Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

4D ultrahang: magzati viselkedés is tanulmányozható

Világszínvonalon egyedülálló ultrahang készülék érkezett Sopronba, a 23. Ultrahang Napokra.

A diagnosztikai eszköz csaknem hologramszerű képalkotást tesz lehetővé, melynek segítségével már az anyaméhen belül a magzat olyan viselkedési formái tanulmányozhatók, amire eddig csak születést követően volt lehetőség.

A legmodernebb szülészet-nőgyógyászati és magzati diagnosztikai eszközök is bemutatkoztak a 23. Ultrahang Napokon Sopronban. A szakma nagy érdeklődését egy dél-koreai gyártmányú ultrahangkészülék váltotta ki. Erről, és a négydimenziós vizsgálatokról dr. Vizer Miklós, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa beszélt.

– A hagyományos, kétdimenziós ultrahang során metszeti képeket kap a szonográfus, ezekből „fejben" rakja össze a térbeli képet. Ezzel szemben a térbeli ultrahangvizsgálatnál térbeli információt kapunk, melyből bármelyik sík tetszőlegesen kiválasztható. Nagy előnye a diagnosztikus pontosság, gyorsaság mellett, hogy különböző ábrázolási módokra, tehát nemcsak felszíni, de röntgenszerű megjelenítésre is alkalmas – mondta dr. Vizer Miklós. – Ennek megfelelően külön-külön vizsgálhatók az egyes szervek, de kivitelezhető például a magzat vázizomrendszerének nagyon pontos analízise. Forradalmian újat hozhat az úgynevezett „mirror view"-nézet, amely olyan, mintha egyszerre több tükörből látnám a vizsgálat tárgyát. A program megteremti annak lehetőségét, hogy csaknem teljesen körbejárható hologramszerű képet kapjunk, melyet tetszőleges szögből figyelhetünk meg, így pontosabban behatárolhatóvá válnak esetleges magzati elváltozások.

Alapvetően elmondható az ultrahang-diagnosztikáról, hogy ha a vizsgált szervet folyadék veszi körül, gyönyörű képet kapunk. A magzatot körülvevő magzatvíz miatti optimális ábrázolási viszonyoknak köszönhetően a három- és négydimenziós technológia nagyot fejlődött a várandósság alatti vizsgálatokban is. Míg a háromdimenziós egy állókép, a 4D valós idejű mozgást is mutat. Ez a technológia a '90-es évek óta rohamosan fejlődik és hazánkban is egyre szélesebb körben alkalmazzák.
Az új módszerrel nemcsak a szövetek, szervek szerkezete, de azok áramlása is elemezhető. Ez komoly előrelépést hozott többek között a magzati szív-vizsgálatok esetében is. Az egyes metszetek megfigyelésével a teljes szerv keringésről információt kapunk. A készülék szoftverében olyan „okos" üzemmód is megtalálható, mely színkódolt analízist végez, ami megkönnyíti a vizsgáló orvos munkáját.

Digitálisan tárolt adatokról lévén szó, azok a beteg jelenléte nélkül utólag elemezhetők, megoszthatók. A tömöríthető információt el lehet küldeni a világ bármely pontjára. – A hazai és nemzetközi konzultációnak köszönhetően számos fejlődési rendellenesség korábban ismerhető fel, a 2D-s vizsgálat során felmerült rendellenesség pontosítható. Ugyanakkor a magzati szervek érése tanulmányozhatóvá válik és bizonyos méhen belüli beavatkozásokat is vezérelni tudunk.

A 4D-s technika egyik legnagyobb vívmánya, hogy segítségével olyan viselkedési formákat lehet tanulmányozni, melyek a magzati központi idegrendszer kóros állapotaira utalhatnak és idáig csak a megszületést követően voltak vizsgálhatók (pl. az úgynevezett Apgar-módszer). Megfigyelhetővé válik a magzati szem- és kézmozgás, mozgássorozat-minták.

A méhen belüli magzati gyógyászatról
A Pécsi Szülészeti Klinika úttörő a méhen belüli magzati gyógyászat tekintetében. Egyebek mellett éretlen, kis súlyú koraszülöttek tüdejének érlelésére is szakosodtak. A gyógyítást ultrahang-vezérelt injekció formájában végzik, de nem ritkák azok a beavatkozások sem, melyek során a magzat szája elé a magzatvízbe juttatják a gyógyszereket, melyek légzőmozgással lejutnak a tüdejébe.

Dr. Vizer Miklós abban is bízik, hogy a közeljövőben Pécsett lehetőség nyílik az úgynevezett fötoszkópiára, amire sem Magyarországon, sem a környező közép-kelet európai országokban nincs mód. Ennek segítségével kóros ikerterhességek esetében lézeresen szüntethetők meg bizonyos „hibás" keringési összeköttetések. A jövő tehát a méhen belüli gyógyászatban is az úgynevezett minimál-invazív sebészeté, mely olyan mint a felnőtt gyógyászatban az úgynevezett „kulcslyuksebészet" például a hastükrözés során, amikor is nem nyitják ki a hasfalat, hanem a köldökön keresztül végzik el a beavatkozást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját tévécsatornát regisztráltatott a Nap-kelte producere

Saját, kábelen és műholdon terjesztett tévécsatorna nyilvántartásba vételét kérte a médiahatóságtól… Tovább olvasom