Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

3D-s térképet készítenek robotok a tűzvészek helyszínéről

Háromdimenziós térképet tudnak készíteni tűzvészek helyszínéről azok az önállóan működő parányi robotok, amelyeket a Kaliforniai Egyetem mérnökei fejlesztettek ki.
Felépítésükben a kétkerekű, elektromos meghajtású közlekedési eszközökhöz, a Segwayekhez hasonlító kisméretű robotok nemcsak a tűzoltókat segítik bevetés közben, hanem emberéleteket is megmenthetnek.

A LiveScience.com tudományos hírportál beszámolója szerint a roppant mozgékony és akadályt nem ismerő eszközök elsőként hatolnak be a lángokban álló épületekbe, voltaképpen a tűzoltók felderítő egységeiként szolgálnak. Infravörös és RGB-színértékeket (vörös-zöld-kék) rögzítő kamerákkal vannak felszerelve, amelyek képesek mérni a hőmérsékletet, felderíteni az illékony gázokat, ellenőrizni a belső szerkezet állapotát, miközben élet jelei után is kutatnak.  

    A robotok fedélzeti számítógépük segítségével a begyűjtött adatokból háromdimenziós térképet állítanak össze, amelyet a tűzoltók valós időben tanulmányozhatnak.    

Segway-szerű felépítésüknek köszönhetően nagyobb akadályokon is át tudnak mászni, sőt a lépcsőn is felkapaszkodnak. Mivel önállóan, de csapatban dolgoznak, az egész épületről egymásba illeszkedő, részletes térképet közvetítenek a mentőegységeknek.

"Ezek az eszközök kicsik, olcsók, mozgékonyak és önműködőek - húzta alá Thomas Bewley, a San Diegó-i székhelyű egyetem professzora. - Hogy hasznosak legyenek, úgy kell viselkedniük, mint egy falka jól kiképzett vadászkutyának: villámgyorsan szétszélednek, ám a többszörös cél elérése érdekében összehangoltan tevékenykednek, úgy, hogy az alacsony szintű döntéseket önállóan hozzák meg menet közben."

Nem a felderítő robotok az elsők azoknak az eszközöknek a sorában, amelyeket a tűzoltók munkájának a támogatására fejlesztettek ki. A Sheffieldi Egyetem kutatócsapata például olyan "tapintó-érzékelő" sisakkal rukkolt elő, amelynek alkalmazásával a mentő- és tűzoltóegységek koromsötétben is képesek tájékozódni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

John Malkovich elsősegélyt nyújtott egy vérző embernek Torontóban

Elsősegélyt nyújtott egy vérző embernek egy torontói utcán John Malkovich, aki színházi szereplésre… Tovább olvasom