Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

37 ezer dollárért keltek el az Atari harminc éve szemétre vetett játékai

Harminchétezer dollárért (kilenc millió forintért) keltek el az eBay-en az Atari cég harminc évvel ezelőtt szemétre vetett videojátékai.
A játékokat az új-mexikói Alamogordo szeméttelepéről bányászták ki. A helyi illetékesek korábban bejelentették, hogy az idén áprilisban megtalált mintegy 1300 Atari-videojáték közül nyolcszázat fognak értékesíteni. A múlt héten zárult internetes aukción az első körben árverésre bocsátott 100 videojátékra licitálhattak az érdeklődők. Az árverés 37 ezer dolláros bevételt hozott.

A legmagasabb leütési árat a Steven Spielberg nagy sikerű E.T. - A földönkívüli című filmje nyomán készült, és a "világ egyik legrosszabb videojátékának" tartott E.T. The Extraterrestrial című játékért fizette egy licitáló. Az eredeti csomagolásban lévő példány 1537 dollárt ért a kanadai vásárlónak.

Joe Lewandowski, a játékok felkutatását dokumentáló filmes produkciók tanácsadója elmondta, hogy november elején egy római múzeumban kiállítás nyílt a játékok "feltárásáról" és a tárlaton még a szeméttelepről származó hulladékok is helyet kaptak. "Folyamatosan kapok üzeneteket a világ minden tájáról, hogy van-e még eladó játék" - nyilatkozta Lewandowski egy alamogordói napilapnak.

Az Atari 1982 karácsonyán dobta piacra az Atari 2600 konzolra szánt E.T.-videojátékot, amely az elsők közé tartozott a filmekből született videojátékok közül. A vásárlók azonban tömegével küldték vissza a cégnek, és a játék rémes kritikákat kapott. Sokan úgy vélték, nagy szerepe volt abban, hogy a nyolcvanas években összeomlott a videojáték-piac.

Az Atari sohasem erősítette meg, hogy szemétre dobta volna a játékot, és az újságírókat annak idején nem engedték a helyszínre, amikor az Atari kamionjai megérkeztek a cég El Pasó-i telephelyéről, Texasból. A játékok Új-Mexikóba szállításáról és eltüntetéséről viszont akkoriban a The New York Times is beszámolt.

Az állami és helyi illetékesekkel folytatott több hónapnyi egyeztetés után a filmesek idén április 26-án Atari-konzolokat és több mint 1300 játékot hoztak a felszínre a lebetonozott szemétlerakó alól a több mint 50 ezer dollár költségű munkálatok során. Az E.T. The Extraterrestrial mellett a Centipedes, a Warlords és az Asteroids című játékok példányai is előkerültek. Az E.T.-videojáték történetéről és az ásatásról szóló dokumentumfilm, amelyet a LightBox Entertainment és a Fuel Entertainment jegyez, csütörtökön jelenik meg.

A kiásott kazetták Alamogordo tulajdonát képezik, mert azokat a város területén találták. Az eladásukból befolyó összeg a városhoz és a Tularosa Basin Historical Society-hez kerül. Az eladásra szánt további kazettákat a következő néhány hétben bocsátják árverésre az eBay-en.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszatérnek a mítoszirtók

Állítólag... és Ne próbáld ki otthon! keddenként új részekkel a Discovery Channel műsorán. Tovább olvasom