Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

4 magyar találmány, ami előrevitte a világot

Tudtad, hogy magyar mérnöknek köszönhetjük a repülést? És azt, hogy hamarosan búcsút inthetünk a fájdalmas injekcióknak egy magyar tudós jóvoltából?

A magyarok a kezdetektől fogva híresek voltak találékonyságukról, nem csoda hát, hogy a mai napigévente több száz találmányt szabadalmaztatnak csak hazánkban. Természetesen ahhoz, hogy egy ötletből korszakalkotó találmány szülessen, nem elég a kreativitás: tudásra is szükség van. A következő tudósok egyikben sem szenvedtek hiányt, erre pedig a legjobb bizonyíték az a négy találmány, amelynek igen sokat köszönhet az emberiség.

A helikoptertől a szuperszonikus repülésig
Kármán Tódor

A helikoptert mindenki ismeri, azt azonban talán már kevesen tudják, hogy egy magyar mérnöknek, Kármán Tódornak köszönhetjük a létét.


Szőllőskislaki Kármán Tódor gépészmérnök, a szuperszonikus repülés atyja 1881-ben született Budapesten. A Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett diplomát, majd röviddel ezután a Ganz Rt. elnöke lett.

Németországi tanulmányútjai és az első világháború - után, 1917-ben Bécsben kezdett dolgozni, és itt fejlesztette ki a világ első helikopterét is, a PKZ-t, amely meglepő mozgékonyságának köszönhetően forradalmasította a légi közlekedést.

A helikopter feltalálása mellett Kármán aktív szerepet vállalt a rakéták megalkotásában, és az űrkutatás terén is jelentős eredményeket ért el. Munkásságának elismeréseként 1962-ben John F. Kennedytől átvehette a National Medal of Science kitüntetést.

Szintetikus gyógyszerek
Richter Gedeon

A szintetikus gyógyszerek megjelenése mérföldkőnek számított a gyógyászat terén, létüket pedig nem másnak köszönhetjük, mint Richter Gedeonnak, a modern hazai gyógyszeripar megteremtőjének.Richter Gedeon az elsők között ismerte fel, mekkora jelentőséggel is bírnak a szintetikus vegyületek a gyógyítás folyamatában - addig még a külföldi gyógyszergyárak is kizárólag növényi kivonatokból állítottak elő gyógyszereket.

A kiváló tudós 1872-ben született Ecséden. 1895-ben a Budapesti Tudományegyetemen - ma Eötvös Loránd Tudományegyetem - végzett gyógyszerészként, majd az ezt követő években külföldi utak során tanulmányozta a gyógyszertárak és a gyógyszergyárak munkáját.

Hazatérése után, 1907-ben építette fel az első hazai gyógyszergyárat Kőbányán. Már az első világháború kitöréséig 24 gyógyszert szabadalmaztatott, első organoterápiás készítményét, a vérnyomást növelő mellékvesevelőhormon-kivonatot, a Tonogen Suprarenalét pedig ma is használják a gyógyászatban.

A színes televízió, a televíziózás mérföldköve
Goldmark Péter Károly

Az élethű színes kép megjelenése, a színes televízió megalkotása Goldmark Péter Károly mérnök-fizikus nevéhez fűződik.Az 1906-ban Budapesten született tudós már középiskolás korában lenyűgözte tanárait a fizika terén szerzett tudásával. Amikor 1920-ban családja Bécsbe emigrált, az ottani Műszaki Egyetemen kezdte meg tanulmányait, amelyeket hamarosan Berlinben folytatott. Nagy érdeklődést mutatott az akkor még gyerekcipőben járó televíziózás iránt.

Figyelemmel követte a BBC-ben folytatott kísérleteket, melyek nyomán 1926-ban megalkotta azt a berendezést, amelynek 2,5 x 3,8 cm-es képernyőjén már sikerült képet megjelenítenie - mindezt meglepően fiatalon, mindössze húsz évesen.

Kutatásait Amerikában folytatta, de felhagyott a mechanikus televíziós berendezések kísérleteivel, és az elektronikus képcsöves televízió felé fordult: a világ első színes televízióját 1940. szeptember 4-én mutatta be. Munkásságát 71 éves korában National Medal of Science díjjal jutalmazták, amelyet az akkori elnöktől, Jimmy Cartertől vehetett át.

