Kisalföld logö

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 19°C | 34°C Még több cikk.

12 év után szabadul a Viszkis: diplomát szerzett, nyelveket tanult a börtönben

Mivel példás magatartású fogvatartott, elengedhetik szabadságvesztése utolsó 4 és fél évét. A Viszkis 4 év alatt több mint 140 millió forintot rabolt.
Mivel példás magatartású fogvatartott, elengedhetik szabadságvesztése utolsó 4 és fél évét. A Viszkis 4 év alatt több mint 140 millió forintot rabolt. Ambrus Attilára 1999-ben 17 évet mértek. Azóta ül, de már diplomája is van - írja a richpoi.com.

Ambrus Attila kedvezményes szabadulása szinte borítékolható volt, hiszen problémamentes rab volt, minden idejét a börtön műhelyében töltötte. A börtönben leérettségizett, kerámiakészítéssel és nyelvtanulással foglalkozik. A Dunaújvárosi Főiskolán kommunikáció szakán 2009-ben diplomát szerzett. Julian Rubinstein könyvet írt róla A viszkis rabló balladája címen, filmet is készített róla, amit az Investigation Discovery tévé Szökésben című sorozatában 2010 tavaszán adott le.

A Viszkis a börtönben diplomát szerzett, nyelveket, és kerámiakészítést tanult.
A Viszkis a börtönben diplomát szerzett, nyelveket, és kerámiakészítést tanult.

– Reggel fél nyolctól este ötig dolgozom az alkotói helységben, éppen csak ebédszünetet tartok – mesélte korábban a TV2 Aktívjának az egykori sorozatrabló, aki azzal híresült el, hogy minden bankrablás előtt felhörpintett egy pohár whiskyt egy közeli kocsmában - olvasható a richpoi.com cikkében.

Ambrus Attila tehetséges keramikus, s reménye szerint sikeres lehet majd a szabad életben. Ambrusnál egyébként nem okozott személyiségtorzulást az elmúlt 12 év, azonban személyiségváltozást igen, állítja a kriminálpszichológus dr. Facsarné Werner Mária.

– Sokat segített neki, hogy elfoglalta magát a börtönben, emellett élsportoló volt, szabályokhoz szokott. A problémát az okozza majd, hogy újra kell tanulnia mindent, a párkapcsolatot, a pénzzel való bánásmódot – vélekedett a szakember, aki szerint a Viszkis túlságosan szabálytartó lesz szabadulása után, hiszen szándékos bűncselekmény elkövetése esetén le kell ülnie a büntetéséből felfüggesztett öt évet is.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. adelusz 2012. január 13. 15:37
  „Én örülök,hogy szabadul! Hát istenem 4 évig rabolt,és akkor mi van? Lehet,hogy a következő rabló valamelyikőtök lesz.Soha nem tudhatod mi visz rá majd! A 17 évet az rettentő sok azért,mert hogy rabolt.Más lemészárolja a családját aztán kap 8 évet.Na melyik a jobb???!! Gyilkost etessek az adómból,na azt már nem!!
  Igenis megérdemli,hogy kiengedjék és új életete kezdjen! Ő egy tök normális ember!”
 • 29. józanparaszt 2012. január 07. 11:12
  „kérdés a rajongókhoz: akkor most ki is a rab(szolga)?? aki reggel felkel, elkészíti a gyereket (aki majd ideális esetben eltartja), elmegy dolgozni, lakást tart fenn, nagyszüleit gondozza, és nincs már ideje tanulni, pihenni. Az Ö béréböl aztán levonják az adót, amivel egy börtöntölteléket eltartunk, taníttatunk, és szabadulása után még tapsolunk is, hogy jaj de ügyi vagy kis Ambruska??!! Szóval ki is a rab??”
 • 28. CsabaKiraly 2012. január 07. 10:40
  „Orban uj tanacsadoja lett.”
 • 27. onem 2012. január 07. 10:10
  „Ez a 140 millió csepp a tengerben a politikusaink által lopott vagyonokhoz, butaságukkal, hozzá nem értésükkel okozott károkhoz képest...
  Hogy ennyi képesítést szerzett a börtönben, meg voltak az anyagi feltételei, politikusaink egy elítélt eltartására nagyságrendekkel több pénzt szavaztak meg, mint a kórházi betegellátásra, vagy gyermekintézmények fenntartására. Nem ok nélkül, tudják, hogy bármikor oda kerülhetnek!!!”
 • 26. Kukac40 2012. január 07. 09:25
  „24. Tündenéne Igen valóban. Csak nem mindegy, hogy nincs más dolgod, vagy van, sőt kötelességek, elvárások veled szemben. Ha nem csinál semmit mit tesznek vele? Bezárják? :) Ideje annyi volt mint a tenger, ha tanul, dolgozik sokkal jobban jár, mint ha csak néz ki a fejéből. Arról nem is beszélve, hogy nem ugyanazok a feltételek mintegy szabad embernél. Nem értek egyet azzal, hogy bent közpénzen tanuljanak, ahogy azzal sem, hogy munkájukért bért kapnak. Akár mit is tettek a bent lévők ennek a társadalomnak okoztak kárt, és ennek is tartoznak elszámolással. Ne keljen már sajnálnom őket. A 17 év sok azért amit tett, ezért sajnálom, másért nem.”
 • 25. háté 2012. január 06. 23:36
  „10. giotti73 - mit mondjak, amit leírtál ahhoz bizony komoly IQ-val rendelkezel. -ezzel a tudással lehetsz egy bűnöző-banda feje!

