Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

2008 halottai II.: Albert Györgyi, Séf bácsi, Derrick

2008 második felében halt meg Szolzsenyicin, Paul Newman, Jászai Joli néni, Bálint Ágnes, Albert Györgyi, Flipper Öcsi, Tunyó, Gyurkovics Tibor. Elment Séf bácsi és Derrick is. Összeállításunk második részében azokra a művészekre emlékezünk, akik 2008 júliusa után hunytak el.
Július 23-án 84 éves korában meghalt Estelle Getty, amerikai színésznő. Filmezni csak a hetvenes években kezdett. Az Öreglányok című sorozat Sophiájaként és az Állj vagy lő a mamám! című Stallone-film másik főszereplőjeként vált ismertté. Előbbi szerepéért Golden Globe és Emmy-díjat is kapott.

Estelle Getty
Estelle Getty
____________________________
Augusztus 4-én szívelégtelenség miatt 89 éves korában elhunyt Alexandr Szolzsenyicin Nobel-díjas orosz író. A II. világháborúban katonaként vett részt, majd 1945-ben letartóztatták, egy magánjellegű levele miatt, amiben bírálta Sztálint. Ezután 11 évet töltött börtönökben és munkatáborokban. 1956-ban rehabilitálták, ekkortól matematikát taníthatott. Saját gulagbeli élményeiből merítve írta meg igazán jelentős műveit, amelyek révén már életében klasszikussá váltak.

Alexandr Szolzsenyicin
Alexandr Szolzsenyicin
____________________________
Augusztus 10-én meghalt Bernie Mac amerikai humorista és színész, akit főként az Ocean's-filmekből ismerhettünk. Az 50 éves sztár halálát tüdőtágulás okozta.

Bernie Mac
Bernie Mac
____________________________
Életének 65. évében augusztus 10-én elhunyt Isaac Hayes színész-énekes-dalszerző, a South Park Séf bácsija.

Isaac Hayes
Isaac Hayes
____________________________
Szeptember 27-én rákbetegségben elhunyt Paul Newman Oscar-díjas színészlegenda. A Butch Cassidy és a Sundance Kölyök, az Exodus, A Hallgatag ember és a Macska a forró bádogtetőn magyar származású sztárja nyolcvanhárom éves volt.

Paul Newman
Paul Newman
____________________________
Szeptember 29-én életének 102. évében elhunyt Jászai Joli színésznő. Nyugdíjazásáig tanítónőként dolgozott, túl a hetvenen került színpadra. Előadói képességét és egyéni humorát Jászai Mari szobrának avatóünnepségén a győri színház igazgatója, Bor József fedezte fel, aki szerepet kínált neki Ödön von Horváth Mesél a bécsi erdő című darabjában. Számtalan tévéműsorban, mozifilmben is szerepelt. Verseim címmel saját verseskötete jelent meg 1992-ben.

Jászai Joli
Jászai Joli
____________________________
Október 3-án egy taxiban rosszul lett Albert Györgyi újságíró, televíziós és rádiós szerkesztő-műsorvezető, életét a helyszínre érkező mentősök sem tudták megmenteni. 44 éves volt.

Albert Györgyi
Albert Györgyi
____________________________
Október 24-én, egy nappal 86. születésnapja után meghalt Bálint Ágnes József Attila-díjas író-szerkesztő-dramaturg. Meséin nemzedékek nőttek fel: ő alkotta meg Böbe babát, a Futrinka utcát, Frakkot, a Kukori és Kotkodát és számos más televíziós műsort.

Bálint Ágnes
Bálint Ágnes
____________________________
Október 25-én 81 éves korában elhunyt Buss Gyula színművész. Színházi szerepei mellett sokat szinkronizált, ő volt például von Schwarz a Macskafogóban.

Buss Gyula
Buss Gyula
____________________________
November 8-án 66 éves korában meghalt Michael Crichton amerikai író. Számtalan könyve közül a Jurassic Parkból film is készült. Ő volt a Vészhelyzet című sorozat kitalálója is.

Michael Crichton
Michael Crichton
____________________________ 
November 10-én 61 éves korában elhunyt Tunyogi Péter, a P. Mobil egykori énekese, a Mobilmánia együttes egyik frontembere.

Tunyogi Péter
Tunyogi Péter
____________________________ 
November 16-án 77 éves korában elhunyt Gyurkovics Tibor, József Attila- és Kossuth-díjas költő és író.

