Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A britek szeretik Károly menyasszonyát

Össznépi szeretetnek örvendhet Vilmos brit trónörökös jövendőbelije, és az alattvalók nagy többsége a királyság intézményéhez is ragaszkodik.

Ez derül ki a közelgő esküvővel kapcsolatos eddigi legátfogóbb, szombaton ismertetett közvélemény-kutatásból.

Vilmos és polgári származású kedvese, Kate Middleton eljegyzését tavaly novemberben jelentették be, az esküvő április 29-én lesz a londoni Westminster apátságban, az angol-brit monarchia ősi koronázó templomában.

A Daily Mail című konzervatív brit tömeglap megbízásából elvégzett - az újság szombati kiadásában részletezett - felmérés tanúsága szerint a britek 51 százaléka vélekedik úgy, hogy a trónörökösi esküvő megerősíti a monarchia intézményét, további 47 százalék szerint pedig a királyság legalábbis nem fog meggyengülni.

A felmérés eredménye különösen kedvező annak ismeretében, hogy amikor Károly trónörökös - Vilmos édesapja - 2005-ben feleségül vette ifjúkori kedvesét, Camilla Parker-Bowlest, a britek 65 százaléka gondolta úgy, hogy a frigy meggyengíti a királyságot.

Az elvált Camillát - aki a házassággal cornwalli hercegnővé lépett elő - általános gyűlölet övezte azokban az időkben, mivel Károly herceg bevallottan megcsalta vele első feleségét, az alattvalók által bálványozott Diana hercegnőt, Vilmos édesanyját. Károly és Diana 1996-ban el is vált, és a hercegnő a következő évben autóbaleset áldozata lett Párizsban.

Az alattvalók zöme ma is Camillát tartja felelősnek Diana udvarbeli megpróbáltatásaiért.

Ez markánsan ki is tűnik a Daily Mail szombaton ismertetett felméréséből, amelynek adatai szerint a britek 87 százaléka úgy gondolja, hogy Kate Middleton jobb királynője lesz a nemzetnek, mint Camilla Parker-Bowles.
A törvényerejű brit monarchikus szokásjog alapján a mindenkori király hitvese a királynői (Queen) címre és - férjéhez hasonlóan - a "felség" megszólításra jogosult.

Azt azonban a válaszadóknak kevesebb mint a fele - bár így is relatív többsége - támogatná, hogy ha majd elérkezik a trónutódlás ideje, Károly helyett Vilmos legyen a következő uralkodó. Ezt a megoldást 44 százalék pártolja, 29 százalék ellenzi.

Károly herceg trónutódlásáról hosszú évek óta folyik a vita Nagy-Britanniában. Diana hercegnő már 1995-ben - vagyis még válásuk előtt -, egy világszerte döbbenetet keltő BBC-interjúban nyíltan megkérdőjelezte a trónörökös uralkodói képességeit, mondván: nincs meggyőződve arról, hogy Károly "képes lenne-e alkalmazkodni a királyi címmel járó kötöttségekhez".

A generációs ugrást brit alkotmánytudorok és történészek jelenleg mindazonáltal nem tartják sem valószínűnek, sem indokoltnak, mivel kifejezett törvényi ok vagy precedens nincs arra, hogy miért ne Károly legyen a következő brit uralkodó, és lapértesülések szerint fia, Vilmos is kifejezetten ragaszkodik a trónutódlási sorrend betartásához.

Bárki kövesse is a brit trónon a 85 esztendős II. Erzsébet királynőt, az alattvalók zöme ragaszkodik a monarchiához, és bízik a királyság jövőjében. A Daily Mail megbízásából elvégzett közvélemény-kutatás szerint a válaszadók 70 százaléka véli úgy, hogy ez az államforma jó Nagy-Britanniának, és 79 százalék azt jósolja, hogy az ország még 25 év múlva is királyság lesz.

Olvasóink írták

  • 2. kovacsne24 2011. április 24. 12:04
    „Nem elírás, higy a brittek szeretik Károly menyasszonyát?
    kné24”
  • 1. győrianyuka 2011. április 24. 09:27
    „Károlyét???!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VV Anikó: összetörnék, ha Szandika Évát választaná + videó

A már kiesett és visszaköltözött játékosok faggatták versenyben lévő társaikat az igazmondó… Tovább olvasom