Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Elhunyt az utolsó I. világháborús harcos

Claude Stanley Choules két hónapja ünnepelhette 110. születésnapját, és noha hallása és látása sokat romlott, annyira egészséges volt, hogy még gyógyszereket sem szedett.


Angliában született 1901. március 3-án. Tizennégy évesen állt be a brit haditengerészetbe, és azután 41 esztendőn át szolgálta a haderőnemet, bár közben átkerült az ausztrál flottához.

Három gyereke, 11 unokája és 22 dédunokája gyászolja. Felesége 2003-ban, 98 évesen elhunyt.

Amikor Choulest hosszú élete titkaként faggatták, általában azt felelte, hogy "nem szabad abbahagyni a lélegzést", de volt, hogy a tőkehalmájnak tulajdonította életkorát. Családja biztatására 80 évesen kreatívírás-tanfolyamot végzett el, életrajzi emlékiratkötetét azonban csak 108 évesen adta ki.

Az ausztrál királyi haditengerészet által közreadott 2009. szeptember 11-i kép, amelyen Claude Stanley CHOULES I. világháborús ausztrál haditengerész ül egy idősek otthonában, Perth elővárosában, Salt

Az ausztrál királyi haditengerészet által közreadott 2009. szeptember 11-i kép, amelyen Claude Stanley CHOULES I. világháborús ausztrál haditengerész ül egy idősek otthonában, Perth elővárosában, Salter Pointban. A brit származású Choules, az I. világháború harcaiban részt vett utolsó ismert veterán 2011. május 5-én, 110 éves korában elhunyt. (MTI/EPA/Ausztrál királyi haditengerészet/Nadia Monteith)Choules ugyan a háború túlélői közül az utolsó olyan katona, akit bevetettek harci cselekményekben, ám nem az utolsó élő résztvevő. Él még egy 110 éves brit nő, aki szintén megjárta a háborút a hadsereg kötelékében, ám ő pincérnőként szolgált.

Februárban egyébként még három veterán élt, mígnem elhunyt - ugyancsak 110 évesen - az utolsó I. világháborús amerikai katona.

Az úgynevezett nagy háborút mintegy 65 millió katona járta meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rékasi Károly már rég felállította

A Barátok Közt Barta Zsoltja pontosan tudja, hogy mik a legfontosabbak neki az életben. Az első… Tovább olvasom