya, aki 2011-ben az év személyisége címet kapta a Time magazintól. Tovább olvasom