Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

A beszéd alapján megjósolható a párkapcsolat jövője

Amerikai pszichológusok által kidolgozott új módszerrel, az érintettek beszédmódja alapján nagy biztonsággal megjósolható egy párkapcsolat jövője.

A kutatásról a Psychological Sciene című folyóiratban jelent meg tanulmány. A Texasi Egyetemen diákok bevonásával végzett vizsgálat során kiderült, hogy azok a párok, akiknek beszédje "szinkronban" van, négyszer nagyobb valószínűséggel szeretnének máskor is találkozni, mint azok, akik "nem egy nyelvet beszéltek".


Már az első találkozáskor eldől(het), két ember "egy nyelvet beszél-e". S nem is feltétlen egy randevú során.

A kutatók a szavak mondatokká fűzéséhez nélkülözhetetlen funkcionális szavakra koncentráltak.

"Arra a következtetésre jutottunk, hogy a funkcionális szavak használata pontosan tükrözi az egyén pszichológiai állapotát" - magyarázta a vizsgálatokat irányító James Pennebaker professzor.

A kutatás első fázisában 40 pár gyors, mindössze négyperces randevút bonyolított le, s beszélgetésüket rögzítették.


Két embert elválaszthat kölcsönös vonzódásuk ellenére, ha nem értik egymás beszédét, stílusát, ahogyan kifejezi magát a másik. Jellemzően nem talál (beszélgető)társra ezen párok egyike sem a választottjában, hosszabb távon ez szinte biztosan véget vet a kapcsolatnak.

A második fázisban már rendszeresen találkozgató párok hétköznapi beszélgetéseit és üzenetváltásait vizsgálták 10 napon át, s a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a beszédmodor és az írás stílusa jó indikátor lehet arra nézve, hogy sikeres lesz-e vagy sem egy kapcsolat.

"Minél nagyobb összhangban volt a stílusuk, annál biztosabban állítható, hogy később is randevúznak majd" - emelte ki James Pennebaker.

Azon párok 80 százaléka, kiknek beszédmódja hasonlatos volt, a kutatás után három hónappal is találkozgatott, míg a markánsan különböző beszédstílusú párok között ez az arány mindössze 54 százalékos volt.


Ha két ember ugyanazon dolgokban örömét leli, az már egy jó alap lehet a kapcsolat kibontakozásához. Ez éppolyan fontos - és cseppet sem elválaszthatatlan attól - minthogy miként beszéli ki mondanivalóját valaki, s a másik "vevő"-e erre. 

Mint James Pennebaker megjegyezte, a texasi eredmények azért jelentősek, mert a funkcionális szavak állandó szereplői mindennapi beszélgetésünknek, holott az emberek többsége ezt észre sem veszi.

"Egyikünk sem figyel a funkcionális szavakra, automatikusan használjuk őket" - hangsúlyozta a professzor.

Olvasóink írták

  • 1. pozdorja 2011. február 07. 16:05
    „Egyszer nekem is ki kellene találnom valami hasonló hülyeséget, aminek a kutatására felvennék egy csomó lóvét, majd 2-3 év múlva közölném az amúgy józan paraszti ésszel pár másodperc alatt kiszámolható eredményt.
    - Iszol valamit?
    - Aha. Whiskeyt.
    - Whiskey-t? Hülye vagy? Két sör lesz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miló: Alekosznak drukkol + videó

A Való Világ harmadik szériájának nyertese bízik benne, hogy Alekosz fogja nyerni a valóságshow-t.… Tovább olvasom