  16. Tündenéne -de igen, irigylem, majd ha kemény munkával kellett volna megfizetni az eltartás költségeit, ami többszöröse egy árvaházi gyerekénél, majd nem irigyelném!”
 • 24. Tündenéne 2012. január 06. 17:16
  „Még csak annyit kérdeznék, hogy vajon nem mindegy, milyen szakon tanult? Úgy értem, állami finanszírozott helyre bárkinek megvan az esélye bejutni, egyszerűen csak jó eredményeket kell produkálnia. Ha meg fizetősön tanult, hát volt rá pénze :)

  "Aki normálisan él és dolgozik nem engedheti meg magának, hogy tanuljon, mellesleg idő sem marad rá."
  Ez elég gyenge kifogás, hiszen akkor nem lenne távoktatás, nem létezne levelező tagozat, nem lenne felnőttképzés, amelyeket minden évben országos szinten tízezrek vesznek igénybe, és akkor még nem beszéltünk a tanfolyamokról, OKJ-kről, stb. stb. Én pl mindegyik diplomám mellett dolgoztam végig (nappalin is és levelezőn is), szóval ha valaki AKAR, akkor meg tudja oldani.”
 • 23. tradermike 2012. január 06. 17:12
  „Agent: azt mondod, lesz "Ambrus feleséget keres"? Vagy övé lesz a "Széf" c. műsor?”
 • 22. Tündenéne 2012. január 06. 17:11
  „21. Kukac40 2012.01.06. 16:53

  Az ő nevével és arcával? :) nem hinném hogy bármelyik normális maszek felvenné (szakma nélkül), a válallkozásoknál meg nem mindegy, hogy milyen tevékenységet tűz ki, jelentős részéhez ott is erkölcsi kell.
  Én a helyében tuti külföldre mennék (miután lefutottak a műsoraim a kitűnő televíziós csatornáinkon).”
 • 21. Kukac40 2012. január 06. 16:53
  „Többen emberölésért nem kaptak ennyit. Annak idelyén neki szúrkolt az ország nagyrésze, de azért ez mégis túlzás. Más úgy tanulni, hogy nincs mit tenni. Neki nincsenek (nem voltak) számlái, családi gondjai. Aki normálisan él és dolgozik nem engedheti meg magának, hogy tanuljon, mellesleg idő sem marad rá. Nem az a baj, hogy tanult, hanem hogy közpénzből tette. Erkölcsi? Mihez? Kinek? Elmegy egy maszekhoz, diplomával magasabb minimálbérér, és kész. Vagy egész egyszerűen vállalkozó lesz, ha más nem egy haverja neve alatt. Nem lepődnék meg ha 5 év múlva eltünne valamelyik országba. 100 milla kamatai 12 év alatt nem rossz pénz.”
 • 20. Agent 2012. január 06. 16:51
  „Szabadulás után a média fog még nagyobb sztárt csinálni belőle, saját műsora lesz, stb, erre fogadni mernék.”
 • 19. tanctanar 2012. január 06. 15:53
  „akkor mégsem halt meg, vagy csak a cikkírója nem tudja...lehet hogy ő is Chuck Norirs”
 • 18. pubigyereide 2012. január 06. 15:20
  „A cikkhez: megtanulta a leckét, bárki követhet el hibát, hibákat. Nem ölt embert. Én sem gondolom, hogy "sztárt" kellene csinálni belőle, mert azt tényleg nem érdemli meg, de egy példaértékű út az, ami mögötte áll. Mármint a börtönre gondolok.
  Hogy nem adta vissza a pénzt amit rabolt? Akiket sikkasztásért, csalásért, egyebekért elítélnek, azok közül szerintetek ki a büdös franc adja vissza a pénzt? Gondoljunk csak Tribuszernére. Ő visszaadta? Visszaadja? Azt mondta, hogy elrabolták tőle!! Persze. Vagy inkább kiment a határba és elásta a 38. kmkőtől 100 méterre "befele".

