Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 4°C

A boldogság titka: csak a jóra emlékezni

A boldogság titka: csak a jóra emlékezni, a rosszat meg feledni - ezt a hangulatjavító receptet ajánlják amerikai kutatók.

A San Franciscó-i Egyetem pszichológusai 750 önként jelentkező diák személyiségjegyeit és viszonylagos boldogságszintjét vizsgálgatták. Arra jutottak, hogy a kellemes nosztalgiára hajlamosak elégedettebbek életükkel, mint azok, akik eltúlozzák múltbeli kudarcaikat, vagy/és túl sokat rágódnak rajtuk. Az első csoportba a nyitott személyiségűek tartoznak, az utóbbiba pedig leginkább a neurotikus alkatúak.

A kutatók öt önértékelő teszttel mérték, hogy melyik alany mennyire extrovertált, neurotikus, befogadó személyiségű, lelkiismeretes és barátságos, majd megvizsgálták "időnézetüket", nevezetesen, hogy a múlt, a jelen vagy a jövő felé fordulnak inkább. Mindezek után az alanyoknak nyilatkozniuk kellett arról, hogy milyen fényben látják múltjukat: kedvezőben vagy sem.

A végeredmény egyértelműen azt mutatta, hogy a nagyon nyitott személyiségek boldogabbak, a rossz emlékekre is derűsen gondolnak vissza, míg a neurotikus alkatúak épp az ellentéteik. A kutatók szerint az egész vizsgálat eredménye azt sugallja, hogy boldogabbá tehetik magukat a múltjukat "rossz szemmel" nézők, ugyanis nem kell egész személyiségüket megváltoztatniuk - ami elég nehéz feladat - ahhoz, hogy közérzetük javuljon, hanem elég, ha "időnézetüket" javítják - amit sokkal könnyebb megtenni - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VV4: a döntő - 2. rész - Miért nyer Éva?

A Való Világ 4 vasárnapi döntőjében Éva kapja a legtöbb szavazatot. Tovább olvasom