Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

2008 vezető szava Szlovákiában az euró volt

Euró, pénzügyi válság, szlovák–magyar viszony, Barack Obama – elsősorban ezeket a szavakat, illetve szókapcsolatokat köti Szlovákia lakossága 2008-hoz, tartja az elmúlt évre legjellemzőbb szavaknak, kifejezéseknek – derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét kedden közölte a pozsonyi Új Szó.
A pozsonyi GfK Slovak közvélemény-kutató ügynökség tavaly decemberi „szemtől szemben" felmérése szerint a válaszadók 63,5 százaléka tartotta az évre leginkább jellemző kifejezésnek az „eurót". A közös uniós pénznem elsősége nem véletlen, hiszen Szlovákia 2009. január 1-jén az euróövezet tagjává vált, s a belépés mindenkit érintett és érdekelt.

A második legtipikusabb szókapcsolat a Szlovákiát is egyre inkább sújtó „pénzügyi válság" volt, amely különösen a második félévben rendszeresen s naponta szerepelt, kapott helyet minden médiában.

Sok mindent elmond Szlovákiáról, hogy a sorrendben a harmadik helyen a „szlovák–magyar viszony" szókapcsolat végzett. Bár az eurónál lényegesen kevesebben – 33,5 százaléknyian – írták be ezt a szókapcsolatot a legjellemzőbbek közé, „bronzérmes" helyezése mindenképpen figyelmet érdemel.

Barack Obama, az újonnan megválasztott amerikai elnök neve a megkérdezettek egynegyedénél volt a múlt évhez leginkább illő szó.

Valószínűleg az euró bevezetésével függ össze, hogy az „áremelés" kifejezés is bekerült a 2008-as szavak szótárába. Számos szavazatot kapott a politikai közbeszédben gyakran ragozott „második pillér" is, amely a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Molnár Anikó: Csóró a celebek fele!

Az ő állítólagos elszegényedését azért fújták fel, mert nem próbálja leplezni, ha éppen rosszabb… Tovább olvasom