Gyurkovics Tibor
Gyurkovics Tibor
____________________________
November 26-án a Fejér megyei Szent György Kórházban elhunyt Jeszenszky Béla Tibor, közismert nevén Flipper Öcsi. A Dolly Roll, a Step és a Hungária egykori tagja 46 éves volt.

Jeszenszky Béla Tibor
Jeszenszky Béla Tibor
____________________________ 
December 13-án egy müncheni klinikán elhunyt a Magyarországon is népszerű német bűnügyi sorozat, a "Derrick" címszereplője, a főfelügyelőt alakító Horst Tappert.

Horst Tappert
Horst Tappert
(Itt az első rész.)

Olvasóink írták

 • 7. elemér 2008. december 23. 23:14
  „Ha valaki jól akar szilveszterezni az USA-ban látogassa meg Tony Packos-t Toledoban. Mindenki ismeri a városban és büszke rá. Sok Hollywoodi sztár is megfordult ott, képek a falon tanuskodnak. Tony, Magyar immigránsok fia, született 1908-ban Toledoban. Kezdte karrierjét mint melós a gyárban. Kapott egy $100-ast 1932-ben a rokonoktol. Nagy pénz volt ez akkor a nagy depresszió kezdetén. Nyitott egy szendvics és fagylajtos üzletet közel a sarkon ahol született. Mivel a magyar negyedben volt Tony, ö volt az elsö a világon aki valódi magyar forró kutyát árult. Ilyen nem létezett még és ez a ö találmánya volt. Nagy sikert aratott vele és pár hónapon bellül kiverte a falat és nagyobbitotta az üzletet. Aztán Tony megint ujitott mikor fél kolbászt rakott a kenyérben, mert rájött hogy ezt jobban veszik az emberek, mert nem volt pénzük. Ezt 35 centért árulta. Annyira ment az üzlet hogy 1935-ban uj üzletet vett a magyar negyedben. Itt van bár is és a legfinomabb töltöttkáposzta. Szilveszterkor körbetáncolják a helyiséget. Tony hires restaurántja T.V.-n is sokszor volt és ma is menö hely és a familia futtasa. Nem hiszem hogy Tony ma él, de mikor én ott voltam még élt és elég jól tudott magyarul.

  http://www.tonypackos.com/history.php”
 • 6. elemér 2008. december 23. 20:18
  „Paul N. apja zsidó volt, Arthur akinek jó sportüzlete volt Clevelandban. Anyja Theresa Fetzer katolikus. Jófejü volt és jó sportoló. Szerette a szinházat és anyja biztatta. Cleveland persze egyik legnagyob magyar város volt az USA-ban. Magyarul se Paul-t se Joe esterhazy-t (szintén Clevlandbol) soha nem hallotam beszélni. Joe pedig a legjobban fizetett iró Hollywoodban. Természetes a szex filmek jól fizetnek. Magyarul az ember sokra nem viszi a nagyvilágban de ha igy megy akkor Mo.-n se.

  http://www.tiscali.co.uk/entertainment/film/biographies/paul_newman_biog.html”
 • 5. ZéZé 2008. december 23. 20:14
  „IGAZI KARÁCSONYI HIR !!!!!

  Jó időzítés !!

  Van még valami katasztrófa, halál vagy bűnügyi hír a tarsolyban ?”
 • 4. ideals 2008. december 23. 19:50
  „... Isten nyugosztalja őket! Némelyikük szép kort megért, mások korábban mentek el.. - Béke poraikra!”
 • 3. G.D 2008. december 23. 18:46
  „Nem is tudtam, hogy a Paul Newman magyar származású. Minden esetre, túl van ezen a "földi " megpróbáltatáson. Nagyon szerettem, szeretem ma is. További jó útat neki és a többi elmenteknek is.”
 • 2. Judytka 2008. december 23. 18:17
  „Isten áldja őket...”
 • 1. elemér 2008. december 23. 13:13
  „Senki nem él örökké, de Mo.-n azért hamarab halnak meg az emberek. Ezt a nagy amcsi majmolásnak köszönthetik, hamburger, forrókutya, szombat esti láz, és hétköznapi hajtás, stress. Én nem vagyok orvos, de nem nehéz ezt megállapitani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékszik még? - Ez volt 2008 - április

Kilépett a koalícióból az SZDSZ, egyszerre sztrájkoltak a vasutasok és a BKV dolgozói, tüntetést és… Tovább olvasom