A tű nélküli oltókészülék
Lindmayer István

A tű nélküli oltókészülék, amely többek között az inzulin adagolását is megkönnyíti majd a cukorbetegeknek - várhatóan már idén -, a magyar születésű mérnök, Lindmayer István nevéhez fűződik. Lindmayer István 1975-ben emigrált Kanadába. Gépészmérnökként már fiatalon nagy érdeklődést mutatott a finommechanika és az orvosi műszerek iránt, jelenleg pedig több mint húsz szabadalmaztatott találmány kapcsolódik a nevéhez.Ezek közül talán a legjelentősebb a tű nélküli oltókészülék, amelynek titka a nagy sebesség: a hatóanyag 400 km/h sebességgel lövell ki a patronból, így az oltóanyag beadása alig fél másodpercet vesz igénybe. A művelet teljes mértékben fájdalommentes, a vakcina belövése ugyanis 15-ször kisebb hámszövetsérülést okoz, mint a legvékonyabb injekciós tű. A készülék vitaminok, influenza elleni védőoltás és fogamzásgátló szerek bevitelére, továbbá cukorbetegeknél inzulinadagolásra is alkalmas. Használata otthon is végezhető mindenfajta előképzettség és felügyelet nélkül.

Szerző: Gróf Katalin
Forrás: femina.hu

A cikk másodközlése a Femina írásos engedélyével és jóváhagyásával történik, figyelembe véve a Femina Szerzői jogok idevonatkozó jogi kikötéseit is. A cikk további átvétele, részleteinek közlése, kivonatolása kizárólag a Femina írásos engedélyével lehetséges.

Olvasóink írták

 • 2. zotya975 2009. július 13. 20:21
  „Nem is értem ennyi kiváló tudóssal miért nem vagyunk a világ leggazdagabb országa? Nem kell válaszolni költői kérdés volt.:-((((((”
 • 1. Primax 2009. július 13. 19:48
  „És még, a teljesség igénye nélkül :
  Asbóth Oszkár - a helikopter feltalálója
  Bay Zoltán - a Hold-Föld-távolság megmérője radarral
  Bánki Donát - mérnök
  Békésy György - orvos (Nobel-díjas, 1961)
  Bencze Mihály - matematikus
  Bíró László József - a golyóstoll feltalálója
  Bláthy Ottó Titusz - mérnök, a transzformátor társ-feltalálója
  Bolyai János - matematikus, a nem-euklideszi geometria megalkotója
  Déri Miksa - mérnök, a transzformátor társ-feltalálója
  Erdős Pál - matematikus
  Gábor Dénes Nobel-díjas tudós, a hologram felfedezője
  Ganz Ábrahám - a kéregöntésű vonatkerék feltalálója, a Ganz vállalatok alapítója
  Geleji Sándor - kohómérnök, egyetemi tanár, a képlékenyalakítás nemzetközi hírű tudósa
  Haar Alfréd - matematikus
  Hidvégi Máté - az Avemar feltalálója
  Irinyi János - a biztonsági gyufa feltalálója
  Jánosi Marcell - a floppy feltalálója (FDD)
  Jedlik Ányos - a dinamó (Siemens előtt), szikvíz feltalálója
  Jendrassik György - gépészmérnök
  Kandó Kálmán - a váltóáramú villanymozdony feltalálója
  Kempelen Farkas - a sakkozógép megalkotója
  Lipszky János - huszártiszt, térképész
  Lovász László - matematikus (Wolf-díjas, 1999)
  Mechwart András - mérnök
  Neumann János - "a számítógép atyja"
  Oláh György - vegyészmérnök (Nobel-díjas, 1994)
  Pavlics Ferenc - a holdautó feltalálója
  Petzval József - mérnök, matematikus
  Puskás Tivadar - a telefonközpont és a telefonhírmondó feltalálója, a budapesti és párizsi telefontársaságok alapítója
  Rubik Ernő - a Rubik-kocka és más játékok feltalálója
  Semmelweis Ignác - orvos, a gyermekágyi láz legyőzője
  ifj. Simonyi Károly - szoftverfejlesztő, űrturista
  Schwarz Dávid - a kormányozható léghajó feltalálója
  Szebehelyi Viktor - az Apollo-program holdraszállási pályájának tervezője
  Szent-Györgyi Albert - biokémikus, C-vitamin (Nobel-díjas, 1937)
  Szilárd Leó - az atombomba feltalálója
  Teller Ede - a hidrogénbomba atyja
  Zipernowsky Károly - mérnök, a transzformátor társ-feltalálója”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4 veszélyes betegség, amit elkaphatsz a buszon

Bár a tömegközlekedés sokszor megkönnyíti az életedet, nem szabad megfeledkezned róla, hogy komoly… Tovább olvasom