Kisalföld logö

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 5°C | 10°C

A babákat ünneplik Japánban

Az ünnep eredetileg a gonosz szellemek elűzését szolgálta, ez a hagyomány azonban már csak a kisebb falvakban él tovább.
Minden év március 3-án tartják a Császári babák napját Japánban. 

A szokás eredete a Heian korszakra nyúlik vissza, amikor a babonás emberek azt hitték, hogy a gonosz szellemek beleköltöznek a játékbabákba, amelyek aztán rontást hoznak az egész házra.

Ennek megakadályozása érdekében a császár ünnepélyes baba úsztatást rendelt el, amikor szalmababákat kellett készíteni minden lányos házban.

Ezt követte az úsztatás, egy hajóban szépen elrendezték a babákat, majd ünnepélyes keretek között leeresztették a folyón, abban a hitben, hogy a babákkal együtt a rossz szellemek is eltávoznak.

Napjainkban már csak kisebb falvakban él ez a szokás, ahol a tömeg feloszlása után a halászok kihorgásszák a babákat a vízből majd visszaviszik a szentélyekbe, ahol a papok azonnal elégetik.

A szertartás mindössze 1 napig tart, s épphogy véget ér az ünnep, a szentélyek, babaházak nyomtalanul el is tűnnek, mert egy japán babona szerint akár még egy nappal tovább őrízni, szerencsétlenséget hozhat a házra -kései házasságot, vagy vénlányságot.A császári babák szentélye

A miniatűr császári paloták, 6 vagy 7, vörös drapériával bevont emelvényen helyezkednek el. Minden lépcsőfokra vagy sorba, a Heian korszakból ismert, udvari ruhákat viselő figurák és tárgyak kerülnek.

A legfelső polcon helyezkedik el a császári pár, akik legtöbbször zöldellő kerti fák között ülnek. A mellettük álló lámpa neve bonbori, amelyeket rendszerint virágzó cseresznye, szilva, barackvirág motívumokkal díszített papír vagy selyem anyaggal vonnak be. A hagyományos elrendezés szerint a császár a jobb oldalon ül, a balon pedig a feleség. A császár kezében egy jogar van, a császárnő kezében pedig legyező.

A második lépcsőfokon 3 udvarhölgy látható, kettő álló pozicióban míg a középső, ülő hölgy kezében egy üveg szakét tart. Az előtte álló kis kerek asztal édességekkel van megpakolva.

A 3. lépcsőn öt férfi áll, ők az udvari zenészek. A négy muzsikus kezében hangszer van, az énekes viszont legyezőt tart.

Fotók

A negyedik sorban 2 miniszter néz farkasszemet egymással: a jobb oldalon álló fiatal férfi, a haladó, jobb oldali párt minisztere, míg a nála jóval öregebb miniszter a konzervatív, baloldali párt képviselője. Kezükben íjat és nyílvesszőt tartanak.

A két figura között egy kis asztal van, melynek lábai macskakarmokban végződnek, rajta egy kupa áll, és egy gyémántkő alakúra formált rizses sütemény. Ezenkívül néhány mandarin, narancs, és virágzó cseresznyefában is gyönyörködhetünk.

Az ötödik lépcsőn, 3 szamuráj áll, ők a császári pár védelmezői (az őrjöngő részeg, az idegesítő és az örömében ivó szamuráj)

A 6. 7. lépcsőkön miniatűr tárgyak, a császári palota jellegzetes kellékei kapnak helyet. Pl a palankin a császári hintó, aztán apró komódok, szekrénykék, melyekből kimonók kandikálnak ki, ruhás ládikák, utazókofferek, tükörasztalka, szépítőszerek, varródoboz, kályha, és egy kis rezsó, amelyre a tea ceremóniához szükséges kellékek miatt van szükség.

Az írás forrása: rokagomba.wordpress.com

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint egymillióan karneváloztak Rióban - fotók

Több mint egymillió ember táncolt Rio de Janeiro utcáin vasárnapra virradóra, a világhírű riói… Tovább olvasom