Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

3800 éves agyagszobrokat tártak fel Peruban

Három agyagszobrot tártak fel Peru északi részén, Vichama romváros területén, a Caral kultúrához tartozó ősi alkotások korát 3800 évesre becsülik a szakemberek.
Egy nádkosárból előkerült alkotások közül kettő - meztelen férfit és nőt ábrázoló, fehér, fekete és vörös festékkel kiszínezett szobrok - a feltételezések szerint a helyi hatalmasságokat jelképezik. A harmadik alak, a 28 ujjú asszony, főpapnő szobra lehet. Feltételezések szerint az agyagfigurák vallási célokat szolgáltak, egy új ház alapozásakor végzett szertartás során használták őket.

Ruth Shady ásatásvezető régész szerint az agyagszobrocskák a nemek egyenjogúságáról tanúskodnak. Hangoztatta, igen jelentős leletekről van szó, amelyeknek köszönhetően megismerhetik, hogy milyen szerepet töltöttek be a nők a világ egyik legősibb civilizációjában - olvasható a Peru this week honlapján.

Az 5000 éve alapított Caral hatalmas település volt a Supe folyó völgyében. Ez az amerikai kontinens, de lehet, hogy a világ legősibb városa. A települést hat piramisforma épület határolta, amelyek közül a legnagyobbik 160 méter hosszú, 150 méter széles és 18 méter magas volt, és bejáratánál két egyenként 3,5 méter magas gránitmonolit őrködött. A város lélekszáma 3000 fő volt, a Supe völgyében pedig akár 20 ezer ember élhetett.

Az UNESCO 2009-ben Caral-Supe szent városa néven jegyezte be a világörökségi listára az ősi romvárost.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Méheket is telepítettek a nashville-i zenei központ zöld tetejére

Százezer méh is hozzájárul ezentúl a nashville-i Music City Center fenntarthatósági programjához. Tovább olvasom