  Na egy szó mint száz: megfizetett, tanult a hibájából és nem kótyavetyélte el az éveit. Ez megsüvegelendő.”
 • 17. gall 2012. január 06. 14:52
  „Visszadta a pénzt amit rabolt? ha igen,akkor mennyit? Mert nagyon sokat nyaralt,stb...”
 • 16. Tündenéne 2012. január 06. 14:41
  „8. háté 2012.01.06. 12:56
  15. oPTiKa 2012.01.06. 14:16

  Az lehet hogy jól járt a diplomájával, de álláskeresésnél amint kérik az erkölcsi bizonyítványt, máris mereszthet szerencsétlen nagy szemeket - szóval azért annyira ne irigyeljük már.”
 • 15. oPTiKa 2012. január 06. 14:16
  „A gond ott van, hogy az értelmes, de szegény pógárokat ez büncselekmények elkövetésére ösztönzi: Ha saját erejéböl próbál meg boldogulni, akkor a híd alatt végzi, ha meg kirabol pár bankot, akkor jó eséllyel börtönbe kerül, ahol szakmát és diplomát szerezhet, közben még etetik is, nem kell gondolkodnia az albérlet költségén, stb...”
 • 14. udy 2012. január 06. 13:49
  „Fizetős szakon???”
 • 13. Tibi1 2012. január 06. 13:36
  „8.;9. : szerintetek mi lenne a jó megoldás? Ott folytatja, ha kikerül, ahol abbahagyta, vagy egy életen át börtönben üljön a mi (és a ti) pénzünkön? Szerintem egyik sem. Most kap egy esélyt, hogy normális életet éljen! Erre kevesen képesek! Én is szurkolok neki!”
 • 12. Accentos 2012. január 06. 13:22
  „a valóvilág "celebek" tán különbek?20 évesen 30-nak néznek ki,két összefüggő mondat nem hagyja el a szájukat,rúdtáncosok és pornósok.ők aztán beilleszkednek a társadalomba...”
 • 11. Accentos 2012. január 06. 13:18
  „Nem tette meg a civil életben.teljesen más életet élt,mint mi,átlagos emberek,akik a bankba nem rabolni járunk.
  De ha már így járt,hát megtette a büntetése alatt.Ismétlem,nem volt kötelező neki.nekem csak egy sz@ros érettségim van,nincs diplomám,és nyelvet se beszélek.igaz,számtalan lehetőség adódik,hogy pl. angolul tanuljak,akár önerőből,akár a munkáltatóm jóvoltából.nekem sajnos nincs kitartásom.úgyhogy én megemelem a nemlétező kalapom előtte.ha meg nem adta vissza a pénzt,jól tette.az itt utálkozók közül valaki visszaadta volna? ugyan már! És abba belegondolt valaki,hogy akik az országot igazgatják,hánynak van diplomája,hány beszél nyelveket?hányszor derült már ki,hogy vásárolt bizonyítványaik vannak?ja,asszem ők azok,akik meg tőlünk lopnak,és mi meg hagyjuk,mert nem tudunk ellene tenni...”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az újévben a VIVA is megújul

Két új műsorral köszönti az Újévet a VIVA Televízió. Tovább olvasom