Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

50 éves lenne Cipő, a Republic énekese

Bódi László 1965. május 3-án született. A csend beszél tovább...
"Ma lenne 50 éves.
Csendben, ahogyan élt" - olvasható a Republic együttes hivatalos facebook oldalán vasárnap reggel óta.

Bódi László 1965. május 3-án született.

1990. február 23-án Tóth Zoltánnal, Boros Csabával, Bali Imrével és Szilágyi Lászlóval megalapította a Republic együttest. Már nyáron felléptek a Beatrice koncertjein.. 1990-ben megjelentették első nagylemezüket Indul a mandula!!! címmel - olvasható a wikipedián.

Bódi László 2013. március 11-én hunyt el.Bódi László 1965. május 3-án született Ungváron, családja  egyéves korában költözött Kisvárdára. Zenei általános iskolába járt,  zongorázni tanult, Nyíregyházán még rádiófelvétel is készült vele.  Első együttesét gimnáziumi évei alatt alapította Cipőfűző néven,  innen ragadt rá a Cipő név. A Zeneakadémiára már nem felvételizett,  úgy döntött, inkább dalokat ír - tanára is erre bíztatta. 

Bódi László
Bódi László


Tizennyolc évesen Budapestre költözött, ahol úgy érezte, több  lehetősége nyílik a zenélésre. A Republic zenekart 1990. február  23-án alapította Tóth Zoltán gitáros, billentyűs, Boros Csaba  basszusgitáros, Bali Imre (Rece Apó) gitáros és Szilágyi "Bigyó"  László dobos társaságában. A dobokhoz hamarosan Nagy László Attila  ült, Bali helyére pedig Patai Tamás érkezett. Egy vidéki házban  gyakoroltak, majd helyi televíziós szereplések után szárnyra kapta  őket a hírnév, megnyerték a balatonlellei rockfesztivált. Hamarosan  a Beatrice koncertjein is felléptek, mert Nagy Feró megkedvelte a  zenéjüket, könnyen érthető, szókimondó, dallamos muzsikájuk gyorsan  hódított. 

Megalakulásuk évében már két lemezre szóló szerződést kaptak a  Hungarotontól, az első, Indul a Mandula című albumról a Repül a  bálna váratlan és hatalmas siker lett. A zenészek ezután új kiadó  után néztek, de szerződésük még élt, ennek egy negyven perces  dobszólóval tettek eleget - legnagyobb meglepetésükre az anyag Üss a  kazettára címmel meg is jelent. Következő lemezük, a Hoppá-hoppá!  olyan slágereket tartalmazott, mint a Jó reggelt kívánok, a Szeretni  valakit valamiért. Az 1994-es Disco című albummal lépték át a  százezres eladott példányszámot, a Ha itt lennél velem és a 67-es út  című dal sokáig vezette a slágerlistákat. 

Cipő 1995-ben szólóalbummal rukkolt elő, az Amszterdamot Rajcs  Renátával készítette. Ugyanebben az évben jelent meg a Tüzet viszek  című Republic-album is. A zenekar 1999-ben tripla albummal  kedveskedett rajongóinak, a következő évben Cseh Tamással közösen  készült a Levélváltás, amelyen egymás dalait dolgozták fel. A  Republic tizedik születésnapján jelent meg az Aranyalbum az addigi  legnagyobb slágereivel. A Mohikán albumról a Dudu című darab a média  által legtöbbet forgatott dalok közé is bekerült. Tizenötödik  születésnapjukat az 1 Magyarország 1 Mennyország című albummal és  első DVD-jükkel ünnepelték. 

A Republic rendkívül termékeny együttes, idén év elején már a  37. lemezük jelent meg Klasszikusok címmel, ezen a zeneirodalom  néhány klasszikus szerzője (Bartók, Paganini, Maurice Jarre, Grieg,  Hacsaturján) szerzeményeinek átiratát készítették el a Road 67  Symphonic Orchestra kíséretével, emellett néhány Republic-slágert is  áthangszereltek a nagyzenekari megszólaláshoz. 

A zenekar számos szakmai elismerést kapott, köztük a Magyar  Rádió eMeRTon díját, 1992-ben az év popegyüttese címet, kétszer  ítélték nekik az Arany Zsiráf díjat, 1997-ben megkapták az ARTISJUS  Huszka Jenő-díját, 2008-ban a Fonogram díjat. 2010-ben,  megalakulásuk huszadik évfordulóján a Magyar Köztársasági Érdemrend  tisztikeresztje kitüntetést vehették át. 

Az évi száz-százötven fellépés természetes volt a zenekar  számára, így lettek az egyik legtöbbet koncertező zenekar az  országban. Hagyománnyá vált március 15-ei koncertjük. 

Cipő kétszáznegyven dalt írt a Republicnak, de énekelte  szerzeményeit Koncz Zsuzsa és Halász Judit is.  

A népszerűség ellenére Cipő saját bevallása szerint nem élvezte  igazán az életet, alapvetően pesszimista embernek tartotta magát, a  világot pedig misztikus helynek látta. A szűkszavú zenész alkotni  leginkább éjjel szeretett, dalaiban mindig ott bujkált némi  szomorúság. 

Egészsége soha nem volt tökéletes, az utóbbi időszakban súlyos  tüdőgyulladással kezelték, eltörte a karját, de összeszorított  fogakkal is fellépett. Évek óta küzdött komoly szívproblémákkal.  Lábon hordott ki egy szívinfarktust, négy éve megoperálták. Kritikus  egészségi állapotáról nem szeretett beszélni, és a szívátültetés  gondolatától is elzárkózott. 2013. február 15-én leállt a szíve, de  sikerült újjáéleszteni. Azóta kórházban kezelték, a mélyaltatásból  azonban nem tudott felébredni, kómába került. 

Egyszer arra kérdésre, hogy meddig akar élni, azt válaszolta:  "Ötvenéves koromig..."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

S. Nagy Istvánra emlékeznek a Syma-csarnokban

Az eMeRTon-díjas, Artisjus-díjas dalszövegíró január 20-án 81 évesen hunyt el hosszan tartó betegség… Tovább olvasom