Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 0°C

A bíróság meghallgatta Roman Polanskit

A lengyel-francia filmrendező kiadatását azért kérte az Egyesült Államok Lengyelországtól, mert egy csaknem negyven évvel ezelőtt elkövetett liliomtiprással vádolják.
Dariusz Mazur bíró a szerdai meghallgatáson a várakozásoknak megfelelően nem hozott döntést az ügyben, ellenben a héten Svájcból érkezett újabb dokumentumok átvizsgálása érdekében egy újabb tárgyalási napot tervezett be, amely akár áprilisig is csúszhat. Svájc 2010-ben megtagadta Polanski kiadását az Egyesült Államoknak.

A sötét öltönyt viselő 81 éves Oscar-díjas filmrendező két lengyel ügyvédje társaságában lépett be a krakkói bíróságra szerdán. A médiát az ügyvédek kérésére kizárták a meghallgatásról.

A legújabb filmjét Lengyelországban forgató Polanski már legalább kétszer megjelent az ügyészségen az amerikai kiadatási kérelem ügyében, de ez az első eset, hogy bíróság elé idézték.

Ha a bíróság helyt ad az amerikai kiadatási kérelemnek, a lengyel törvények értelmében az igazságügy-miniszternek kell kimondania a végső szót az ügyben.

A Los Angeles-i ügyészség január elején fordult újabb kérelemmel Lengyelországhoz Polanski kiadatása érdekében. Lengyelország 2010-ben egyszer már elutasította a kiadatási kérelmet, akkor a bűnügy elévülésére hivatkozott. Tavaly októberben, amikor az amerikai hatóságok újból megpróbálták őrizetbe vetetni Lengyelországban a varsói Zsidó Múzeum avatására érkezett holokauszttúlélő rendezőt, Rafal Trzaskowski külügyminiszter-helyettes ugyancsak azt mondta, hogy Varsó nem lát okot az őrizetbe vételre és a kiadatásra, mert a bűncselekmény már elévült Lengyelországban.

A második világháború alatt a németek családjával együtt Roman Polanskit is a krakkói gettóba zárták, de megszökött, és a vészkorszakot sikerült túlélnie. Oscar-díjas filmje, A zongorista a holokauszt áldozatainak állított emléket. Új filmje, amelyet Lengyelországban készül forgatni, Alfred Dreyfusről, a 19. század végén hamis kémvádak alapján, antiszemita indítékból bebörtönzött francia katonatisztről szól.

Polanskit 1977-ben vádolták meg az Egyesült Államokban liliomtiprással. Később beismerte, hogy valóban törvénytelen kapcsolatra lépett egy 13 éves lánnyal. Az ítélet elől Franciaországba menekült, mert attól tartott, hogy a vádalku ellenére hosszabb börtönbüntetésre ítélik, mint az a 42 nap, amelyet pszichiátriai megfigyelés alatt elzárva töltött.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elítélte a bíróság L.L. Juniort

A rapper tavaly december 20-án hajnalban karambolozott, miután ittasan ült a volán mögé. A… Tovább olvasom