Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

208 millió forintért kelt el Joseph törzsfőnök harci inge

Az ing az egyik legfontosabb bennszülött amerikai relikvia, amelyet valaha aukción értékesítettek.
Joseph törzsfőnök harci inge, amelyben egy, a Smithsonian Intézetben kiállított festményen is megörökítették a nez perce törzs vezérét, 877 ezer 500 dollárért (208 millió forintért) kelt el egy hétvégi aukción Renóban.

Az ing az egyik legfontosabb bennszülött amerikai relikvia, amelyet valaha aukción értékesítettek - közölte Mike Overby, a Coeur díAlene Art Auction szervezője. "Minden, ami Joseph törzsfőnökkel kapcsolatos, nagy becsben van, ez pedig egy egészen különleges ing" - fűzte hozzá, megemlítve, hogy eredetileg 800 ezer és 1,2 millió dollár közötti összeget vártak az árveréstől.

Joseph törzsfőnök a róla készült legkorábbi ismert fotón is az ingben látható, emellett Cyrenius Hall is ebben festette meg portréját 1878-ban. A híres portré, amelyből amerikai postai bélyeg is készült, a Smithsonian Intézetben függ.

A poncsó szabású, geometrikus mintázattal díszített harci ing két puha bőrdarabból - feltehetően szarvasbőrből - készült. Az indián harcosok csak különleges alkalmakkor öltötték magukra a harci inget, egyébként gondosan vigyáztak rá, nyeregtáskájukban hordták vagy a táborhelyen tartották.

Az ing a 1990-es években bukkant fel egy indián relikviákat felvonultató kiállításon, majd többször gazdát cserélt, mielőtt kiderült, hogy köze van a közismert fotóhoz és festményhez.

Joseph törzsfőnök inge nem sokkal azt követően készült, hogy 750 fős törzsét megpróbálta Oregonból Kanadába vezetni, hogy ne zárják őket rezervátumba. Több mint három hónapos út, 1900 kilométer megtétele után, a kanadai határ előtt, Montanában állították meg a törzset az amerikai katonák 1877-ben.

Joseph törzsfőnökről könyvek és költemények születtek, de alakját tévésorozatok epizódjai és játékfilmek is megörökítették.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többet üzennek, mint telefonálnak a britek

Jellemző, hogy inkább üzennek egymásnak, minthogy telefonhívást kezdeményezzenek az emberek -… Tovább olvasom