Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

A bolti mézek kétharmada hamis

Magyarország - Évente egy magyar 1,2 tonna élelmiszert fogyaszt el, ebből csupán 40 dekányit tesz ki a méz. A folyékony aranyat mégis „megéri hamisítani", busás haszon származik belőle. Idén a vizsgált (magyarországi) minták 65–70 százalékánál találtak rendellenességet.
Hazánkban termelik meg az európai mézszükséglet tizedét. Ma körülbelül tizenötezren foglalkoznak méhészkedéssel: Zala áll az élen, de megyénkben is átlag fölötti a számuk. A kiváló minőségű termék 85 százalékát azonban külföldiek vásárolják fel.

„Évente egy magyar 1,2 tonna élelmiszert fogyaszt el, ebből csupán 40 dekát tesz ki a méz az európai egy kilogrammos átlaggal szemben. Hiába „kicsi" élelmiszer, mégis úgy tűnik, megéri hamisítani" – állítja Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. A méhészeket felkaroló civil szervezet évek óta küzd azért, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét a kereskedelemben mézként árusított termékekre.

„A különféle népi praktikák ellenére a hamisított mézet szinte lehetetlen felismerni.

Hiába ízlelgetjük, kóstolgatjuk, a hamisítványok profik, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az országban nincs is olyan laboratórium, ahol képesek lennének kiszűrni a rendellenességeket" – tudtuk meg Bross Pétertől.

A folyékony aranynak ismét itt a szezonja.
A folyékony aranynak ismét itt a szezonja.

A mézhamisítás már évek óta terítéken van. Bár korábban is indított vizsgálatot az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, és tetten is ért több hazai céget, következménye csak 2008-tól lett, ugyanis idéntől büntetik a hamisítókat. Eddig több mint kétszázmillió forintot róttak ki.

A Brémában végzett vizsgálatok eredményei lesújtóak: a magyarországi boltokból vett többszáz méz-minta kétharmadát hamisnak minősítették. A fogyasztó egészségére ugyan nem károsak ezek a termékek sem: ám a mézbe olyan cukortartalmú anyagot kevertek bele, amely nem a virágok nektárjából származott.

A szakember szerint csak akkor lehetünk biztosak abban, hogy valóban tiszta mézet választottunk, hogyha egyenesen a termelőtől vásárolunk, még akkor is, ha sokszor ez 100–200 forinttal többe kerül, mint az üzletekben forgalmazott társa. Egy méhészeti szaktanácsadó arra is rávilágított, hogy nem mind magyar méz az, amin származási helyként Magyarországot tüntetik fel. Kimutattak például pampafű-, narancs- vagy fügepollent bennük, ami bizonyítja: a jó minőségű hazai mézet olcsó és bizonytalan eredetű ázsiai és dél-amerikai termékkel keverik.

Olvasóink írták

  • 2. Goldmund 2008. december 11. 19:17
    „Nocsak! Brémában ki tudják mutatni, melyik méz a hamis? Akkor nálunk miért nincs ilyen laboratórium? Talán mert pont az a cél, hogy ne lehessen kimutatni?”
  • 1. raffy2 2008. december 10. 21:18
    „na igen ,ezért nem a boltban kell venni,hanem a termelőnél.ennyire egyszerű a dolog.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízszer annyit vett fel, mint amennyit nyert a lottón

A rendőrség nyomoz egy ismeretlen nő után, aki több pénzt vett fel a postán, mint amennyit valójában… Tovább olvasom