Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

3 gyönyörű külföldi úti cél - Nem kell messzire menned!

Szeretnéd megismerni a határokon túli vidékeket, de egy hosszabb utazást nem engedhetsz meg magadnak? Ha egynapos túrát tervezel, íme, 3 csodás úti cél.

Bár hazánk is bővelkedik csodaszép látnivalókban, megvan a maga varázsa annak, ha az ember külföldre utazik. Szerencsére ez ma már jóval egyszerűbb, és olcsóbb is, mint a korábbi években, így, ha egy kis változatosságra, idegen tájakra és idegen kultúrára vágysz, kerekedj fel bátran, és vedd célba az országhatárt.
Nem is kell túl messzire menned ahhoz, hogy látnivalókban gazdag, csodaszép helyekre bukkanj. A következő hármat érdemes meglátogatnod!

Misztikus és varázslatos - Bledi-tó, Szlovénia

A szlovéniai Bledet, bár kissé messzebb, körülbelül 250 kilométerre fekszik a nyugati határtól, az év bármely szakában érdemes felkeresned, hisz nem véletlenül számít - környékével együtt - Szlovénia egyik legvonzóbb turisztikai célpontjának. A település a Júliai Alpok között, a Triglav Nemzeti Parkon belül található, a központjául szolgáló tó pedig egy jégkorszaki gleccser maradványa, melynek legnagyobb mélysége 31 méter. Érdekessége, hogy a vízből egy kicsinyke sziget magasodik ki, amire a Csodatevő Madonna barokk kegytemplom épült. A kis szigetet a pletnának nevezett hajócskán lehet megközelíteni, mely egy körülbelül húszfős csónak, aminek a végében áll az evezős. A templomhoz számos legenda fűződik, többek közt úgy tartják, hogy aki háromszor megszólaltatja a harangot, annak teljesül a kívánsága. E templomon kívül meglátogathatod Bled másik különlegességét, a tó fölé magasodó sziklaperemen álló bledi várat is.

Ha körbejártad a tavat, megmásztad a várormot, és a templomhoz is elzarándokoltál, érdemes bebarangolni a várost is, ahol, ha éjszakára is maradnál, hotelek sokasága közül válogathatsz, továbbá lépten-nyomon szuvenírárusok portékái között kutathatsz apró emlékek után.Sokszínűsége miatt azonban nemcsak akkor érezheted jól magad Bledben, ha kirándulásokra vágysz - a városban és a környező hegyekben számos kikapcsolódási lehetőség közül választhatsz akkor is, ha lovagolni, bobozni, rafting-olni vagy épp csak feltöltődni szeretnél.


Egy igazi történelmi város - Eszék, Horvátország

A legtöbb turistát az egyedülálló tengerpart vonzza Horvátországba, ám egy kis történelmi barangoláshoz nem szükséges odáig utaznod, ugyanis Horvátország középső területein is nagyon szép és látnivalókban gazdag vidékekre bukkanhatsz. A szlavóniai Eszék a Dráva jobb partján fekszik, Budapesttől körülbelül 260 kilométerre. Már az őskorban is lakott volt, így történelmi emlékei nagyon régi időkre nyúlnak vissza - nem véletlen, hogy Horvátország műemlékekben egyik leggazdagabb városának számít.

Egyik legkülönlegesebb része az Óváros, nem utolsósorban pedig az eszéki vár, mely a 17. században épült barokk stílusban. A félkör alakú várral szemben helyezkedik el a híres Szentháromság tér, ahol Eszék egyik legismertebb nevezetességét, a Szentháromság szobrot is megcsodálhatod. Eszék rendkívül gazdag kulturális gyűjteményét az Eszéki Szlavón Múzeum őrzi, így ide is érdemes betérned, emellett nem érdemes szó nélkül elmenned a Szent Mihály templom, illetve az Eszék jelképének is nevezhető Szent Péter és Pál templom mellett sem, melynek egyik büszkesége a 90 méter magas harangtorony.Mint minden más történelmi helyet, Eszék központját is körbelengi egy sajátos, misztikus, nosztalgikus hangulat - már csak emiatt is érdemes felkeresned e horvát várost.

A Habsburgok örökében - Bécs, Ausztria

A Budapesttől körülbelül 250 kilométerre fekvő Bécs egykor a Habsburg-dinasztia székhelye volt, ám a mai napig kiemelkedő szerepet tölt be Európa kulturális életében, építészetében és művészetében.

Miután egy finom sütemény és egy igazi bécsi kávé formájában megtapasztaltad a vérbeli, tradicionális bécsi kávézók hangulatát, barangolásod során érdemes felkeresni a város jelképének számító Szent István székesegyházat, a Habsburgok kriptáját is magában foglaló, 144 szarkofágot őrző Kapucinusok templomát, a híres Burggartent, a Belvedere Palotát, a Schönbrunni kastélyt, a különleges Hundertwasser-házat, nem utolsósorban pedig a Hofburgot.

A nyolc évszázadon át épült paloták monumentális együttesét takaró Hofburg - die Burg - egyike az osztrák kultúra gyöngyszemeinek. A paloták egy része ma közintézmény, többek között itt található a miniszterelnöki hivatal, nagyobb része azonban múzeumként üzemel. A több mint két tucat múzeum közül érdemes felkeresned a Császári Lakosztályokat, az Ezüstkincstárat és a Sisi Múzeumot.Utóbbiban elámulhatsz Erzsébet tornatermén, és azon, hogy az egykori császárnő miként tartotta formában magát, míg az Ezüstkincstárban megtekintheted a kereszténység egyik legértékesebb ereklyéjeként számon tartott Szent Lándzsát, amellyel a hagyomány szerint a keresztre feszített Jézus mellkasát átszúrták. Az Udvari Könyvtár kétmillió kötetet őriz, valamint kéziratokat, kottákat, papirusztekercseket. Az említett múzeumokon kívül itt található még a Spanyol Lovasiskola, a Pillangók Háza, a Pálmaház, az Albertina és a Szépművészeti Múzeum, illetve számos más, a különféle művészet- és tudományterületeket bemutató kiállítás.

Szerző: Kelemen Lívia

Forrás: femina.hu


 A cikk másodközlése a Femina írásos engedélyével és jóváhagyásával történik, figyelembe véve a Femina Szerzői jogok idevonatkozó jogi kikötéseit is. A cikk további átvétele, részleteinek közlése, kivonatolása kizárólag a Femina írásos engedélyével lehetséges.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fotók! Így néznek ki MOST Charlie bájos angyalai

Kíváncsi vagy, mi történt a szereplőkkel a sorozat után? Most megtudhatod, mi mindenen mentek át… Tovább olvasom