Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

70 felett a neten

Az internet kezdeti növekedési szakaszában főleg a fiatalok használták a világhálót. Újabban viszont a 70 feletti korosztályban a legerősebb növekedés a fejlett országokban, állapították meg szakemberek a világhálóról hétfőn kezdett madridi értekezleten.
Az Egyesült Államokban 2005-ben a 70-75 éves korcsoportnak még csak a 26 százaléka használta az internetet, tavaly már az arány 45 százalékos volt. A 75 éven felülieknél pedig a netezők aránya 17 százalékról 27 százalékra nőtt ugyanebben az időszakban. Hasonló ütemben emelkedett a világháló használata Nagy-Britanniában is ebben a korosztályban.

Az idősek alapvetően ugyanarra használják a webet, mint mások: először kommunikálásra, majd gyorsan elsajátítják az információszerzést, az online banki ügyintézést és a vásárlást is. A 64 éven felüliek körében az e-mailezés a legkedveltebb online tevékenység. De az idősebbek kevesebbet bankolnak és vásárolnak a neten, mint a fiatalok, és sokkal kevesebbet használják a társasági weboldalakat.

Mivel 2050-re a népesség 20 százalékát fogják kitenni a 60 éven felüliek, így a szakértők az idős szörfölők számának tartós növekedésére számítanak. És mivel az országok sorra emelik a nyugdíjkorhatárt, egyre több idős dolgozó lesz kénytelen már a munkahelyén megtanulni a világháló kezelését.

Másrészt viszont az idős korral járó egészségromlás (a rossz látás, az ízületi problémák) akadályoznak is sok embert a számítógép használatában. A weboldalak tervezőinek ezt figyelembe kell majd venniük. Nagyobb betűket, nagyobb kontrasztokat, a mondatok végén nagyobb szóközöket kell alkalmazniuk. De az ilyen változások mások számára is kényelmesebbé teszik majd a weboldalak használatát. Ugyanúgy, ahogy a lépcsők melletti rámpák eredetileg a mozgáskorlátozottaknak készültek, de aztán mindenki hasznosnak találta őket.

Olvasóink írták

 • 8. CHYRASSA 2009. április 22. 12:21
  „én tanfolyam nélkül tanultam meg,vettem számitogépet,innen onnan kaptam segitséget,és közben magamtol is probáltam rájönni mindenre,azota nem érzem magam magányosnak,sok barátot szereztem a csevegő oldalakon,Nem nehéz ez,egyszerü csak oda kel figyelni,ismerek egy hölgyet a csevegön,ő 80 évesen internetezik,nem kell lemezeket kersnem a rgi dalok után,megtalálom itt és hallgathatom,sok érdekes dolog van fent,nem drága már,minden egyedülélő idösembernek ajaánlom,mert akkor nem lesz egyedül”
 • 7. Szilágyi_Zsolt 2009. április 21. 11:19
  „Elemér, bárcsak annyi eszed volna, amilyen megnyerő vagy!”
 • 6. s.margit 2009. április 21. 11:17
  „Már nekünk csak szórakozás és elfoglaltság.Nagyon jó. hogy van nagyon szeretem.”
 • 5. comet 2009. április 21. 09:40
  „vajon milyen oldalt nézhet a fűben hasaló papa?”
 • 4. elemér 2009. április 21. 03:08
  „2. hozzászólás Szilágyi_Zsolt

  Az én vagyok te idiota.”
 • 3. andy 2009. április 20. 22:46
  „Alkalmanként nagyon jó fej netező idősekkel lehet találkozni :)
  Egy ismerősöm, 70 éves korában kapta gyerekektől a számítógépet, s elmondása szerint azóta még dokira sincs szüksége, mert elfoglalja magát :) Szóhasználatával élve szörfözik a világhálón, s naponta ír e-mailt, ráadásul unokákkal msn partit folytat :)
  Legutóbb buszon kesergett egy idős néne, mire barátnője rászólt, hogy ugyan minek e siránkozás az egyedüllét miatt? Kikapta táskájából bizonyítványát, s mutatta büszkén, hogy befizetett egy tanfolyamra, megtanulta alapokat, használja, s mesélte élményeit az új ismeretekről, s az új társakról :)”
 • 2. Szilágyi_Zsolt 2009. április 20. 20:14
  „Milyen jó arcú öregembert sikerült keríteni a cikkhez! :)”
 • 1. Szilágyi_Zsolt 2009. április 20. 16:12
  „Ahogy fejlődik a világ, egyre kevésbé engedhetik meg maguknak az emberek, hogy "idős" korukra hivatkozva mellőzzék az új technikai vívmányok megismerését ("én ehhez már öreg vagyok").”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Metzker Vikire hajt a milliárdos playboy? Szexi galériával!

Magyarország 27. leggazdagabb embere, Kedves Ferenc két nagy hódítása után ismét egy nyuszilányra,… Tovább olvasom