Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

13 milliós kötbér a TV2-re az Ezek megőrültek! miatt

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa 13 millió forintos kötbért rótt ki a TV2-re az Ezek megőrültek! című műsor több epizódja és műsorelőzetesei miatt - közölte Kiricsi Karola, a testület szóvivője szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

A szóvivő elmondta, hogy a televízió ezt a produkcióját a második kategóriába sorolta, azaz 12 éven aluliak azt nagykorú felügyelete mellett nézhették, de a médiatanács álláspontja szerint a műsort annak káros hatása miatt magasabb kategóriába kellett volna sorolni.
Rámutatott arra: a TV2 tavaly helytelen besorolásokkal rendszeresen megsértette a médiatörvényt. A konkrét esetben a törvénybe ütköző műsorelőzetesek sugárzásának magas számát - húsz alkalomról van szó - is megemlítette.
Kiricsi Karola közölte, hogy a médiatanács szerdai ülésén üdvözölte Neelie Kroes európai uniós médiabiztos azon ígéretét, amely szerint a jövőben ellenőrzi a módosított új médiatörvény alkalmazását.
Kitért arra: a médiatanács összetételét sokszor kritizálták korábban a médiatörvény bírálatakor. A testület munkáját ugyanakkor a tényleges döntések és határozatok alapján kell megítélni, így jogalkalmazói munkájuk független, szakmai felügyelete örvendetes - hangsúlyozta.
A testület üdvözli a médiatörvény szövegébe bekerült módosításokat is, mert "a változások jelentős része a médiatanács korábbi jogalkalmazó jogértelmezését emeli jogszabályi szintre", ezáltal megkönnyítik a jogalkalmazó, tehát a médiatanács munkáját - mondta.
A szóvivő hozzátette: a médiatanács korábbi törvényértelmezését támasztja alá a sajtótermékek fogalmának pontosítása. A törvénymódosítás előtt a sajtótermék kritériuma a szerkesztett tartalom, a szerkesztői felelősség volt, valamint az, hogy a termék célja a tájékoztatás, az oktatás, a szórakoztatás legyen, illetve azt gazdasági szolgáltatásként nyújtsák.
A mostani változás a gazdasági szolgáltatás fogalmát határozza meg, e szerint az "önálló, üzletszerűen, rendszeresen, nyereség elérése érdekében, gazdasági kockázatvállalás mellett végzett tevékenység". A törvénymódosítás alapján tehát a blogok, a videoblogok, a magánweboldalak nem tartoznak a médiatörvény hatálya alá; ennek a véleményének a médiatanács szóvivői irodája korábban már hangot adott - mondta Kiricsi Karola.
Az Index és az Origo hírportál már korábban bejelentette adatait, ennek alapján internetes sajtótermékként vették őket nyilvántartásba. Az internetes orgánumok azért kerültek be a sajtótermékek fogalomkörébe, mert "a technikai fejlődés eredményeként a média platformjai megváltoztak" - indokolta a szóvivő.
Az MTI kérdésére Kiricsi Karola elmondta: a médiatanács két koordinátorát, Kollarik Tamást és Auer Jánost szerda délután fogadja a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, Bölcskei Gusztáv püspök, pénteken pedig a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) képviselőivel találkoznak.
A Közszolgálati Kódex szövegének megvitatásába bevonják a Magyar Rektori Konferenciát, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát, a Magyar Olimpiai Bizottságot, a Magyar Tudományos Akadémiát és a négy történelmi egyházat. Rajtuk kívül egyeztetnek a fogyatékossággal élők szervezetével, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal és a jövő nemzedékek ombudsmanjával is, továbbá e-mailben mindenki hozzászólhat a témához, ezt már ezernél többen meg is tették - közölte a médiatanács szóvivője.

Olvasóink írták

 • 7. Hyppolit 2011. március 10. 08:46
  „Hunicum, Japo! Maximálisan egyet értek Veletek!Annyira övön alul primitív, szenny és infantilista műsor, hogy nekem személy szerint okádhatnékom volt attól a pár másodperctől is, amit véletlenül belenéztem. Egyáltalán a nézői igényszint totális sárbatiprása az "ezkellaparasztoknak" jelszóval. Minősíthetetlen közerkölcsrombolás, ami miatt a jogszabályok figyelembe vételével felelőségre kellene vonni a Szerkesztőt, Producert és az egész sleppet.Visszaélnek a média-adta lehetőséggel, és tovább butítják az amúgy is alacsony köz-IQ-t!”
 • 6. Gabika22 2011. március 10. 06:45
  „Én azóta nem nézem, amióta rövidnadrágot adtak a pasikra! Jó volt az a feszülős cucc! :D”
 • 5. Japo 2011. március 10. 06:38
  „Nem 13 milliót hanem 130 milliót kellet volna kiszabni,és kilátásba helyezni a következő bármilyen törvénysértéskor azonnali 1 havi elsötétítés. Az utána következő lépés a teljes eltakarítás,ha így lenne 100-szor meggondolnák,hogy csinálnak-e ilyen műsort. Hoz a csatornának több mint 200 milliót szerintetek nem szarja le,hogy 13 millióra megbüntették? Ennyit vazelinre kifizettek majd kidobták. Vicc!”
 • 4. Jandex 2011. március 10. 06:37
  „Én kb 1 percet láttam belőle azt is részletekben,ezért a "műsorért a 13 milla nem is büntetés hanem ajándék!”
 • 3. greenie 2011. március 09. 22:03
  „Az az egész cikkben a poén, hogy a cím és maga az írás nincs összhangban. Ugyanis a cím csak minimális részét érinti a cikknek, és nem is a legfontosabb részét. Ugyanis itt a lényeg az új médiatörvény témaköre tisztelt Szerkesztőség. Egyébként sajnálom szegény Karolkát, hogy ezt a feladatot bevállalta. Ugyanis múltkor egy élő tv adásban magyarázta a médiatörvényt, és látszott az arcán, hogy maga sem hiszi el amit mond és köze nincs a médiatörvény tartalmi ismeretéhez. Tudom, hogy egy szóvivőnek nem kell hinnie abban, amit el kell mondjon, de legalább úgy kell tűnnie. Na, de ez az én véleményem.”
 • 2. Hunicum 2011. március 09. 20:04
  „Az Ezek megőrültek című műsort semmilyen korosztály nézőinek nem ajánlom!”
 • 1. BsBe 2011. március 09. 15:54
  „Ezek megőrültek! című műsor miatt nem csak 13 millió forintos kötbért kellett volna kiróni a TV2-re.........”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az evolúcióval tűnt el az emberi péniszcsont

Az evolúciós fejlődés során tűnt el az emberekből az, ami a makákóknál és az egereknél még… Tovább olvasom