Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Archiválják a brit tengerpart hangjait

A brit örökségvédelmi hivatal arra kéri a strandolókat, hogy rögzítsék a tengerpart legkülönfélébb hangjait, és küldjék el nekik. A színes anyagból a British Library hangarchívuma bővülne, és egy digitális térkép is készülhet.
Az Egyesült Királyság csaknem 11 ezer mérföld hosszúságú partszakaszáról éppúgy várják a sirályok hangját vagy a hullámverést, mint a fish Ú chips boltok háttérzaját, a fagylaltárus kocsi hangját vagy egy zsúfolt kikötő zsibongását.

Emma Atkinson, a BBC News munkatársa szerint olyan, kifejezetten a brit strandokra jellemző mondatok is könnyen befuthatnak, mint "Most egy hőhullámnak kellene lennie", "Állítólag melegebb van, mint Spanyolországban", vagy talán a leggyakoribb mondat: "Úgy tűnik, esni fog".

A projekt révén olyan természeti hangok is megőrződhetnek, amelyek a klímaváltozás miatt akár már a közeljövőben eltűnhetnek a brit partokról - jegyzi meg a BBC munkatársa, Jeremy Cooke.

A Sounds of our shores (Partjaink hangjai) elnevezésű projekt az angliai, walesi és északír örökségvédelmi szervezet, a National Trust, a Skóciában hasonló feladatot végző National Trust for Scotland és a British Library közös kezdeményezése.

A hangfelvételeket képekkel és szöveggel együtt szeptember 21-ig lehet feltölteni egy honlapra. Végül minden felvétel a British Library hangzó archívumába kerülne, tovább gazdagítva a 19. század óta összegyűlt mintegy 6,5 millió hanganyagot. A várhatóan több ezer új felvételből egy digitális térképet is készítenének.

Kate Martin, a National Trust munkatársa szerint a hangminták értékes lenyomatai lesznek korunknak, amelyeket nemzedékek hallgathatnak majd vissza.

Martyn Ware, a The Human League és a Heaven 17 nevű együttesek egyik alapítója azt is felajánlotta, hogy a beérkezett hangokból zenét ír, amely jövő februárban jelenhet meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

AIDS-ben elhunyt művészről forgat filmet Ralph Fiennes

Az 52 éves színész rendezi a világhírű orosz balett-táncosról és koreográfusról, Rudolf Nurejevről szóló életrajzi drámát. Tovább olvasom