Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Amikor az ember csak a szemével tud írni és rajzolni

Új rendszert dolgozott ki egy francia kutató, amelynek segítségével a szem mozgatásával lehet folyóírással írni és rajzolni a számítógép monitorján. A felfedezésnek köszönhetően a súlyos fogyatékkal élők visszanyerhetik kreativitásukat.
Jean Lorenceau, a francia Nemzeti Tudományos Kutató Központ (CNRS) agy- és gerincvelő intézetének kutatója elmondta: többek között amiotrófiás laterálszklerózisban (ALS, az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával járó betegség) szenvedő betegekkel foglalkozik.

Ezek a páciensek, akiknek az élettartama korlátozott, elveszítik végtagjaik mozgatásának és a nyelésnek a képességét, és gyakran csak a szemüket tudják mozgatni – magyarázta a párizsi Pitié-Salpetriere kórház kognitív idegtudomány specialistája.

A kifejlesztett rendszer – egyelőre még kereskedelemben nem kapható prototípus – számítógépes képernyő formájában egy tiszta lapot kínál a paciensnek, amelyen szemének mozgatásával folyóírással írhat vagy rajzolhat.

A rendszer az oculometer nevű, már ismert készülékre épül, amely kamera segítségével érzékeli a szem mozgását. Már léteznek szemmel való írást szolgáló készülékek, de ezekkel csak betűket vagy szavakat lehet kiválasztani a képernyőn.

"A már létező berendezések révén nem lehet szabadon saját formákat "papírra" vetni, eddig azt hittük, hogy ez lehetetlen" – olvasható a CNRS közleményében.

A szem nem képes sima, rendszeres mozdulatokat tenni statikai háttéren. Minden kísérlet szaggatott, rendszertelen rángásokba torkollik, amelyek alkalmatlanok írásra vagy rajzolásra. A sima mozdulatok elérése érdekében Jean Lorenceau az amerikai Stuart Anstis által 1970-ben felfedezett, Phi-jelenség néven ismert optikai csalódáshoz folyamodott. A Phi-jelenség akkor következik be, amikor két egymástól eltérő helyen lévő pontot kis időeltéréssel felvillantanak. A személy ezt úgy észleli, mintha a fényfolt az első helyről a másodikra mozogna.

Kétszer-négyszer félórás edzésre van ahhoz szükség, hogy sikerüljön irányítani a szem mozgását, betűket és alakokat rajzolva a képernyőre.

A fogyatékkal élőkön kívül az új készüléket szakemberek (teniszezők, pilóták vagy táncosok) körében is lehet majd alkalmazni, akiknek fontos a szem mozgatásának pontossága.

A kutató, aki munkáját a Current Biology című folyóiratban ismertette, hangsúlyozta azonban, hogy a dolog egyelőre még elméleti, a kezdeteknél tartanak.

A mozgáskorlátozottaknak szánt informatikai vagy roboteszközök egyre bonyolultabbak. Egy minapi amerikai kísérlet rámutatott arra, hogy négylábúak gondolati úton, az agyukba ültetett elektródák segítségével képesek egy robotot mozgatni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerekek nézték a tengerparti szexpartit - fotók 18+

Néhány tengerparton nyaraló turista számára ellenálhatatlan kísértésnek tűnik a forró homokban való… Tovább olvasom