Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

60 millió dollárt remélnek Andy Warhol Coca Cola-reklámplakátjáért

Warhol művei egy hosszabb időszak után néhány éve ismét nagyon keresettek. A reklámplakátot november 12-én árverezik el New Yorkban, eddig egy meg nem nevezett magángyűjtemény részét képezte.
Akár hatvanmillió dolláros (13 milliárd forintos) bevételt is hozhat Andy Warhol Coca Cola című reklámplakátja a Christieís árverésén az aukciósház reményei szerint.

"Az a nagyszerű ebben az országban, hogy Amerika indította útnak indította azt a hagyományt, miszerint a leggazdagabbak lényegében ugyanazokat a dolgokat vásárolják, mint a legszegényebbek. Minden Coca Cola egyforma. Tudja ezt Liz Taylor, tudja ezt az elnök is, mint ahogy a csavargó és te is" - idézte a Christieís az 1987-ben elhunyt Warhol szavait.

Az 1,76 méter magas kép 1962-ben készült: világos háttér előtt egyszerű fekete kólásüveget ábrázol, és fekete, az l betűnél levágott Coca Cola-feliratot.
Az 1,76 méter magas kép 1962-ben készült: világos háttér előtt egyszerű fekete kólásüveget ábrázol, és fekete, az l betűnél levágott Coca Cola-feliratot.

Warhol művei egy hosszabb időszak után néhány éve ismét nagyon keresettek. A műkincspiac virágzása ellenére a 60 millió dolláros ár azonban még így is szenzációszámba menne, de még így sem érné el az eddigi Warhol-rekordot: 2007-ben a Green car crash - Green burning car I. című alkotás 71,7 millió dollárért (15,6 milliárd forintért) kelt el.

A reklámplakátot november 12-én árverezik el New Yorkban, de előtte még október 12. és 18. között kiállítják Londonban is. A mű eddig egy meg nem nevezett magángyűjtemény részét képezte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várkonyi Andrea: Más akarok lenni, mint a Tényekben

Decens, elegáns, finom – ilyennek látjuk nap, mint nap Várkonyi Andreát a TV2 Tények… Tovább olvasom