Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

A 12 év rabszolgaság, Blanchett és McConaughey is kapott Oscart

Oscar-szobor nélkül maradt viszont David O. Russell Amerikai botrány című filmje, valamint Martin Scorsese öt kategóriában esélyes alkotása, A Wall Street farkasa.
A brit Steve McQueen történelmi drámája, a 12 év rabszolgaság kapta a legjobb filmnek járó elismerést a vasárnapi 86. Oscar-díjátadó gálán, amelyen Cate Blanchett a legjobb női, Matthew McConaughey a legjobb férfi főszereplőnek járó aranyozott szobrocskát zsebelte be, míg a Gravitáció révén a legjobb rendezőnek választott mexikói Alfonso Cuarón történelmet írva lett a kategória első latin-amerikai díjazottja. A legjobb idegen nyelvű film Paolo Sorrentino A nagy szépség című alkotása lett.

Az est házigazdája Ellen DeGeneres volt, aki selfie-rekorddal, pizzarendeléssel és frappáns bemondásaival fűszerezte a lassú folyású, "elegáns" műsort, amely csak az utolsó percekben gyorsult fel igazán. Az est nagy győztese Cuarón űrdrámája, a Gravitáció lett, amely tíz jelöléséből hetet váltott díjra. Oscar-szobor nélkül maradt azonban David O. Russell szintén tíz kategóriában jelölt Amerikai botrány című filmje, valamint Martin Scorsese öt kategóriában esélyes alkotása, A Wall Street farkasa.

Oscar-gála 2014. Fotó: MTI (galéria)

A 12 év rabszolgaság - az első legjobbnak választott film, amelyet fekete bőrű rendező jegyez -, meghozta az első Oscar-díjat Brad Pittnek, aki korábbi négy jelölése után producerként vehette át az aranyozott szobrocskát. Az alkotás kilenc jelöléséből három esetben diadalmaskodott, elnyerte a legjobb női mellékszereplő és a legjobb adaptált forgatókönyv díját is. A legjobb eredeti szkript A nő című filmé lett. Spike Jonze nemcsak írója, hanem rendezője is a filmnek.

Az Aviátor után második Oscar-díját nyerte Cate Blanchett, akit a Woody Allen Blue Jasmine című filmjében nyújtott alakításáért jutalmaztak. A 44 éves ausztrál színésznőt, aki aranyszínű, testhez simuló hosszú ruhakölteményben érkezett az Oscar-színpadra, idén ötödször jelölték Oscar-díjra. Allen filmjében egy férjében csalódott, meghasonlott nőt alakít, aki a New York-i társasági életet otthagyva San Franciscóba költözik a testvéréhez, hogy összeszedje magát. A díjat átvéve a színésznő arra hívta fel Hollywood figyelmét, hogy ne hiánypótló munkáknak tekintsék a nőkről szóló filmeket. "A világ kerek, emberek!" - jelentette ki nagy tapsot aratva.

A szerepéért 23 kilót fogyó Matthew McConaughey, a nyolcvanas években játszódó Mielőtt meghaltam című AIDS-dráma sztárja először kapta meg az Oscar-díjat és először is jelölték. Alakítását korábban Golden Globe-díjjal is elismerték. McConaughey a díjjal a kezében arról beszélt, hogy az életben három dolog vezeti: isten, a család és valaki, akire felnézhet. Ebben a hősben a 44 éves színész mindig a tíz évvel későbbi önmagát látja, akit igyekszik utolérni, de sohasem érhet el.

Oscar-gála 2014. Fotó: MTI (galéria)


Filmbéli partnere, Jared Leto vette át a legjobb férfi mellékszereplő díját. A színész-zenész a film alkotóin kívül édesanyjának és fivérének mondott köszönetet azért, hogy valóra válthatta álmát, majd elmondta, ezen az estén Ukrajnától Venezueláig azokra is gondol, akik hozzá hasonlóan meg akarják valósítani vágyaikat.

A női mellékszereplők mezőnyében a kenyai Lupita Nyong'o első fekete bőrű afrikai színésznőként nyerte el az Oscart. "Mindegy honnan jössz, számítanak az álmaid" - hangsúlyozta, és köszönetet mondott a film rendezőjének, Steve McQuennek, valamint színésztársainak és családjának. Kenya Uhuru Kenyatta államfővel az élen ünnepelte a 30 éves színésznőt, akit az elnök "Afrika büszkeségének" nevezett hétfői Twitter-üzenetében.

A legjobb idegen nyelvű film Paolo Sorrentino A nagy szépség című alkotása lett. Olasz film 1998 óta nem győzött ebben a kategóriában, akkor Az élet szép alkotói vihették haza az Oscart. Sorrentino filmje az olasz felső tízezer életét mutatja be egy kiábrándult, cinikus újságíró, a társasági élet központi figurája történetén keresztül, miközben költői képet fest Rómáról.

Oscar-gála 2014. Fotó: MTI (galéria)


A legjobb egészestés animáció a Jégvarázs lett, a film meghozta az első Oscar-díjat e kategóriában a Disney animációs stúdiónak. A legjobb dokumentumfilm kategóriában a 20 Feet from Stardom, a legjobb rövid dokumentumfilm kategóriában a The Lady in Number 6: Music Saved My Life című alkotást jutalmazták Oscarral. Utóbbi 110 éves hőse, a világ minden bizonnyal legidősebb holokauszt-túlélője, Alice Herz-Sommer a napokban hunyt el. A legjobb rövidfilm a Helium, a legjobb animációs rövidfilm pedig a Mr. Hublot lett.

Mr. Hublot

A technikai díjak javát a Gravitáció vitte el, a Sandra Bullock főszereplésével készült háromdimenziós sci-fi a legjobb vágás, a legjobb hangvágás, a legjobb hangkeverés díját és a vizuális effektusokért járó szobrot is elnyerte, és ez a film diadalmaskodott az operatőrök között is.

Steve Price révén a Gravitációé lett a filmzenéért járó Oscar is. A legjobb betétdalnak a Let It Go címűt választották a Jégvarázsból.

Oscar-gála 2014. Fotó: MTI (galéria)


A legjobb jelmez és a legjobb díszlet díját A nagy Gatsby című Baz Luhrmann-film alkotói nyerték. Mindkét esetben a díjazottak között volt Catherine Martin, a világhírű ausztrál rendező immáron háromszoros Oscar-díjas felesége. A sminkért és a frizuráért járó Oscart a Mielőtt meghaltam című filmnek ítélték oda.

Az Oscar háziasszonyának másodszor felkért DeGeneres az adás során többször átöltözött, és szinte az egész nézőteret bejárta meg-megszólítva az ismerős hírességeket. Az est egy pontján pizzával is megkínálta az "éhező" sztárokat, aztán nem volt rest kalapolni a tészta áráért. A Twitterre küldött csoportos sztárselfie-je, amelyen együtt szerepelt Meryl Streeptől Brad Pittig vagy egy tucatnyi népszerű hollywoodi színésszel, két óra alatt a mikroblog történetének legtöbbször továbbított képe lett.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mintegy másfélszáz sérültje volt az olasz narancsháborúnak

A Torinó közeli, huszonnégyezer lakosú Ivreában minden évben megismételt narancsháború az egyik… Tovább olvasom