Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

5 recept 1000 forint alatt

Miért kellene több ezrekért rendelt ebédet enned, amikor az otthon készített ételek nemcsak olcsóbbak, de finomabbak is. És biztos olyanok lesznek, ahogy te szereted.


Ezek az ételek olcsóságuk mellett egyszerűségükkel is kitűnnek a sorból. Sem a pénztárcádból, sem az idődből nem vesznek el sokat.



Elkészítheted őket hétköznap vacsorára, de akkor is, ha a hétvégén nem akarsz túl nagy problémát kerekíteni a főzésből.

Kapros-túrós tökpite



Hozzávalók:
* 60-70 dkg gyalult főzőtök
* 6 tojás
* 30 dkg liszt
* 10 dkg margarin
* 25 dkg tehéntúró
* 1 pohár natúr joghurt
* két evőkanál zsemlemorzsa
* kevés finomra metélt zellerzöld
* friss kapor
* só

A tök felesleges levét nyomkodd ki. A tésztához a tojások sárgáját keverd ki a margarin felével, és add hozzá az átpasszírozott túrót, a kemény habbá vert tojásfehérjéket, a lisztet és egy kanál zsemlemorzsát. Sózd meg. A tököt keverd el a joghurttal, a finomra metélt kaporzölddel, illetve a zellerzölddel, esetleg némi őrölt feketeborssal. Egy közepes tepsit vajazz ki, és szórd meg a maradék prézlivel. Öntsd bele a tésztát, majd a joghurtos tököt. A tetejét sózd meg. Közepesen forró sütőben süsd pirulásig.


Rakott zöldbab



Hozzávalók:

* 75 dkg zöldbab
* 30 dkg darált pulyka- vagy sertéshús
* 3 fej vöröshagyma
* 30 dkg rizs
* 1 pohár tejföl
* 1 tojás
* ételízesítő
* zellerzöld
* só
* bors
* majoránna
A rizst ételízesítős vízben főzd puhára. Az apró kockákra vágott hagymát párold meg némi zsiradékon, majd add hozzá a húst és kevéske sót.
Főzd meg a zöldbabot, majd rétegezd egy jénai aljára a felét. Erre kerüljön a rizs fele, majd sózd, borsozd. Erre rakd a darált húst, majd a rizs másik felét. Végül takard be a maradék zöldbabbal, és ezt is sózd, borsozd. A tetejét kend meg a tejföl és a tojás keverékével. Körülbelül 20 percig letakarva, közepes hőfokon, majd alufólia nélkül további 10 percig süsd.


Sajtfánk



Hozzávalók:

* 10 dkg liszt
* 2 dkg élesztő
* 15 dkg búzadara
* 20 dkg sajt
* 7-8 dl tej
* egy kanálnyi margarin
* 5 tojás
* némi finomra metélt petrezselyem
* 2 gerezd fokhagyma
* bors
* olaj
A margarint főzd fel a tejjel, és add hozzá a búzadarát. Ebből készíts jó sűrű kását. Ebben keverj el 5 dkg lisztet, az élesztőt és 3 tojást. Reszeld bele a sajt háromnegyedét, majd ízesítsd a zúzott fokhagymával, kevés petrezselyemmel és borssal. Szaggass tojás méretű galuskákat a tésztából, majd panírozd be némi liszttel 2 tojás és a maradék reszelt sajt keverékébe. Forró olajban süsd ki.


Krumplisaláta



Hozzávalók:

* 80 dkg főtt burgonya
* 5 főtt tojás
* 2 paprika
* 2-3 pár virsli
* 10 dkg sűrített paradicsom
* 1 kisebb zeller
* petrezselyemzöld
* bors
* 1 evőkanál olaj
* só
* ecet
* 1 teáskanál cukor

A főtt krumplit, a tojást, a virslit és a paprikát karikázd föl, majd keverd össze egy tálban. Sózd meg, és szórd meg petrezselyemmel. A zellert reszeld le, keverd össze a paradicsompürével, az olajjal, a sóval, a borssal, az ecettel és a cukorral, majd öntsd a krumplis salátára. Hagyd pihenni a hűtőben.

Fahéjas csiga





Hozzávalók:

* 50 dkg liszt
* 15 dkg cukor
* 10 dkg margarin
* 1 csomag sütőpor
* 1 pohár natúr joghurt
* 2 tojás
* fahéj
* só

A lisztet keverd össze a sütőporral, majd dolgozd össze a margarin felével, 10 dkg cukorral és a tojássárgájákkal, illetve annyi joghurttal, hogy gyúrható tésztát kapj. 2-3 milliméter vastagságúra nyújtsd ki. Az őrölt fahéjat szórd a maradék cukorba, majd keverd össze a maradék margarinnal és a tojásfehérjével. Kend meg vele a kinyújtott tésztát. Csavard föl, és vágd két centi vastagságú szeletekre. Ezeket fektesd el, és lapítsd szét. A tetejüket kend meg a megmaradt joghurttal, és süsd pirosra őket 160-180 fokon.

Szerző: Kutas Diána
Forrás: femina.hu

A cikk másodközlése a Femina írásos engedélyével és jóváhagyásával történik, figyelembe véve a Femina Szerzői jogok idevonatkozó jogi kikötéseit is. A cikk további átvétele, részleteinek közlése, kivonatolása kizárólag a Femina írásos engedélyével lehetséges.

Olvasóink írták

  • 3. bogote 2009. július 03. 22:28
    „Nem rosszak. Nem kell mindig húst enni.”
  • 2. Muaddib 2009. július 03. 18:01
    „Rakott zöldbab az elég kiadós én sokszor szoktam készítteni.”
  • 1. rita0904 2009. július 03. 13:57
    „Ezek aztán marha kiadós kaják....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

5 isteni nyári pác a legfinomabb sültekhez

Mint testnek a kenyér, olyan fontos a húsnak a megfelelő pácolás. A fűszerek aromájával átitatott,… Tovább olvasom